Co pomáhá při nachlazení? Vitamín C, selen a koenzym Q10 | Moje zdraví

Extrémní dávky vitaminů jsou zbytečné, berte je spíš pravidelně. Při nachlazení odpočívejte

Extrémní dávky vitaminů jsou zbytečné, berte je spíš pravidelně. Při nachlazení odpočívejte
Pokud tělo bojuje s infekcí, stojí to energii • Autor: shutterstock.com
11. prosince 2018 • 06:00

Necítíte se ve své kůži, jste zimomřiví, bez nálady a energie cokoli řešit. Jenomže druhý den vás čekají povinnosti a „nemůžete si dovolit“ zůstat doma. Vzpomenete si na tabletky s vitaminy a pro podporu imunity, které máte v domácí lékárničce. Snažíte se fungovat stejně jako při plném zdraví, ale nejde to.

„Přecházení nemocí“ a násilné překonávání vyčerpání se vám vrátí v podobě chronických obtíží. „Hned při prvních příznacích akutního stavu je naopak ideální ulehnout či zůstat několik dní v klidu, pít dostatek tekutin a určitě zvýšit příjem vitaminů a minerálních látek. Léčení může usnadnit vhodné stravování. Měli bychom konzumovat lehce stravitelné potraviny. Pokud tělo bojuje s infekcí, stojí to energii, zejména při horečce. Určitě bychom měli zařazovat potraviny přirozeně obsahující důležité živiny, jako je ovoce a zelenina. Vhodné mohou být také třeba masové a zeleninové vývary,“ radí nutriční terapeutka Mgr. Šárka Novotná.

„Z vitaminů či minerálních látek jsou důležité ty, které příznivě ovlivňují funkci imunitního systému. Z nich můžeme zmínit například selen či vitamin D. Obě tyto látky jsou obsaženy v potravinách, ovšem většinou jich z potravy nepřijímáme dostatečné množství. Je tedy vhodné doplnit je prostřednictvím doplňků stravy,“ dodává.

Podobný režim jako během onemocnění bychom měli dodržovat i v době rekonvalescence. Začít naplno fungovat bychom měli až v případě, že se cítíme opravdu fit. Během nemoci tělo spotřebuje hodně energie, a proto je vhodné ji tělu doplnit. Kde ale čerpat? „V tom může pomoci prostředek koenzym Q10. Jedná se o látku, která je podobná vitaminům, jejíž základní funkcí je podíl na přeměně energie z potravy do formy chemické energie, kterou využívají všechny buňky našeho těla,“ vysvětluje magistra Novotná.

Podle jejích slov získáváme koenzym Q10 potravou jen v zanedbatelném množství. Přestože lidské tělo si tuto látku umí také vyrobit, problémem je, že zhruba ve věku 25 let její produkce začne klesat a okolo 40. roku věku máme asi jen polovinu původního množství, tudíž přicházíme o energii a vitalitu. „Množství koenzymu Q10 v těle navíc může ovlivňovat řada faktorů, jako jsou například chronické nemoci, náročná fyzická práce nebo užívání určitých typů léčiv, například statinů, což jsou léky na snižování hladiny cholesterolu,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Koenzym Q10 je silný antioxidant. Chrání buňky před negativním působením tzv. volných radikálů. Jeho užívání může být přínosné nejen v situacích, kdy jsou zvýšené nároky na produkci energie, ale i při srdečně-cévních onemocněních, parodontóze nebo při poruchách plodnosti.

Co chybí Čechům?

Dlouhodobý výzkum Endokrinologického ústavu v Praze ukazuje, že v Česku mají lidé málo selenu, což vede k oslabení imunity nebo k ovlivnění funkce štítné žlázy. Další četné epidemiologické studie varují, že česká populace trpí významným deficitem vitaminu D, který rovněž ovlivňuje výkonnost imunitního systému, a dokonce se ukazuje, že by mohl hrát roli v prevenci nádorových onemocnění.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.