Žlučník: Co ho dráždí a jak poznat, kdy musí ven? | Moje zdraví

Žlučník: Co ho dráždí a jak poznat, kdy musí ven?

Žlučník: Co ho dráždí a jak poznat, kdy musí ven?
Autor: istock.com
5. září 2020 • 06:00

Jakmile vás jednou začne trápit žlučník, už se těchto obtíží obvykle nikdy úplně nezbavíte. Stanete se „žlučníkářem“, který postupně zjišťuje, po kterém jídle přijdou bolesti.

Žlučník slouží jako přechodné úložiště pro žluč. „Žluč je vytvářena v játrech. S její pomocí jsou z těla vylučovány zplodiny metabolismu, které nelze vyloučit močí. Současně žluč obsahuje látky, které pomáhají s trávením potravy. Ve žlučníku je žluč pouze skladována a zahušťována,“ vysvětluje MUDr. Roman Fraško, Ph. D. z 1. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze a Kliniky GHC Praha a pokračuje: „Pokud žluč obsahuje nadbytek určité složky a jsou-li stěny žlučníku dlouhodobě ve stavu zánětu, jsou vytvořeny podmínky k tvorbě konkrementů (kamenů). Ty se nejčastěji tvoří ze žlučového barviva nebo cholesterolu anebo jsou smíšeného původu. Kameny se mohou tvořit všude ve žlučových cestách, ale nejčastěji právě ve žlučníku.“

Co se dozvíme u lékaře

„Jak kameny, tak i takzvaný žlučový písek způsobují dlouhodobé dráždění sliznice žlučníku a vedou k chronickému zánětu. Ten může někdy vzplanout v akutní formě a dohnat pacienta k lékaři, stejně jako stav, kdy se žlučové kameny pokoušejí ,vycestovat‘ ze žlučníku do žlučovodu a dochází pak k poruše odtoku žluči z jater. Může také dojít k podráždění slinivky břišní a jejímu akutnímu zánětu, což často bezprostředně ohrožuje pacienta na životě – ročně takto umírají v ČR desítky pacientů,“ upozorňuje lékař.

Vyústění žlučovodu do tenkého střeva, konkrétně dvanácterníku, bývá totiž často společné s vývodem slinivky břišní. Akutní zánět vzniká, dojde-li k zablokování tohoto společného vývodu konkrementem. Mnoho pacientů však podle slov lékaře přítomnost žlučových kamenů nepociťuje. „Někdy se jedná o takzvaný vedlejší nález při provedeném ultrazvukovém vyšetření břicha. Pokud se potíže klinicky projevují, pak může jít buď o příznaky lehčího rázu (pocit špatného trávení, těžkého žaludku po jídle, nadměrného říhání), nebo žlučníkovou koliku (typicky křečovité bolesti v pravém podžebří, vystřelující do zad, pod pravou lopatku, někdy spíše do středu břicha, častá je přítomnost zvracení).“

Jak probíhá operace

Chirurgický zákrok spočívá v odstranění celého žlučníku i s konkrementy (cholecystektomie). „Samostatné odstranění konkrementů s ponecháním žlučníku by nic neřešilo, vytvořily by se znovu,“ dodává lékař. Drtivá většina zákroků se v současnosti provádí laparoskopicky. „Z asi desetimilimetrového řezu pod pupkem se zavede do dutiny břišní jehla k napuštění dutiny oxidem uhličitým, následně se přes stěnu břišní zavádí takzvané porty, tedy trubičky určené pro průchod nástrojů a kamery. V místě pupku je tedy kamera se zdrojem světla (optický port). Ostatní dva, případně tři pracovní porty jsou umístěny v pravém podžebří. Chirurg pak najde vývod žlučníku, který jej spojuje se žlučovodem, a tepnu, jež žlučník zásobuje. Tyto spoje přeruší, zpravidla za pomoci klipů. Nakonec žlučník odpojí od jater, ke kterým bývá přirostlý, a odstraní jej z těla pacienta. Často se k místu operace dává dočasný drén. Tuto operaci je možno provést v režimu takzvané jednodenní chirurgie,“ objasňuje lékař.

