Libavka: Poznejte rostlinu plnou zdraví. Zatočí s bolestí hlavy i horečkou | Moje zdraví

Libavka: Poznejte rostlinu plnou zdraví. Zatočí s bolestí hlavy i horečkou

Libavka: Poznejte rostlinu plnou zdraví. Zatočí s bolestí hlavy i horečkou
Autor: istock.com
1. prosince 2020 • 06:00

Na první pohled připomíná brusinku, ale nenechte se zmást. Libavka je krásná rostlinka s jasně červenými plody, díky které posílíte své zdraví. A nejen to. Libavka se dá pěstovat v interiéru, ale i na balkóně či na zahradě. Seznamte se s ideální podzimní rostlinou vhodnou do každého prostředí.

Libavku poléhavou (Gaultheria procumbens) koupíte v podzimním období téměř v každém květinářství. Je to stálezelená rostlina, jejíž bobulky mohou růst jednotlivě nebo v hroznech. Nejčastěji mají bílou, růžovou nebo červenou barvu.

Horečky ani bolest hlavy nemají šanci

Libavka je v některých zdrojích označována jako indiánský aspirin. Důvod? „1 ml oleje z libavky odpovídá 1,8 g kyseliny acetylsalicylové, což je stejná látka, kterou najdeme v aspirinu,“ říká bylinkářka Markéta Janďourková. „Proto také zabírá i proti horečkám a bolestem hlavy. Je ovšem nasnadě, že lidé, kteří mají alergii na aspirin, acylpirin a další léky obsahující tuto kyselinu, by se měli vyhnout i libavce,“ upozorňuje bylinkářka. 

„Z libavky, konkrétně z druhu Gaultheria procumbens, se získává éterický olej, takzvaný wintergreen, který se používá v potravinářském průmyslu, ale přidává se i do masážních olejů určených proti bolestem svalů,“ dodává Markéta Janďourková. Ke stejnému účelu se používá i v aromaterapii. Olej v ředěné formě přispívá k lepšímu prokrvení a působí proti zánětům a otokům svalů a kloubů. Masážní olej se aplikuje na postižená místa a velmi rychle se dostává do krevního oběhu.

O libavce se běžně dočtete, že působí dezinfekčně, protizánětlivě, močopudně a usnadňuje vykašlávání. Její listy a plody obsahují silice s mentolovou chutí, které jsou využívány při výrobě žvýkaček a zubních past. Rostlinka se ale používají i pro výrobu čaje. Ten se vyrábí farmaceuticky a je nejen v Americe známý pod názvem horský čaj.

Kráska vhodná do zimy i do interiéru

Libavku využijete i při tvoření podzimních nebo zimních dekorací na balkonech či terasách. Dobře se kombinuje s jinými druhy rostlin, takže se s její pomocí snadno aranžují truhlíky, květinové koše, dřevěné bedýnky, vázy a podobně. 

Pokud stačíte podzimní dekorace rozebrat ještě před příchodem tuhých mrazů, můžete libavku vysadit na zahradu a uchovat si ji pro příští období nebo ji umístit na balkon. Libavky pěstované ve volné půdě jsou velmi mrazuvzdorné, v malém květináčku však snadno proschnou či vymrznou.

Více o libavce čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.