Tipy od expertky: Bylinky, které vás po koronaviru postaví na nohy | Moje zdraví

Tipy od expertky: Bylinky, které vás po koronaviru postaví na nohy

Tipy od expertky: Bylinky, které vás po koronaviru postaví na nohy
Autor: istock.com
16. dubna 2021 • 06:00

Stavy po nemoci – ať už je to covid, nachlazení, střevní infekce či jiné onemocnění – mají jedno společné. Jste zesláblí, unavení a bez energie. Co s tím? Jistě, můžete si koupit různé léky či doplňky stravy, ale je to opravdu to, co vaše tělo potřebuje? Naše bylinkářka Markéta Janďourková vám poradí, jak se dostanete zpátky do formy i bez chemie.

Jablečník obecný

Postrádáte po nemoci chuť k jídlu? Pak si připravte čaj z jablečníku obecného. Jablečník obsahuje saponiny, třísloviny, éterické oleje, glykosidy, diterpeny, cholin, vápník, draslík a hořčinu marubiin. Posiluje žaludek, tiší kašel, je močopudný, povzbuzuje chuť k jídlu a staví průjem. Je neocenitelným pomocníkem při potížích se žlučníkem. Z několika možností, jak jablečník užívat, je nejsnazší připravit si čaj – 1 lžičku sušeného jablečníku přelijte ¼ litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte 3 šálky denně. Pokud tento čaj osladíte medem, získáte prostředek i proti hysterii, trudnomyslnosti a tělesné slabosti. Jablečníkový čaj podporuje chuť k jídlu i u osob trpících anorexií – a stejně tak i u pacientů s Alzheimerem, kteří už se jinak k jídlu moc donutit nedají.

Jiaogulan a celer

Chybí vám energie a neprobere vás ani ranní šálek kávy? Pak jsou pro vás jiaogulan a celer ta správná volba. Jiaogulan není postava z žádné legendy, ale jde o ženšen pětilistý, který pochází z Číny. U nás ho koupíte v každém dobře vybaveném zahradnictví. V Asii je již po tisíciletí považován za pramen mládí a elixír vitality. Jeho užití je snadné – denně rozkousejte a snězte 1 až 5 čerstvých lístků.

Pokud je vám proti srsti se takto „pást“, můžete si udělat i čaj: 1 čajovou lžičku sušených lístků (nebo dva čerstvé) přelijte ¼ litrem vroucí vody a nechte 3–5 minut louhovat. Popíjejte po doušcích před jídlem. Denně můžete vypít až litr tohoto čaje.

Nasekané lístky se hodí i do salátů. Ale pozor – jiaogulan se nedoporučuje užívat těhotným ženám, kojencům a malým dětem.

Celer obsahuje éterické oleje, soli, kyselinu křemičitou, minerální látky, inzulinu podobné hormony a psoralen. Čistí krev, zbavuje náš organizmus jedů a přebytečné vody, povzbuzuje látkovou výměnu a zklidňuje nervy. Mimo výše uvedené obsahuje také pořádnou dávku vitamínů, a to je právě to, co vás opět postaví na nohy. Připravte si například celerovou remuládu.

Budete potřebovat: 225 ml majonézy, 2 čajové lžičky citronové šťávy, 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice, špetku soli, špetku pepře, 225 g celeru, 1 cibuli, ¼ svazku pažitky.

Jak na to? Majonézu smíchejte s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem, celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Důkladně promíchejte s ochucenou majonézou. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká půlkolečka, přidejte k celeru a promíchejte. Pažitku omyjte, osušte, nasekejte najemno a vmíchejte do remulády. Hotovou remuládu jezte s bílým pečivem.

Máta a artyčok

Prodělali jste střevní virózu, stále vás bolí břicho a máte obavy sníst něco jiného než suché pečivo a hořký čaj? Pak si připravte čaj z máty, pomůže i výše uvedený jablečník nebo také artyčok. Tento příbuzný bodláku posiluje a chrání játra, detoxikuje, podporuje prokrvení, snižuje cukr, napomáhá správnému zažívání a dokáže vám srovnat i podrážděný žlučník. Obsahuje hořčiny, slizovité látky, třísloviny, flavonoidy, cynarin, karotin, vitamíny C a E, inulin, minerální látky a sodík.

Nejsnazší k přípravě a užívání je čaj: Jednu čajovou lžičku sušených listů artyčoku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte deset minut odstát. Pak přeceďte a pijte tak horké, jak snesete.

Dětem do 12 let a těhotným se konzumace artyčoku nedoporučuje – pouze po konzultaci s lékařem. Pokud trpíte na ucpávání žlučovodů, odepřete si artyčok také – jeho konzumace by mohla vést k žlučníkové kolice.

Rozmarýn

A co dělat, když vás trápí vše naráz? I pro takový případ existuje vhodná bylinka – a tou je rozmarýn lékařský. Rozmarýn obsahuje éterické oleje, cineol, borneol, kafr, kyselinu rozmarýnovou, hořčiny a flavonoidy.

Pomáhá proti nadýmání, napomáhá správné funkci krevního oběhu, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní křeče, posiluje nervy a podporuje tvorbu žluči. Poradí si i se slabou menstruací, vypadáváním vlasů, neklidem, vyčerpáním a srdeční slabostí. Skvěle se osvědčí, právě pokud jste v rekonvalescenci a potřebujete celkově posílit organismus. Nejúčinnější je opět čaj: Jednu čajovou lžičku nasekaných rozmarýnových lístků zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a přeceďte. Pijte dva šálky denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.