Dna: Co je to „nemoc králů“ a jak nepřehlédnout příznaky? | Moje zdraví

Dna

Dna je metabolické onemocnění, které se projevuje především zánětem kloubů. Postihuje zhruba 10 % populace, nejčastěji pak může nad 40 let. V minulosti se dně přezdívalo nemoc králů, protože se vyskytovala nejčastěji u příslušníků vyšších tříd, kteří se mohli dopřávat nadměrnou konzumaci masa a alkoholu. Jak se dna léčí a existuje prevence?

Nemoc způsobuje nadměrné množství kyseliny močové v krvi, tzv. hyperurikémie. Ta se rozvíjí dlouhodobým vysokým přísunem purinů, z nichž kyselina močová vzniká. Nemocní nedostatečně produkují trávící enzym urikázu, který oxiduje kyselinu močovou a ta bez rozpuštění nemůže být vyloučena z těla ven. Důsledkem je ukládání a následné krystalizování kyseliny močové v kloubech, šlachách, ledvinách a jiných orgánech.

Příčiny dny

Dna je způsobená dědičnými faktory nebo nezdravým životním stylem. Původem nemoci může být například nadměrná konzumace masa, alkoholu nebo špatný pitný režim. Puriny jsou obsaženy ve stravě bohaté na bílkoviny – zejména v červeném mase, vnitřnostech a mořských plodech. Riziková jsou také jídla slazená fruktózou, která omezuje odbourávání kyseliny močové v těle a částečně vede i k její tvorbě.

Na vznik nemoci se může podílet rovněž nadváha, vysoký krevní tlak, cukrovka a užívání některých léků, například diuretik.

Příznaky dny

  • otok a bolestivost palce u nohy
  • zimnice
  • teplota
  • bolest a otok dalších kloubů - kolena, kotníky, klouby na rukou
  • noční bolesti
  • střídání klidové fáze a ataky

V prvotním stádiu se dna nijak neprojevuje. Krystalky kyseliny močové poškozují tkáně kloubů, ve kterých se usazují. Postihují především kloub palce u nohy, klouby ruky, kotníky nebo kolena. Klouby nemocného bolí. Bolest přichází ráno a náhle, kloub je oteklý, červený, citlivý na dotek a tvoří se v něm zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se opět vrací. Může se objevit také zimnice a zvýšená teplota, což znamená, že nemoc přechází do chronického stadia.

V chronické fázi nemoci dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tofů) do kloubní chrupavky a výsledkem mohou být deformace kloubů a omezení kloubní pohyblivosti.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kloubynejčastěji palce u nohy, ruky, kotníky a kolena

Léčba

Léčba dny spočívá v přísné dietě, změna stravování a celkového životního stylu je nezbytná. Důležité je vyloučit rizikové potraviny a dodržovat pitný režim, aby se organismus pročistil. Mezi rizikové potraviny patří červené maso, mořské plody, vnitřnosti, uzeniny, tučné sýry, ostré koření, sladkosti, luštěniny, rajčata, špenát, okurky, česnek a alkohol.

Jak má vypadat dieta při dně? Čtěte zde: 

Léky

Léky předepisuje lékař, nejčastěji je využíván allopurinol, který snižuje tvorbu kyseliny močové. Proti zánětu se využívají antirevmatika a proti bolesti analgetika.

Bylinky

Vhodné je popíjet čaj z mladé kopřivy alespoň 3krát denně nebo čaj z bršlice. Ten připravíte z usušených listů rostliny, které spaříte vařící vodou a necháte 10 minut louhovat. Čaj pijte třikrát denně, nejdéle 2 týdny. Mezi další bylinky vhodné pro léčbu dny patří vojtěška, lopuch a yzop.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

Homeopatika

Berberis vulgaris spolu s Lycopodiem se využívají při prevenci akutních potíží a také pro posílení ledvin. Oproti tomu samotný Berberis vulgaris je vhodný na křečovité bolesti v kloubech, které se zhoršují pohybem. Aconitum používejte na náhlé pálivé bolesti s oteklými a bolestivými klouby na dotek. Apis mellifica je použitelné na bodavé bolesti, na které příznivě působí studené obklady. Kůže bývá růžová. Belladonna je na pulzující bolesti kloubů zhoršené pohybem, spojené s horkostí. Ledum palustre 15ch je na červené nebo růžové skvrny na kůži u kloubů, které jsou oteklé a bolest zmírňují studené obklady.

Berberis vulgaris 9ch + Lycopodium 9ch – 5 granulí 2krát denně – Využívá se v prevenci akutních potíží a také pro posílení ledvin.

Aconitum 15ch – 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení – Na náhlé pálivé bolesti s oteklými a bolestivými klouby na dotek.

Apis mellifica AKH – 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení – Použitelné na bodavé bolesti, na které příznivě působí studené obklady. Kůže bývá růžová.

Belladonna 9 ch – 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení – Pulzující bolesti kloubů zhoršené pohybem, spojené s horkostí

Berberis vulgaris 9ch – 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení - Vhodný na křečovité bolesti v kloubech, které se zhoršují pohybem.

Ledum palustre 15ch – 5 granulí 2krát až 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, poté 3krát denně do vyléčení – Červené nebo růžové skvrny na kůži u kloubů, které jsou oteklé a bolest zmírňují studené obklady.

Domácí léčba a babské rady

Do čajů nebo do jídla přidávejte nať libečku.

Na bolestivé klouby si vytvořte tinkturu z 50 g březových lupenů z břízy bělokoré a nehte ji 3 týdny luhovat v půl litru lihu. Sceďte a tinkturou potírejte klouby.

Doporučuje se také jíst třešně, jahody a banány.

Vyšetření

Základem je odebrání krve a moči, díky čemuž je možné zjistit výši koncentrace kyseliny močové. Dále může být provedena analýza synoviální tekutiny a rentgen lokálních nálezů, který objeví změny na kloubu.

Možné komplikace

Kyselina močová se může usazovat v podobě močových kamenů. Pokud se dlouhodobě neléčí, může také dojít k degeneraci kloubů a potížím s ledvinami. Někdy může být onemocnění doprovázeno cukrovkou či metabolickým syndromem.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

doživotní

Trvalé následky

Pokročilé stádium nemoci může trvale poškodit klouby a omezí tak pohyblivost nemocného. Také může poškodit ledviny.

Prevence

Jako prevence je vhodné zmírnit konzumaci masa a alkoholu, dodržovat pitný režim, mít dostatek pohybu, udržovat si zdravou hmotnost a vyhýbat se dlouhodobému stresu. Vhodné je také neužívat dlouhodobě diuretika. Naopak je vhodná konzumace nízkotučných mléčných výrobků, zeleniny a ovoce, především citrusů.

Kdy jít k lékaři

Pokud vás bolí nebo vám otékají klouby, navštivte svého doktora.

Autor: Karolína Tomášková, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.