Šípky: Jaké mají účinky, jak je sušit a udělat z nich domácí čaj? | Moje zdraví

Šípky: Jak je sbírat a používat, na co pomáhají

Šípky: Jak je sbírat a používat, na co pomáhají
Šípky se musí trhat zralé a sušit rychle, aby nepřišly o vitamín C • Autor: iStock.com
22. října 2021 • 06:00

Šípek obsahuje řadu blahodárných látek a v léčitelství se používá už tisíce let. Právě teď je nejvyšší čas si ještě nějaký ten šípek natrhat, usušit a udělat z něj čaj. Jak ho užívat a v čem nám může pomoci?

Nejlepší doba pro sběr šípků je právě v září a říjnu. „Nejlepší je na šípky vyrazit za sucha, právě tehdy v nich totiž najdeme větší množství pro náš organismus důležitého vitamínu C,“ vysvětluje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že je potřeba sbírat jen zralé plody, které by měly být hodně tvrdé s až oranžovou barvou. Přezrálé šípky prý už naopak sbírat nemáme.

Video se připravuje ...
Čaje, které pomohou tělu se zánětlivými procesyVIDEO 

Podle lékařky v šípcích najdeme mnoho pro náš organismus důležitých látek. „Vedle zmiňovaného vitamínu C v nich jsou i vitamíny B a K, dále hořčík, fosfor, karoten či vápník,“ popisuje Nováková. Šípkové plody ale obsahují i další účinné látky, jako jsou vláknina, tuk, sacharidy, sodík, zinek, měď, betakarotén, lutein či kyseliny pantotenová a listová.

Šípek proti nachlazení i proti rakovině

A k čemu je tedy šípek dobrý? „Všichni určitě oceníme, že podporuje imunitu a má i detoxikační účinky pro náš organismus. Látky v něm obsažené vychytávají volné radikály z těla a ochraňují naše buňky,“ říká lékařka.

Jednoduše řečeno je tak šípek prevencí proti vzniku rýmy či chřipky. Podle řady odborníků i starých lexikonů zabraňuje i vzniku rakoviny. Bylinkáři a lékaři oceňují i to, že je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy. Je dobrý pro správný růst kostí a kloubní tkáně.

Budete mít díky němu ale i lepší pokožku a pevnější vlasy a nehty. Už naše prababičky podávaly šípkový čaj i lidem, kteří měli problémy s trávením. „Šípek totiž zmírňuje plynatost a zlepšuje pravidelnou stolici,“ potvrzuje lékařka. Šípkové plody také pomáhají odstranit z těla nadbytečnou vodu a pročišťují tak i ledviny, játra a močovod.

Myslíte si, že je to všechno? Tak to vás vyvedeme z omylu. Šípek totiž zlepšuje i krvetvorbu a ředí krev. „Už naši předci ho užívali i proti bolestem a silnému krvácení při menstruaci, ale třeba i při nepříjemných hemoroidech,“ říká Nováková. Šípek nám ale může pomoci i s hubnutím, a to díky uváděné vláknině a vitamínu C.

Jak sušit šípky?

Teď už tedy víme, co všechno v šípku najdeme. Ale co s ním po donesení domů dělat? Podle Novákové je nejlepší rychle šípky usušit například na topení. „Pokud bychom plody sušili pomalu, ztratíme vitamín C. Usušené šípky je pak dobré skladovat ve vzduchotěsné sklenici. Ale pamatujte, že byste je měli spotřebovat za jeden rok,“ doporučuje pro Moje zdraví Nováková.

Jak šípky užívat a jak z nich udělat čaj?

Velmi oblíbený je například čaj z drcených šípků. Tady máte postup, jak si jej udělat: Nejlépe do papírového filtru nasypte dvě čajové lžičky drcených šípků, zalijte je 250 ml vody a nechte přefiltrovat a lék našich předků je na světě. Čaj má specifickou štiplavou chuť, která vás zaručeně dostane do pohody. K přípravě vždy používejte nerezové nádobí a sklo, nikdy ne hliník, ten totiž účinky vitamínu C razantně snižuje.

Receptů, jak šípek používat, je v nejrůznějších bylinkářích a hlavně na internetu nepřeberné množství. Zkusit můžete třeba šípkový likér s pomerančem či šípkovou marmeládu. Udělat si ale můžete i šípková povidla či osvěžující víno. Fantazii se meze nekladou.





Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.