Sedm mýtů o stárnutí: Tohle skutečně není pravda | Moje zdraví

Sedm mýtů o stárnutí: Tohle skutečně není pravda

Sedm mýtů o stárnutí: Tohle skutečně není pravda
Autor: iStock.com
12. listopadu 2019 • 18:00

Máte pocit, že padesátka je začátek konce a po těchto narozeninách už vám nezbývá nic jiného, než to nějak "doklepat"? A víte, že to není pravda? Ve skutečnosti neexistuje žádná věková hranice, která by znamenala pokles všech vašich mentálních nebo fyzických schopností. Bohužel, se stárnutím je stále spojovaná spousta mylných představ a stereotypů. Co už dávno vědci vyvrátili a čemu rozhodně nevěřte?

Staří lidé se nemohou učit

Obecná představa o starších lidech je taková, že se nic nového nenaučí. Je pravda, že některé procesy osvojování nebo zpracovaní informací mohou být s přibývajícím věkem pomalejší nebo že starším lidem nemusí vyhovovat stejné metody učení jako mladším. Neznamená to ovšem, že se nemohou nic nového naučit, naopak. Mnozí významní lidé vymysleli nebo napsali svá stěžejní díla ve věku seniorském, existují i tací, kteří se v devadesáti letech naučili číst, senioři zvládají studovat univerzity třetího věku. Záleží ovšem na tom, jak byl jejich mozek během života trénovaný. Co je důležité? Nenechat ho zahálet. Procvičovat ho celý život a podporovat tak tvorbu nových buněk a spojů. Kromě učení, čtení, řešení logických úkolů pomáhá i meditace.

Staří lidé zapomínají a mají demenci

V posledních letech se často v souvislosti se stářím hovoří o demenci a Alzheimerově chorobě. Je fakt, že Alzheimerova choroba je na světě diagnostikována každých 68 sekund. To ale neznamená, že je nevyhnutelná. V současné době se týká 6–8 % dospělých ve věku nad 65 let. Převážná většina starších dospělých nevykazuje žádné známky demence ani Alzheimerovy choroby.

I tak se ale vyplatí nemoci předcházet: Pomáhá pravidelný pohyb, vyvážená strava a duševní pohoda. Takže až příště někam založíte klíče nebo peněženku, nepanikařte. Na vině bude nejspíš roztěkanost a ne začínající Alzheimer.

Staří lidé jsou slabí a křehcí

Senioři jsou často považováni za slabé a křehké. Tělesná hmota sice může s věkem ubývat a kosti slábnout, ovšem více než samotné stárnutí za to může nedostatek pohybu. Marcas Bamman z alabamského Center for Exercise Medicine udává, že studie opakovaně ukazují, že správný trénink dokáže u žen ve věku 60 a 70 let rozvinout stejné svaly, jako mají lidé ve věku 40 let. Samotné stárnutí opět není největším faktorem přispívajícím k úbytku svalové hmoty u starších lidí. Je to nedostatek pohybu.

Co tedy s tím? Zůstaňte po celý život aktivní, abyste si udrželi svou sílu. Stačí půl hodina rychlejší chůze denně. Věnujte se plavání, skvělá je jóga, tai chi, tanec, silový trénink atd. A ještě jedna dobrá zpráva: každá minuta se počítá.

Staří lidé si nerozumějí s novými technologiemi

Ano, možná vás prarodiče nebo dokonce rodiče požádali, abyste jim spárovali telefon s přehrávačem v autě. Na druhou stranu, někteří z nich se narodili v době, kdy nevysílala televize. Magnetofonová páska, počítače, diskety, cédéčka, blue-ray, DVD, fax, flashky, mobily... je toho dost, co se v jejich životech změnilo a na co si stále musí zvykat. A někteří osmdesátiletí to zvládají mnohem lépe než  jiní z generace padesátiletých. Jde jen o to, jak často měli možnost se s technologiemi v životě setkávat a jak si s nimi obecně porozuměli.

Senioři nejsou kreativní

Psycholog Dean Simonton se na základě své praxe domnívá, že jedním z nejrozšířenějších mýtů o seniorech je představa, že kreativita je výsadou mládeže a stárnutí rovná se ztráta schopnosti vytvářet a přijímat inovace. I tady ale platí, že stáří není hlavní příčinou. Ve skutečnosti existuje spousta osobností, které během svého "seniorského období" vytvořily nové písně, básně, obrazy, vynálezy a objevy. Paul Cézanne, Pablo Picasso, Charles Darwin, Sigmund Freud, J. R. R. Tolkein, ti všichni vytvořili některá ze svých zásadních děl po 55 letech. I "průměrný věk vědeckých objevů" se zvyšuje, jak poznamenal profesor Bruce Weinberg z univerzity v Ohiu. Mimochodem – držitelé Nobelovy ceny za fyziku ji dostávají za práci, kterou "vykonali" průměrně ve věku 48 let.

Senioři nemají zájem o sex

Existovala řada výzkumů, která jasně dokazovala, že průměrný počet pohlavních styků seniorů je nižší než u mladších ročníků. Významnou roli v tom hrál ovšem fakt, že velká část seniorů nežije s partnerem. A seznamky, láska nebo dokonce intimita seniorů byly ve společnosti ještě donedávna tabu. Teprve v poslední době se o intimním životě starších lidí nejen více hovoří, ale například právě prostřednictvím nových technologií a aplikací se tito lidé mezi sebou i více seznamují. Nutno dodat, že významnou roli v sexuálním životě starších lidí sehrála i medicína a mimo jiné i léky na poruchy erekce.

Staří lidé jsou osamělí a mají deprese

I obraz osamělého smutného seniora je svým způsobem druh klišé. Pravda je, že senioři více než jiné věkové skupiny musí řešit například ztrátu partnera, nemoc a podobně, což může vést k izolaci a osamělosti a zvýšit riziko deprese. Mezi seniory ale podle světových statistik není nijak dramaticky více lidí s depresí než v jiných věkových skupinách. Mezi lidmi staršími 60 let trpí depresí pouze 7 %, z čehož plyne, že 93 % starších dospělých depresí netrpí.

Jak se vyhnout depresi v pozdějších letech? Udržujte pevnou síť rodiny a přátel. Starejte se o své zdraví, hýbejte se a dobře jezte a buďte aktivní. Stárnutí není jen cesta ke konci. Je to proces, který přináší změny, ale ne nutně problémy. Je to všechno o tom, jaké máte priority a zájmy. Pokud je vaším cílem zůstat svěží, společenští a aktivní, pracujte na tom. Věk rozhodně není to, co by vás brzdilo.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.