Klasickou, tedy otevřenou operaci žlučníku je třeba podle jeho slov zvolit v případě, kdy nemocný netoleruje zvýšenou náplň břicha oxidem uhličitým (jde o pacienty s těžkým onemocněním srdce nebo plic) nebo je situace v břiše nepřehledná, například pro srůsty po předchozích operacích. Operaci je nutné změnit na otevřenou také v případě, dojde-li ke komplikaci, kterou není chirurg schopen vyřešit laparoskopicky.

Nejčastější pooperační komplikace

Pooperační komplikace mohou být časné a pozdní. Mezi časné patří krvácení a únik žluči. Krvácení může pocházet jak z cév v břišní stěně, tak i z cév, jež zásobují žlučník, případně játra. K úniku žluči dochází nejčastěji při nedokonalém ošetření vývodu žlučníku, méně často (v horším případě) při poranění ostatních žlučových cest. Pozdní komplikace nejsou časté, ale může jít například o postupné zužování žlučových cest, popřípadě kýly v jizvách.

Jste bez obtíží, ale přece jen jezte opatrněji

Po nekomplikované operaci budete s největší pravděpodobností fungovat stejně jako před ní, funkci žlučníku totiž do jisté míry přebírají zbylé žlučové cesty. „Žádné léky zpravidla nejsou nutné, jen je vhodné fyzické šetření pár týdnů po operaci. Stejně dlouho doporučujeme držet žlučníkovou dietu (nevhodná jsou smažená a mastná jídla, uzeniny, tučné ryby, jogurty a tučné sýry, alkohol, luštěniny, paprika, ostré koření). Postupně si ovšem nemocný může na stravě přidávat, až se z této žlučníkové diety dostává na dietu racionální neboli rozumnou – zdravou a pestrou stravu,“ uzavírá lékař.

Když akutní zánět žlučníku nebo žlučníková kolika nereagují na konzervativní léčbu (podání infuze a léků na uvolnění hladké svaloviny, tzv. spasmolytik), je vhodný okamžitý operační zákrok.

2 otázky pro MUDr. Romana Fraška, Ph. D.:

V souvislosti se zhoršenou funkcí žlučníku můžeme slyšet pojem „bahno ve žlučových cestách“. Je možné toto nějak odstranit, aniž by bylo nutné přistoupit k operaci?

Lékaři častěji nehovoří o bahně, ale o tzv. sludge, nicméně i tato situace je vhodná k odstranění žlučníku, protože sludge by se po odsátí znovu vytvořil.

Mohou se potíže se žlučníkem zhoršit v průběhu těhotenství a provádí se tehdy cholecystektomie?

Bohužel, v těhotenství se vlivem hormonálních změn tvoří konkrementy častěji a někdy vidíme i těžké žlučníkové koliky, nebo dokonce záněty slinivky břišní, které postihují gravidní ženy. A to je situace, která ohrožuje na životě jak dítě, tak matku. Čili pokud víte o konkrementech ve žlučníku již nyní, před plánovaným těhotenstvím je vhodné podstoupit laparoskopické odstranění žlučníku. To samé bych doporučil také ženám, které plánují těhotenství a mají kameny ve žlučníku, i když jim zatím nečiní potíže.

Odborná spolupráce: MUDr. Roman Fraško, Ph. D., 1. chirurgická klinika VFN a 1. LF UK

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. V aktuálním čísle se dozvíte, jak dosáhnout balancu mezi životem pracovním a soukromým. Čekají vás tipy, jak ulevit bolavým zádům, rozhovor s Ondřejem Gregor Brzobohatým, čtení o inkontinenci a další zajímavé tipy pro zdravý život. K dostání na stáních nebo v našem iKiosku.

Autor: red

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.