5 bylinek proti dně. Tyhle zaženou bolestivou nemoc, radí bylinkářka | Moje zdraví

5 bylinek proti dně. Tyhle zaženou bolestivou nemoc, radí bylinkářka

5 bylinek proti dně. Tyhle zaženou bolestivou nemoc, radí bylinkářka
Autor: freepik.com
18. března 2021 • 06:00

Dna je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, které dokáže člověka pěkně potrápit. Dokážou nám s dnou pomoci i bylinky? Samozřejmě. V dnešním článku vám je představí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Bedrník

Víceletá bylina z čeledi miříkovité. Obsahuje saponiny, éterické oleje, hořčiny, třísloviny, polyacetyleny a kumarin. Rozpouští hleny, působí močopudně, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní křeče, rozpouští žlučové i ledvinové kameny a podporuje zažívání.

Všechny důležité informace o dně najdete zde.

K ošetření kloubů postižených dnou se nejlépe hodí tinktura: Jeden díl nasekaného kořene bedrníku zalijeme pěti díly vysokoprocentního alkoholu, uzavřeme a necháme dva týdny na teplém místě louhovat. Pak přecedíme a uchováváme v lahvičkách z tmavého skla. Při bolesti masírujeme tinkturou postižená místa.

Bedrník není vhodný v těhotenství a při potížích s ledvinami. Předávkování vyvolává přecitlivělost na světlo, jako naprostá většina miříkovitých je fototoxický. Vyhnout by se mu měli i lidé choleričtí a horkokrevní.

Jasan

Strom z čeledi olivovníkovité. Obsahuje třísloviny, rutin, kvercetin, flavonoidy, kumarin, pryskyřici, éterické oleje a hořčiny. Účinkuje proti dně, navíc také snižuje horečku, posiluje organismus, působí svíravě a močopudně, napomáhá srážlivosti krve a „staví“ při průjmu.

Připravit si z něj můžeme čaj i tinkturu vhodnou k masírování postižených míst.

Čaj: 2 čajové lžičky kůry zalijeme 250 ml studené vody a zahříváme těsně pod bod varu. Odstavíme, necháme 5 minut louhovat a přecedíme. Pijeme tři šálky denně.

Tinktura: Dvě polévkové lžíce semínek (vyloupaných z okřídlených nažek) zalijeme 250 ml vysokoprocentního alkoholu. Necháme 8 dní louhovat na slunečném místě, přecedíme a uchováváme v tmavých lahvičkách. Tinkturou masírujeme bolestivá místa. Nepijeme!

Hildegarda z Bingenu doporučovala při záchvatech dny povařit jasanové listí, nechat ho mírně zchladnout, přiložit na postižená místa a ovázat lněnou látkou.

Penízek rolní

Jednoletá rostlina z čeledi brukvovité. Obsahuje hořčičné oleje, hořčiny a éterické oleje. Působí antibakteriálně, močopudně, podporuje pocení a rozpouští hleny. Pozor, vzhledem k obsaženým látkám může podráždit pokožku.

Pokud jsme stiženi dnou, pomůže nám odvar ze semen: 20 g semen zalijeme 250 ml studené vody, necháme přejít varem a deset minut odstát. Pak přecedíme a pijeme 2 až 3 šálky denně.

Sedmikráska chudobka

Víceletá rostlinka z čeledi hvězdnicovitých. Obsahuje saponiny, éterické oleje, třísloviny, flavonoidy, slizovité látky a antoxantin. Čistí krev, rozpouští hleny, napomáhá vyloučení přebytečné vody z těla a stejně jako ostatní bylinky v tomto článku si dokáže poradit s dnou.

Ideální na užívání je opět čaj: Dvě čajové lžičky sušených či čerstvých květů sedmikrásek zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut odstát, přecedíme a pijeme tři šálky denně.

Sporýš lékařský

Víceletá bylina z čeledi sporýšovité. Obsahuje glykosidy, verbenalin, invertin, emilsin, hořčiny, třísloviny a kyselinu křemičitou. Mezi jeho účinky patří i posílení organizmu, podpora hojení ran, snižování horečky, pročištění jater či schopnost napomoci rozpouštění žlučových či ledvinových kamenů.

V případě dny je nejlepší čaj: Dvě čajové lžičky sušeného sporýše (nať) zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme deset minut odstát. Přecedíme a pijeme 3 až 5 šálků denně. Pozor, vzhledem k vysokému obsahu tříslovin se sporýš NEDOPORUČUJE v těhotenství.

Čajové směsi

U všech uvedených směsí platí, že na jeden šálek (250 ml) použijeme jednu čajovou lžičku směsi, zalijeme horkou, nikoli však vroucí vodou, necháme 10 minut odstát, přecedíme a pijeme teplé. Každý šálek čaje připravujeme čerstvý. Bylinky používáme v sušeném stavu.

Směs I.

Pijeme 3x denně jeden šálek.

Směs II.

  • 25 g vrbové kůry
  • 25 g jalovcových bobulí
  • 20 g plavuně
  • 30 g přesličky rolní

Pijeme 3 až 4 šálky denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.