Vitamín C ve vysokých dávkách pomáhá pacientům s rakovinou | Moje zdraví

Vitamín C ve vysokých dávkách pomáhá pacientům s rakovinou

Vitamín C ve vysokých dávkách pomáhá pacientům s rakovinou
Podpořením imunity se vyhnete nejen chřipce a nachlazení, ale i dalším, vážnějším nemocem • Autor: hennex
14. září 2017 • 06:00

Jak předejít vzniku civilizačních a onkologických onemocnění? Jak podpořit léčbu nádorů a posílit tělo v boji proti nemoci? Pomoci může úplně základní látka, kterou zná každý – vitamín C.

Využívání vitamínu C nitrožilně se dlouhodobě věnuje společnost Edukafarm. Zeptali jsme se jejího ředitele, PharmDr. Zdeňka Procházky, proč je právě vitamín C tak důležitý, komu pomůže a jaké další novinky jeho firma připravuje v oblasti zdraví.

Proč zrovna vitamín C?

Nedávno vyšla kniha Jak déle žít a lépe se cítit, v níž její autor, profesor Linus Pauling, držitel dvou Nobelových cen, popisuje význam vitamínu C pro lidský organismus. Doslova uvádí, že zátěžové situace, jako jsou například emocionální stres, velké pracovní vypětí, infekční choroby, alergie, operace, nádory, onemocnění srdce a také sportovní výkony, spotřebovávají ve vysoké míře vitamín C. Pokud se vitamín C nedoplňuje aplikací vysokých dávek, jeho koncentrace v krvi a tkáních (zejména v imunitních a nervových) se snižuje.

Bohužel, při snížení hladiny vitamínu C lze očekávat zvýšený výskyt zmíněných chorob včetně rakoviny, protože nefunguje dostatečně imunitní systém a nejsou detoxikovány karcinogeny. Nedostatek vitamínu C zhoršuje fungování nejen imunitního, ale také nervového systému, proto se člověk necítí dobře, má sklon ke svalovým křečím, ke sklíčené náladě, nespavosti a stavu vyhoření.

Co se s tím dá dělat?

Právě v této době je ideální absolvovat preventivní kúru 4–8 aplikací nitrožilně podaného vitamínu C v kombinaci s glutathionem. Obě látky mají účinky antioxidační, imunomodulační, protizánětlivé, neuroprotektivní a hojivé. O příznivém vlivu obou antioxidantů například při prevenci nádorů dnes není pochyb. Samozřejmě, takové účinky jsou velmi prospěšné nejen při prevenci, ale při zvýšené frekvenci podávání také například jako doplněk protinádorové léčby nebo v remisi, kde glutathion a vitamín C podporují protinádorovou imunitu a chrání zdravé buňky před negativním vlivem nádorového onemocnění a radio/chemoterapie, která je takto více zacílena na buňky nádorové, a proto je lépe tolerovaná.

Takže obě látky jsou důležité nejen kvůli prevenci?

Ano, je to tak, protože vitamín C a glutathion jsou schopny efektivně chránit zdravé buňky, přičemž vitamín C v kyselém okolí nádorových buněk se podílí na tvorbě peroxidu vodíku, který působí destruktivně na DNA těchto buněk. Jak bylo již řečeno, velký význam hraje také na úrovni podpory protinádorové imunity.

Po základní chemoterapii se pacienti nachází v remisi, což je období, kdy nejsou patrny známky nádoru, ovšem po určitém čase většinou dojde k opětovnému vzplanutí nemoci.

Je vhodné obě uvedené látky užívat v období remise?

Remise následuje po základní protinádorové léčbě a skutečně je potřeba hledat všechny možnosti, které vedou k maximálnímu prodloužení této bezpříznakové periody a ke zvýšení kvality života. Základ tvoří již zmíněné látky schopné podpořit protinádorovou imunitu a antioxidačně chránit organismus proti oxidačnímu stresu, který tvoří jednu z hlavních příčin vzniku nádorového onemocnění.

Pro obě oblasti je zásadní podávání dostatečných gramových dávek vitamínu C a glutathionu, jež přinášejí do organismu podporu protinádorové imunity a potřebnou antioxidační ochranu erytrocytů, imunitních, střevních, nervových a jaterních buněk, odstraňování toxických substancí včetně kancerogenů. Výsledky potvrzující zvýšení kvality života u jednoho tisíce onkologicky nemocných byly českými odborníky inPHARM CLINIC prezentovány na světovém kongresu na Kansas University v roce 2016, kde byly vysoce oceněny.

