Větší šance na využití vitaminu C | Moje zdraví

Větší šance na využití vitaminu C

Větší šance na využití vitaminu C
Konzumace ovoce někdy k dostatečnému příjmu vitaminu C nestačí. • Autor: istockphoto.com
19. října 2016 • 10:52

Lidské tělo si nedovede samo vyrobit vitamin C. V krizových chvílích jej proto musíme dodávat „zvenku“. Spolkneme-li doplněk stravy s vitaminem C, naše tělo jej využije jen zčásti. „Céčko“ je však možné podávat ve vysoké dávce přímo do žíly. Metodu jako první nabízí Bioregenerační a rehabilitační centrum v Říčanech.

Vitamin C je jednou z nejdůležitějších látek pro naše zdraví. Je klíčový pro správnou funkci všech buněk našeho těla – podílí se na stavbě kostí, cév, svalů, kůže, ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinkách, má vliv na obranyschopnost. Podporuje tvorbu železa a bílých krvinek a odbourávání cholesterolu. Váže těžké kovy. Díky němu máme pružné cévní stěny, dostatek kolagenu v kloubech a pevně usazené zuby v dásních. Jeho nedostatek má za následek zpomalený růst, zvýšenou kazivost zubů, krvácení do kloubů a jejich deformaci, nedostatečnou odolnost, chudokrevnost, atrofii svalů, náchylnost k častým infekcím, žaludečním vředům…

Za normálních okolností je dodávka vitaminu C v pestré stravě dostatečná. Někdy ho však potřebujeme podstatně více a je nutné jej dodat z dalších zdrojů. Asi před 10 tisíci lety došlo v lidském organismu ke genetické mutaci a byli jsme zbaveni schopnosti vytvářet si tento vitamin sami. Zvířata to však umí stále: Například koza či krysa jsou schopny ve chvílích stresu vytvořit až desetkrát vyšší koncentraci vitaminu C! Proč jsou vysoké dávky „céčka“ tak nutné? Slovo stres je nám dobře známé, málokdy si jej však dokážeme spojit se vznikem chronického zánětu, či dokonce nádorového bujení. Během chronického stresu, například u pacientů na JIPce, se hladina vitaminu C v těle snižuje až na úroveň, jako kdyby měli kurděje (avitaminózu z nedostatku vitaminu C). A právě tento vitamin je v procesu boje proti následkům stresu a nemocem velice důležitý.

Když podáte vitamin C ústy, přejde do střeva, kde se částečně vstřebá, zrychlí peristaltiku a funguje jako výživa pro střevní bakterie. Hodně se jej však z těla vyplaví pryč bez užitku. Jeho podáním přímo do krevního oběhu se zajistí řádově vyšší léčebný a profylaktický efekt – působí účinně proti zánětu, alergiím, artritidě, posiluje detoxikační funkci jater, potlačuje herpetické infekce, borreliózu, opary. Je to tím, že jej v těle vychytají buňky imunitního, ale i nervového systému. Na základně farmakologických dat dokonce bylo zjištěno, že zlepšuje prognózu onkologických onemocnění.

„Pracujeme teď na strategii jak obohatit vitamin C o další molekuly, jež posilují jeho aktivitu. Jedna z těchto látek se nazývá glutathion. Jde o silný antioxidant, který je schopen aktivně tvořit vitamin C, svou roli má jako součást detoxikační schopnosti jater. Nemá žádné nežádoucí účinky. Všechny tyto látky, se kterými pracujeme, patří mezi tělu vlastní – jde o takzvanou fyziologickou regulační medicínu. Organismus je sám schopen si tyto látky sám distribuovat,“ dodává MUDr. Hana Jarošová, primářka Bioregeneračního a rehabilitačního centra v Říčanech, jež infuze vitaminu C nabízí.

Více informací o terapii zjistíte na internetu: www.rehabilitacejarosova.cz/sluzby/vitamin-c-infuze/ nebo dotazem na e-mail: brc.jarosova@gmail.com

Kdo vitamin C v tak vysoké koncentraci nesmí?

Především ti, kdo nemají zcela v pořádku ledviny. Dále lidé, kteří trpí vzácnou poruchou, při níž jejich organismus není schopen správně vstřebávat železo. U těch, kteří dlouhodobě užívají léky proti srážení krve (warfarin), je pak nutná zvýšená opatrnost.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.