Alopecie | Co to je, jaké má příznaky a jak ji zastavit? | Moje zdraví

Alopecie

Alopecie (plešatost, holohlavost) je nadměrné vypadávání vlasů, které nejsou doplňovány vlasy novými, a dochází tak k jejich výraznému úbytku. Alopecie může být difuzní (celková, rovnoměrná) nebo ložisková (ohraničená). Alopecie má řadu příčin a podle nich mohou být její projevy nevratné z důvodu poškození vlasových kořínků nebo vratné, kdy vlasy opět narostou (například po většině chemoterapií, po zánětech nebo po jednorázovém hlubokém stresu).

Příznaky alopecie

Pokud vám vlasy padají rovnoměrně po celé hlavě, bez ohraničených lysých ložisek, pak se jedná o tzv. difuzní alopecii. Může jít o následek infekčních onemocnění s vysokými teplotami, nadměrného stresu, drastických diet, závažných chorob nebo podávání některých léků (léky na snížení krevní srážlivosti, antiepileptika – léky na léčbu epilepsie nebo chemoterapeutika – používané k léčbě rakoviny). Problém bývá většinou dočasný.

Nejčastější příčina vypadávání vlasů je  takzvaná androgenní alopecie. Typicky začíná ústupem vlasů z čela a temene hlavy, mužům zpravidla zůstává pouze podkovovitý pruh vlasů kolem hlavy. Příčinou jsou dědičnost a mužské pohlavní hormony – androgeny.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

pokožka hlavy

Vypadávání vlasů může být způsobeno také vnějšími vlivy (např. nevhodným účesem, nošením příliš těsné pokrývky hlavy a podobně). V tuto chvíli hovoříme o alopecii traumatické, po odstranění příčiny ale dochází znovu k zarůstání vylysalého ložiska.

Z lokalizovaných alopecií je nejčastější alopecia areata (okrouhlá lysá ložiska s rychlým výpadem),  jejíž přesný důvod není znám, ale předpokládá se, že se jedná o autoimunní onemocnění. Tento typ může postihnout kterékoli ochlupené místo na těle.

U specifické formy úbytku vlasů – trichotillomanie – je v první řadě nutné pomoci psychoterapií, protože si člověk vlasy vytrhává sám, nejčastěji na spáncích a nad čelem.

Alopecie může být projevem závažnějších onemocnění, jako je například dysfunkce štítné žlázy.
Příznakem alopecie může být také poškozená struktura nehtu – výrazné rýhy na povrchu nehtu.

Léčba alopecie

V první řade je potřeba zjistit příčinu padání vlasů, od které se bude odvíjet následná léčba. V případě androgenní alopecie se používají místně působící roztoky a léky, které ovlivňují metabolismus testosteronu. Léčba patří vždy do rukou dermatologa, v případě trichotillomanie i do rukou psychoterapeuta. Pokud je příčinou padání vlasů nedostatek minerálů, vitamínů či hormonů, je potřeba je tělu dodat.

Vlasová transplantace je vhodná například při ztrátě obočí, po radioterapii, neurochirurgických operacích, popáleninách. Ložiskové alopecie se poměrně dobře daří řešit akupunkturou a protiparazitární léčbou, někdy je potřeba se podívat i na endokrinní systém. Po chemoterapii či radioterapii je jednou z možných cest homeopatická léčba.

Léky

Léky ordinuje vždy lékař.

Bylinky

Bylinky vám mohou od vypadávání vlasů rychle pomoci. Kupte si esenciální olej z levandule, rozmarýnu nebo tymiánu a pravidelně si jím masírujte pokožku hlavy. Nebojte se tyto byliny také konzumovat ve formě odvaru nebo jako koření v jídle.

Homeopatika

Účinné pomocníky proti vypadávání vlasů najdete i v homeopatii. Pokud vám vlasy vypadávají v chomáčích, a způsobují tak holé fleky, doporučujeme Aloe. Objevíte-li na pokožce hlavy zarudlé svědivé fleky, pomůže vám Acidum Nitricum. Vlasy, které vypadávají především při česání, posílí Calcium carbonicum. Pokud alopecie postihne i obočí, případně vousy, nasaďte Anatherium.

Domácí léčba a babské rady

Padání vlasů vám může pomoct zastavit cibule, rum a med, a to ne jejich konzumace, ale masáže a koupele. Cibule obsahuje síru, která je potřebná pro tvorbu nových vlasových kořínků a růst pevných vlasů.

Cibuli nakrájíme na větší kousky,a přidáme do šálku bílého rumu. Necháme 24 hodin macerovat. Poté scedíme a vzniklou tekutinu dvakrát týdně masírujeme do vlasů.

Další alternativou je cibuli rozkrojit a pomazat medem. Medovou cibulí si pak třete hlavu. Tuto léčbu můžete aplikovat až třikrát týdně.

Vyzkoušet můžete i odvar z kopřiv.

Důležitá je také vyvážená strava bohatá na vitamíny skupiny B, na vitamín C, dále pak na železo, křemík, zinek a hořčík.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině

Vyšetření  

Lékaře bude zajímat, zda člověk má nebo měl v rodině onemocnění štítné žlázy, autoimunitní, psychiatrické či choroby kůže a vlasů jako takových. Bude ho zajímat, jak dlouho obtíže trvají, zda vlasy začaly vypadávat náhle, či byl nástup výpadu pozvolný, jaká je jeho současná intenzita. Vyšetří stupeň prořídnutí vlasů, zda je proces ohraničený, či nikoli a jakou máte celkovou kvalitu vlasů. Své místo v diagnostice zaujímá i vyšetření krve – zejména vyšetření zánětu, hormonů a stavu výživy, eventuálně moči. Dále může lékař využít takzvaný tachogram, který odhalí strukturu vlasu a kůže pomocí speciální kamery. Jistě je na místě provést i mykologické či histologické vyšetření. Někdy je nutné i doplnit vyšetření gynekologické.

Možné komplikace

Alopecie není bolestivé onemocnění, které by ohrožovalo život, ale především z emocionálního hlediska je pro pacienty zatěžující. Kvůli vypadávání vlasů ztrácí sebevědomí, stydí se za svůj vzhled, a omezují tak kontakt s lidmi. Alopecie proto může vést například i k sociální izolaci.

Prevence

Chcete-li se vyhnout padání vlasů, zaměřte se na správnou životosprávu a zdravý životní styl. Vyhněte se přehnaným vlasovým stylingům a chemickým vlasovým přípravkům. S vlasy zacházejte šetrně.

Kdy jít k lékaři

V případě, že ve vás ustupující čelo či nadměrné padání vlasů budí ostražitost a pocit nespokojenosti (ať už v jakémkoli věku), je na místě podstoupit vyšetření, které určí, zda vinu nese dědičnost, nějaké známé či prozatím skryté onemocnění (cukrovka, porucha štítné žlázy apod.) nebo jiná příčina.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.