Jak po zimě zatočit s únavou? Bylinkářka radí, jaké produkty opravdu pomůžou! | Moje zdraví

Jak po zimě zatočit s únavou? Bylinkářka radí, jaké produkty opravdu pomůžou!

Jak po zimě zatočit s únavou? Bylinkářka radí, jaké produkty opravdu pomůžou!
Autor: istock.com
28. března 2024 • 06:00

Jaro! Konečně zase vysvitne sluníčko, oteplí se a všechno uvidíme v růžovějších barvách. Co už ale nevyhlížíme s takovým nadšením, je jarní únava. Co dělat, aby vás letos nepřeválcovala, vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Může za ni náš instinkt zděděný po prapředcích. Ten nám velí setrvat ještě v zimním spánku – což my ale nečiníme. Jsme tedy unavení a nic do nás není. Co vám pomůže s takovým stavem zabojovat?

Vitamin C

Přemozte jarní únavu díky pořádné dávce vitaminu C. Nemusíte se omezovat jen na dovozové citrony, pomeranče a další citrusy a jiné exotické ovoce. Zásobárnou vitaminu C je například kysané zelí, papriky, šípkový čaj a rakytník. Nejsnazší a nejobvyklejší k užívání je rakytníková šťáva:

K její přípravě potřebujete: 1 kg rakytníku, 1 kg cukru a 125 ml vody. Rakytníkové bobule pomačkejte v hrnci šťouchadlem na brambory a spolu s vodou 20 minut povařte. Pak krátce rozmixujte a propasírujte přes cedník. Do získané šťávy přidejte cukr, promíchejte a 3 minuty prudce povařte. Horkou šťávu plňte do lahví, ihned uzavřete a uchovávejte v chladnu. Každé ráno si dejte malou sklenku (panáka) neředěné šťávy.

Železo

Nedostatek železa v krvi způsobuje výraznou únavu. Se zvýšením jeho hladiny nám pomohou nejen produkty z lékárny, ale také například sójové produkty, slunečnicová semínka, drůbeží maso a červená řepa. Tu si vychutnejte nejlépe v podobě salátu:

Povařte 500 g červené řepy v osolené vodě, dokud nezměkne. Pak oloupejte a nakrájejte na nudličky. Půl hrnku octa promíchejte s jednou polévkovou lžící soli a jednou lžící cukru. Přiveďte k varu a nechte zchladnout. Nastrouhanou řepu posypte lžící kmínu a zalijte marinádou. Nechte přes noc odležet a těsně před podáváním posypte podle chuti čerstvým nastrouhaným křenem – ten se postará o další přísun vitaminů.

Vitamin E

Stavy vyčerpanosti a únavy způsobené nedostatkem vitaminu E překonáte konzumací například obilných klíčků, mléka a mléčných produktů, ořechů, vajec a celozrnného pečiva.

Čaje a speciální koktejl

Na jednu z prvních bylinek, tedy na medvědí česnek, si musíme ještě chvilku počkat. Co nám do té doby pomůže? Pijte jeden týden 3x denně kopřivový čaj, následující týden 3x denně čaj z pampeliškového kořene. Je až k neuvěření, jak vás tato bylinková kúra povzbudí.

Pro boj s jarní únavou jsem navíc pro vás objevila a vyzkoušela speciální koktejl: Smíchejte šest polévkových lžic čerstvé fenyklové šťávy, šest polévkových lžic šťávy z rakytníku, jednu polévkovou lžíci citronové šťávy a 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Po malých doušcích vypijte.

Poklady ve vaší kuchyni

Jste po zimě pobledlí? Vlasům chybí lesk, vypadávají, pleť je unavená a bez života? Prostředky k rychlému napravení naleznete i ve své kuchyni:

Vypadávání vlasů: Důkladně promíchejte jeden žloutek s pěti polévkovými lžícemi olivového oleje a deseti lžícemi rumu (40%). Směs večer vmasírujte do pokožky hlavy a ráno smyjte šamponem a vlažnou vodou.

Řídké vlasy: Po umytí šamponem a jeho následném spláchnutí si vlasy opláchněte 250 ml světlého piva. Opakujte při každém mytí vlasů.

Akné: Nastrouhejte větší mrkev, vmíchejte do ní lžíci kysané smetany a směsí potřete postižená místa na pokožce. Nechte dvě hodiny působit, pak omyjte.

Napnutá, svědící pokožka: Svědící místa masírujte každý den olejem z obilných klíčků. K tomu pijte denně 250 ml mléka.

Tmavé chloupky v obličeji: Přes zimu nemělo sluníčko takovou sílu, aby tmavé chloupky vyšisovalo. Pomoci si můžeme snadno – stačí chloupky pravidelně potírat citronovou či okurkovou šťávou. Zesvětlají a budou mnohem méně zřetelné.

Spánek nade vše

Po zimě také choďte brzy spát – zejména během předpůlnočního spánku regeneruje tělo rychleji. Doporučit také mohu pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.