Puchýře | Moje zdraví

Puchýře

Puchýř je poranění kůže, které vzniká uvolněním vrchní vrstvy pokožky od škáry. Na kůži vznikne v místě poranění dutina naplněná tekutinou – nejčastěji tkáňovým mokem či zánětlivým exsudátem. Tekutina má chránit spodní část tkáně kůže před dalším poškozením, které vzniká nejčastěji kvůli tření nebo tlaku. Pokud je tekutina v puchýři zbarvena krví, je to z důvodu poškození kapilár.

Puchýře se mohou objevit i v důsledku spálení, opaření nebo omrznutí kůže, při kontaktu s různými chemikáliemi, při onemocněních (například neštovice) nebo také jako reakce na bodnutí hmyzem. Puchýř může mít různou velikost. Může se vyskytovat buď ojediněle, nebo ve větších skupinách. Pokud se ovšem skupina puchýřů vyskytne na těle a člověk nezná jasnou příčinu, je dobré zajít okamžitě za lékařem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Příčiny puchýře

Puchýř vzniká nejčastěji z důvodu nošení nevhodných bot. Nejvíce se objevují na chodidlech, na prstech u nohou a na patě. K jejich tvorbě přispívá také nadměrné pocení. Pokud dojde ke vzniku puchýřů v důsledku spálení sluncem, jde o postižení hlubší vrstvy kůže, které se obvykle hojí 2-3 týdny. Protože vzniku puchýřů napomáhá vlhká a zapařená pokožka, mohou se vyskytnout u kojenců v místě opruzenin z nošení plen.

Malé puchýřky (tzv. afty) se mohou rovněž objevit v puse nebo na jazyku a většinou do týdne zmizí samy. Pokud se tak nestane, doporučuje se návštěva lékaře, aby vyloučil vážnější onemocnění jako je například herpetická angína. Puchýř se může vytvořit také na rtu při začínajícím oparu.

Léčba

Před ošetřením si vždy důkladně umyjte ruce, puchýře se snadno infikují. Nikdy je nestrhávejte. Nechte puchýř volně odkrytý jen pokud je v místech, kde se o něj nic netře – oblečení či boty. Pokud se tření nevyhnete, pak ho kryjte sterilním obvazem či náplastí, ale neutahujte je příliš pevně.

V případě vzniku puchýře nastává otázka, zda jej propíchnout nebo ne. Pokud je to možné, puchýř nepropichujte. Hrozí totiž infekce a zanícení rány, což může být poměrně bolestivé. Zanícený puchýř je třeba nechat prohlédnout lékařem. Velké a hodně naplněné puchýře však mají tendenci samy prasknout – v tomto případě je lze velmi opatrně propíchnout sterilní jehlou a tekutinu z nich vypustit. Pokud sám praskne, pak neodstřihujte okraje, ale ránu co nejrychleji přelepte. Z puchýře náplast nestrhávejte, počkejte, až se odlepí sama. Velkou pozornost věnujte puchýřům v případě, že jste diabetik – jejich hojení může být problematické.

Než se místo zcela zhojí, vyhněte se pokud možno tomu, co puchýř způsobilo (vyměňte boty za jiné a podobně). Léčbu je dobré podpořit také stravou bohatou na vitamin C a zinek.

Léky

Puchýře se rychleji hojí při využití principu takzvaného vlhkého hojení. Tomu dopomohou různé gely nebo gelové či hydrokoloidní náplasti na puchýře, které se dají koupit v lékárně.

Bylinky

Hojení pomůže například měsíčková mast nebo gel s aloe vera.

Homeopatika

Puchýřky, které doprovází svědění (například při neštovicích) pomáhá řešit Rhus toxicodendron 15 CH.

Dávkování: 5 granulí 3x denně

Domácí léčba a babské rady

Někteří doporučují potírat puchýře 3x denně ústní vodou nebo krémem na opruzeniny. Hojení umí pomoci také zelený čaj, kterým můžete puchýře potírat. Na zhojení puchýřů je vhodný rovněž jablečný ocet nebo tekutinu z listů aloe vera, která pomáhá také utišit bolest.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na rozsahu postižení

Prevence

Puchýře bývají často následkem chůze ve špatně padnoucích nebo v nových botách. Obuv tedy vybírejte tak, aby byla pohodlná a dobře na noze seděla. Počítejte s tím, že po namáhavých dnech nebo v letních vedrech může noha otékat. Než se v botách vydáte na celodenní výlet (ať již do přírody nebo do města), měli byste si je pořádně rozšlápnout a pořídit vždy takové, které mají kvalitní odvětrávání. Do vysokých bot patří také dobře padnoucí bavlněné ponožky - při náročné aktivitě se doporučuje obléct dvoje. Ponožky z umělých materiálu špatně odvádí pot a ve vlhkém prostředí se puchýře tvoří rychleji.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.