Očkování proti koronaviru | Moje zdraví

5 tipů, jak se připravit na očkování proti koronaviru

5 tipů, jak se připravit na očkování proti koronaviru
Očkování probíhá jak v očkovacích centrech, tak u praktických lékařů • Autor: iStock
8. dubna 2021 • 06:00

Ačkoliv má většina z nás očkování proti koronaviru již za sebou, pro ty, co se chystají, přinášíme tipy, jak vše zvládnout co nejsnáze. 

Nevyčerpávejte se předem 

Bez ohledu na to, kterou z aktuálně schválených vakcín budete očkováni, rozhodně nespěchejte do očkovacího centra nebo k lékaři utahaní z práce nebo po nějakém náročném fyzickém výkonu. Obecně se před žádným očkováním nedoporučuje sportovat, a ani po něm ne. To se ale týká větších výkonů. Běžný pohyb před očkováním ničemu neublíží, spíš jen prospěje. Po očkování si ale dopřejte relax. Pravděpodobně budete stejně unavení, tak si raději dopředu nic velkého neplánujte.

Vyhněte se alkoholu

Ideální je pár dní před očkováním i po něm zcela abstinovat. Alkohol totiž prokazatelně snižuje počet bílých krvinek, a jeho konzumace tak může omezit množství protilátek, které po podání vakcíny vznikají. "Vakcína by pak nemusela fungovat tak, jak má," říká bývalý záchranář a zdravotník na covid oddělení Vít Samek. "Když se opijete, tak má vaše tělo spoustu práce s tím alkohol zpracovat a nemá čas tvořit si protilátky z vakcíny, kterou jste si nechali aplikovat," vysvětluje Samek. U Ruské vakcíny Sputnik se dokonce doporučuje nepít alkohol 14 dní před a 14 dní po očkování, přičemž každý si musí nechat píchnout dvě dávky. V případě ostatních vakcín Samek doporučuje nekontumovat alkohol jeden den před očkováním a dva dny po něm.

Dbejte na spánek a dostatek tekutin

Aby organizmus očkování dobře zvládl, pomoci mu můžete také zdánlivě banálními kroky. Například tím, že se dobře vyspíte. Nedostatek spánku negativně ovlivňuje imunitní systém a ten pak snáze podlehne útokům virů či bakterií. Zároveň může unavený organizmus hůř reagovat na očkování. Podobné je to s hydratací těla. Nezapomínejte proto dostatečně pít, a to zejména v den očkování. Nejlepšími nápoji jsou voda nebo neslazený čaj, vyhněte se kávě, colovým a energy drinkům.

Střídmě se najezte

Nechoďte na očkování hladoví ani příliš najedení. Dopřejte si nějaké běžné, zdravé jídlo. A pokud je do vašeho termínu očkování ještě dlouhá doba a zároveň máte nadváhu či obezitu, zkuste změnit stravovací návyky a pokuste se zhubnout. Potvrdilo se, že organizmus obézních jedinců dokáže vytvořit po očkování jen zhruba polovinu protilátek ve srovnání s lidmi, kteří mají normální hmotnost. Což platí i pro jiná očkování, například proti chřipce. Obezita má celkově negativní vliv na mnoho procesů odehrávajících se v těle a mimo jiné také zhoršuje průběh onemocnění Covid-19.

Předejděte alergické reakci

Pokud víte, že máte alergii na některou ze složek vakcíny, očkováni být nemůžete. Patříte-li však mezi alergiky a astmatiky, proberte předem se svým lékařem nebo lékárníkem, zda byste neměli předem užívat buď své vlastní, nebo volně prodejné protialergické léky. „U klasických alergií či přecitlivělosti můžete užít antihistaminikum, které máte doma (Zyrtec, Zodac, Xyzal,..). Ideálně užijte 1 tabletu den před a 1 tabletu zhruba 2 hodiny před aplikací vakcíny,“ říká lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz. V každém případě ale po očkování setrvejte půl hodiny v blízkosti lékaře. Má-li nastat silná alergická reakce, velmi pravděpodobně se tak stane právě v tomto čase. Lékaři s tím ale počítají a mají připravenu vhodnou léčbu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.