Co je to artyčok a jak ho uvařit? Recepty z artyčoku | Moje zdraví

Artyčok není žádný bodlák, ale účinná superpotravina

Artyčok není žádný bodlák, ale účinná superpotravina
Artyčok podporuje kognitivní funkce mozku • Autor: iStock.com
4. října 2018 • 06:00

Jedli jste už někdy artyčok? Je vám to slovo povědomé, ale vůbec nevíte, co si pod ním přestavit? To je škoda, protože jeho konzumace výrazně prospívá našemu organismu. Přinášíme pár důvodů, proč ho zařadit do svého jídelníčku.

Nejprve se ale podívejme na to, co to vlastně artyčok je. Jeho vzhled vám možná připadá jako z jiné planety a vůbec by vás nenapadlo něco takového jíst – není se čemu divit, tato rostlina je totiž příbuzná s obyčejným bodlákem. Jeho lodyha přesahuje jeden metr a chutným plodem je nažka. Pěstuje se zejména v teplejších oblastech, mrazy pod -10 stupňů Celsia mu totiž zrovna moc nesvědčí. Původem této byliny je Středomoří a jeho plody se zpracovávají podobně jako zelenina.

Zapomeňte na žlučník a podpořte kognitivní funkce mozku

Není důvod artyčok nezařadit mezi superpotraviny. Najdeme v nich totiž mnohem vyšší dávku antioxidantů než u jiných potravin, jako jsou například červené víno či čokoláda.

„Při jeho konzumaci tak do těla dostáváme například rutin, quercetin či antokyany. Tyto látky podporují náš imunitní systém, brání propuknutí srdečně cévních chorob a jsou i dobrou prevencí rakoviny,“ podotýká lékařka Lucie Nováková s tím, že v těchto plodech najdeme i hodně vlákniny. Nováková uvádí, že artyčoky obsahují i látku cynarin.

„Ta pomáhá k produkci žluči, a urychluje tak pohyb zbytků potravy v našich střevech, a výrazně tak pomáhá i od nadýmání,“ doplňuje doktorka. Tato látka prospívá i játrům a také zlepšuje proudění žluči.

Najdeme v něm ale i mangan, který je důležitý proto, aby naše tělo mohlo správně zužitkovat živiny z jídla, které jsme snědli. „Jestli chcete zhubnout, tak je pro vás artyčok jak dělaný – správně fungující metabolismus je pro vás totiž podstatný. Kromě toho obsahuje i vitamín K, který udržuje naše kosti zdravé a podporuje jejich růst,“ sděluje Nováková.

Artyčok je ale také bohatý na draslík, a udržuje tak v našem těle zdravou rovnováhu elektrolytů. Tyto plody ale prospívají i pacientům s vysokým cholesterolem. Už zmiňovaný vitamín K je pak prospěšný pro naše kognitivní funkce a správné fungování mozku.

Jak artyčok upravit?

Možná vás překvapí, že pod nevábnou slupkou plodu se skrývá velmi jemná dužina. Bohužel zakousnout se do ní ale hned nemůžete, v kuchyni to s artyčoky trochu trvá. Konzumovat je pak můžete třeba povařené a přelité máslem a ve sterilizované podobě se také používají jako příloha na pizzu.

Dá se z nich ale připravit i ragú a můžeme je i ugrilovat. Přidat se dají i do polévek. Receptů, jak si na těchto plodech pochutnat, najdete na internetu mraky. Jak už jsme uváděli, vaření s artyčoky není pro žádné fast foodery, je potřeba si s nimi skutečně pohrát.

Recepty z artyčoku najdete na webu recepty.cz.

A kde je koupíte? Na čerstvé v běžných potravinách nenarazíte, na mnoha místech je ale seženete konzervované. Takže vám přejeme mnoho zábavy a dobrou chuť. Rodinu i známé na akci určitě tímto pro nás exotickým plodem nadchnete.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.