Antioxidanty nás chrání více, než si myslíme

Antioxidanty nás chrání více, než si myslíme
Antioxidanty naleznete třeba v zelenině. • Autor: shutterstock.com
7. září 2016 • 06:00

Těžko můžeme sami ze dne na den eliminovat nespočet vlivů vnějšího prostředí, které jsou označovány za spoluviníky rakoviny. Ale přece jen je tady šance. Odborníci tvrdí, že přibližně jedna třetina všech nádorových onemocnění má souvislost se skladbou naší stravy.

Česká republika na dlouhou dobu obsadila nejvyšší příčku v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva v Evropě. Každoročně je zde nově diagnostikováno kolem 8 tisíc nemocných, z nichž se cca 55 % nachází již v pokročilém stadiu. Proto nám stojí zato věnovat pozornost výzkumům, které prokazují, že preventivní užívání antioxidantů dokáže snížit riziko kolorektálního karcinomu a mimo jiné ochránit i srdce a další orgány.

Benefit i po letech

Vědecký tým pod vedením doktorky Luiginy Bonelliové zkoumal pacienty ve věku mezi 25 a 75 lety s diagnostikovaným a vyléčeným adenomem. Žádný ze zúčastněných pacientů v době zahájení studie v roce 1988 nevykazoval žádné známky rakovinného bujení. Účastníci studie užívali po dobu 5 let směs antioxidantů se selenem, zinkem a vitaminy A, C a E, kontrolní skupina dostávala identické tablety s placebem.

V intervalech 1, 3 a 5 let podstoupili kontrolní kolonoskopii. Ve skupině pacientů, kteří užívali směs antioxidantů, klesl počet případů recidivy (výskytu nových adenomů) o více než 40 % ve srovnání s kontrolní skupinou. Účastníci studie byli zkontrolováni ještě jednou, a to po 15 letech od začátku studie. Výsledek vědce překvapil – mezi těmi, kteří během pětileté studie užívali selen, zinek a vitaminy, bylo případů recidivy výskytu adenomů stále o celých 39 % méně.

Srdce v lepší kondici

Studie publikované v časopise The International Journal of Cardiology se zúčastnilo 443 dobrovolníků mužského i ženského pohlaví ve věku od 70 do 88 let. Vědci z Linköpingské univerzity v čele s profesorem Ulfem Dahlströmem a univerzitní nemocnice Karolinska ve Stockholmu pod vedením kardiologa profesora Urbana Alehagena podávali dobrovolníkům denně doplňky se selenem organicky vázaným v kvasnicích a koenzymem Q10. Kontrolní skupina užívala placebo.

Po 5 letech trvání studie vědci zjistili, že ti, kteří užívali doplňky obsahující selen a koenzym Q10, vykazovali o 54 % nižší riziko úmrtí na srdeční selhání v porovnání s kontrolní skupinou. Koenzym Q10 hraje klíčovou roli při produkci energie a v ochraně buněk před poškozením volnými kyslíkovými radikály. V organismu se nachází v orgánech, ve kterých probíhá intenzivní výměna energie (srdce, játra). S věkem jeho hladina klesá.

Selen je stopový prvek, který podporuje životní funkce organismu. Mimo jiné je důležitý pro dobrou obranyschopnost, funkci štítné žlázy i zdravý vývoj plodu. Nedostatek selenu v potravě nepříznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění. Nadměrný příjem selenu naopak může způsobit poruchy trávení, vypadávání vlasů či deprese.

Zinek je stopový prvek důležitý pro mnoho tělesných funkcí. Podílí se na pružnosti svalů, posiluje mozkovou činnost, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, má vliv na produkci mužského hormonu testosteronu a mužské plodnosti. Přispívá k udržení acidobazické rovnováhy, zpomaluje proces stárnutí, je součástí enzymů imunitních buněk, které ničí patogeny, a významně se podílí na vyplavení toxických látek z těla. Podle nedávné studie uveřejněné v časopise Archives of Ophtalmology hraje zinek velkou roli ve snížení rizika věkem podmíněné makulární degenerace. Pozor na nadměrný příjem tohoto minerálu například ve formě multivitaminů či tablet proti bolesti v krku.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.