Je opravdu nutné podávat uvedené látky nitrožilní infuzí?

Jak bylo řečeno na úvod, faktem je, že obvykle doporučená kapacita vitamínu C a glutathionu dnes často nestačí k pokrytí vysokých nároků organismu, především jeho imunitního a nervového systému. Samozřejmě, tyto nároky jsou definovány náročným způsobem života, jakým žijeme. A v případě nemoci jsou tyto nároky ještě vyšší. Proto je vhodné obě látky dodat formou infuze nitrožilně, jelikož jejich potřebné koncentrace v krevní plazmě nelze dosáhnout v rámci perorálního užití kvůli omezenému vstřebávání.

Dobrou zprávou je, že v poslední době můžeme využít perorální lipozomální formu vitamínu C. Lipozomální forma vitamínu C se oproti obyčejným perorálním přípravkům několikanásobně více vstřebává do organismu a udržuje dostatečnou hladinu vitamínu C pro antioxidační kapacitu, imunitní a nervový systém, a může tak nitrožilní aplikaci buďto doplnit, nebo i nahradit, a to podle míry zátěže organismu.

Edukafarm přispěl také na poli léčby bolestí pohybového aparátu. Mnoho lidí tlumí bolest analgetiky, která jsou zatížena řadou nežádoucích účinků. Kvůli tomu dokonce nedávno orgány Evropské unie doporučily stáhnout z trhu paracetamol…

K léčbě bolestí pohybového aparátu (záda, koleno, kyčel, rameno, malé klouby na ruce, krk) se užívá několik skupin léčiv, především analgetik, ovšem jejich dlouhodobé užívání je limitováno alarmujícími nežádoucími účinky, mezi které patří nejčastěji toxický vliv na játra a žaludek. Právě kvůli řečeným nežádoucím účinkům jsme se snažili nalézt jiné postupy, k čemuž také vyzývá nedávno zveřejněná metaanalýza shrnující 35 studií s analgetiky, která navíc konstatuje klinicky nevýznamné protibolestivé účinky.

Naproti tomu existují vynikající zkušenosti s aplikací kolagenových MD injekcí, což prokázala také studie na Revmatologickém ústavu v Praze a v Miláně. Tyto injekce přinášejí dlouhodobou úlevu, a dokonce umožňují omezení až vysazení původní léčby analgetiky. Je to dáno mechanismem účinku, který vede ke stimulaci novotvorby kolagenu, jenž je základní stavební jednotkou tkání pohybového aparátu. Dodávám, že právě novotvorba kolagenu ochabuje ve věku 50+, což lze považovat za jednu z hlavních příčin degenerace kloubního aparátu, respektive vzniku artrózy.

Jak jsou injekce dnes v České republice využívány?

MD injekce dnes aplikuje celá řada ortopedů, revmatologů, neurologů a praktických lékařů. Aplikace je velmi šetrná a většinou nebolestivá, nepřináší nežádoucí účinky, protože obsahuje nízké dávky biologicky aktivních látek, jako jsou kolagen nebo fytofarmaka. Cena se pohybuje na úrovni stokorun, není drahá a je skutečně od bolesti dlouhodobě ulevující.

Letos jste odborníkům představili unikátní diagnostický termografický přístroj. O co se jedná?

Termografická diagnostická metoda je založena na šetrném bezdotykovém snímání infra-elektromagnetického záření vnitřních orgánů, odrážejícím fyziologický či patologický stav. Výsledky přepočte počítačový program do termovizního obrazu, na kterém lékař okamžitě vidí, v jakém stavu se organismus nachází, na kolik procent orgány pracují či jsou poškozeny, jak funguje nervový, imunitní, kardiovaskulární, zažívací a další systémy, případně kde hrozí nebo jsou přítomny negativní či kancerogenní trendy.

Celá diagnostická metoda vychází z dříve prováděného výzkumu vědců z univerzity v německém Heidelbergu a k vysoké sofistikované míře dokonalosti ji dovedl vynikající německý fyzik narozený v Česku Ing. E. Motyka. Jeho termografický přístroj dnes reprezentuje reálnou možnost zasáhnout včas na úrovni prevence chorob a jejich léčby, respektive daleko dříve, než jak to umožňuje většina současných diagnostických a laboratorních metod, které zobrazí patologický problém de facto až v okamžiku jeho existence. Ovšem díky termografu jsme schopni negativní trendy s časovým předstihem diagnostikovat a doporučit preventivní či terapeutický postup.

Autor: kae
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.