Jalovec obecný | Moje zdraví

Jalovec obecný

Jalovec obecný (Juniperus communis) je jedno z mála aromatických koření, které roste i u nás ve střední Evropě. Hlavní léčebnou náplní plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí.

Popis

Jalovec je stálezelený jehličnatý keř nebo strom. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. Aromatické plody – jalovčinky – mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami. Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím je jalovčinka připravenější ke sběru.

Účinné látky

Jalovčinky obsahují silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamín C, vápník, draslík, pryskyřice a další.

Kde je nejvíc vitamínů? Více čtěte zde.

Účinky na zdraví

Jalovec má regenerační účinky na játra, pomáhá i při chronických zánět jater a cirhóze. Látky obsažené v jalovci příznivě ovlivňují krevní cukr a lymfatický systém. Působí proti zadržování vody v těle a tím zmírňuje otoky. Má silné detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky. Jalovec můžeme použít při dusivém kašli, pomáhá pročistit dýchací cesty a působí proti oparům. Dnes je jednou z hlavních léčebných náplní jalovce přírodní pomoc při onemocněních močového ústrojí, kdy se kombinuje s vřesem, břízou nebo lichořeřišnicí. Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest.

S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, jalovčinky jsou mírně jedovaté, jejich předávkováním může dojít k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moči dorůžova.

Výskyt

V přírodě roste jalovec jako podrost světlých lesů, na pastvinách a stráních. Na zahradách se pěstují okrasné druhy. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech.

Sběr

Plody se sbírají na podzim. Suší se pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje.

Domácí recepty

Jalovcový čaj proti kašli

2–3 rozdrcené jalovčinky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 4–6 minut vyluhovat, scedíme a vypijeme. Stačí jeden šálek čaje za den.

Jalovcové víno pro rychlejší trávení

Asi deset kuliček jalovce rozdrtíme, zalijeme kvalitním červeným vínem, nechám tři týdny stát, potom scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno, přibližně půl deci, užíváme pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem. Jalovcové víno je super na podlévání masa při pečení a na ochucení omáček a salátů.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.