Pomeranč: Chutná prevence nejen proti rakovině

Pomeranč: Chutná prevence nejen proti rakovině
Pomeranč je velkým zdrojem vitamínu C • Autor: istockphoto.com
5. listopadu 2017 • 06:00

V Číně platí, že věnujete-li pomeranče na Nový rok, přejete dotyčnému štěstí a prosperitu v následujících 12 měsících. Oranžovožluté ovoce vám však může přinést dary po celý život. Stačí se do něj zakousnout nebo nasát jeho sluneční aroma.

Pomerančovník pravý (Citrus sinensis) prvně vyrašil ze země v jihovýchodní Asii. Hedvábnou stezkou doputoval v 1. století našeho letopočtu do jižní Evropy, kde nalezl ideální podmínky pro svůj růst. Za to se každý rok odvděčí bohatou úrodou (5 až 10metrový strom často oslaví stovku, jeho plodné období však trvá pouze 30 let).

Na jednom pomerančovníku uzraje až 8 tisíc kulatých plodů, které zkušení česači ručně seberou od listopadu do února. Manuální sklizeň a obratnost je velmi důležitá, protože pomerančovník současně kvete a zároveň má na sobě zelené i zralé plody. Pomeranče pak míří do zpracovatelského závodu, kde je personál na lince podle velikosti roztřídí na prémiové, stolní a na výrobu džusů.

Pro pomalejší stárnutí buněk

Ty, jež zůstanou v pevném stavu, přemístí do beden a ihned exportuje k odběratelům. Do šťavnatých srpků plných draslíku, vápníku, mědi, vitaminů skupiny 1, B2, C, kyseliny listové a vlákniny se tak můžete zakousnout už za 26 hodin od utrhnutí ze stromu. Podaří-li se vám to 1 až 4x týdně, snížíte riziko rakoviny trávicího ústrojí a horních cest dýchacích. Pod slupkou se totiž ukrývají lovci volných radikálů - karotenoidy a flavonoidy. Jeden z nich, hesperidin, chrání i mozek před cévní příhodou (mrtvicí). Každopádně vám pravidelná konzumace pomerančů zajistí posílení imunitního systému, krevního oběhu a pomalejší stárnutí buněk.

Nástrahy citrusů

Nastávající maminky by se měly po celou dobu těhotenství pomerančů raději vyvarovat. Daleko vhodnější je pro ně tuzemské ovoce.

U dětí začněte s konzumací plodů až od 2 let věku. Jinak u svých potomků riskujete vznik alergií a kožních onemocnění.

Pomerančová šťáva (větší množství, například sklenka) není vhodná pro osoby s refluxní chorobou jícnu, s vředovou ezofagitidou (zánětlivé onemocnění jícnu) a hiátovou hernií (brániční kýla) v akutní fázi. Může způsobit podráždění sliznice jícnu a způsobit pálení žáhy.

Jak dlouho vydrží pomeranč?

Kromě klasických, chemicky ošetřených, dnes již dostanete na trhu i pomeranče z organického zemědělství. Zvolte těžké, velké plody s jasnou barvou, pevnou a hladkou kůrou. Na štítku také sledujte, odkud pomeranče pocházejí (pěstují se i v Americe, Austrálii a v Africe), a vyberte si ovoce přicházející "kratší cestou", tedy ze Španělska, Turecka, Řecka a Itálie. Pomeranče můžete v chladničce uskladnit na jeden měsíc, při pokojové teplotě vám vydrží zhruba týden.

Ovocný šéfkuchař

Z pomerančů vznikají nejenom lahodné marmelády, zavařeniny, nýbrž se přidávají i do zeleninových jídel, do rýže, ke kuřecímu masu, kachně, rybám a mořským plodům. Jako důkaz vám předkládáme tento recept z jihu Itálie.

Sicilský salát

Potřebujeme: jeden velký pomeranč, šálek černých oliv, středně velkou červenou cibuli, panenský olivový olej. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Přidáme tenká kolečka cibule, olivy, vše zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme. Pak jen necháme salát odpočinout v chladničce a po půlhodině si na této dobrotě pochutnáme společně s ciabattou a sklenkou bílého vína.

Tip pro labužníky

Přemýšlíte o nevšedním dárku pro gurmány? Med z květů pomerančovníku bude tím pravým překvapením. Dodá květinový akcent mrkvovému salátu s bílým jogurtem, ovocným salátům, dresinkům, oranžádám, sorbetům a marinádám na maso. Laskominou jsou i křupavé topinky potřené máslem a medem z pomerančových květů. 

V říši vůní

Léčivé vlastnosti sladkého pomerančovníku naplno projevují svoji sílu i prostřednictvím aromaterapie. V éterickém oleji získaném z kůry mechanickým lisováním se to slunečními paprsky doslova hemží. Povznesou vás při depresích a melancholiích. Zasmušilé mysli přinesou radost a dobrou náladu. Jejich vůně stimuluje v mozku oblast, jež posiluje odolnost vůči stresu, rozpouští úzkost, nervozitu a pomáhá ke klidnému spánku.

Jak uspat děti

Trpí-li vaše děti hyperaktivitou a neklidem, přidejte do aromalampy nebo difuzéru v dětském pokoji éterický olej z pomeranče. Při nespavosti kápněte 2-3 kapky na vatový tampon a umístěte jej vedle polštáře vašeho potomka.

Princeznina esence

V aromaterapii se však využívá i pomerančovník hořký (Citrus aurantium). Z jeho listů vzniká parovodní destilací éterický olej označovaný jako petit grain, z květů pak neroli. Tento produkt vešel ve známost díky Anně Marii de la Tremoille, princezně z Neroli. Italská šlechtična se ho nemohla nabažit a používala jej do koupelí, k provonění svých šatů, rukavic, šátků a dopisních papírů.

Módní vůně aristokracie na přelomu 17. a 18. století se stala součástí Eau de Cologne, tedy kolínských vod. Květinové, sladkohořké aroma zklidňuje rozbouřené nervy, vzrušené stavy (šok, panika, roztěkanost, neklid) a bušení srdce. Jelikož se cena za jeden mililitr vzácného éterického oleje pohybuje kolem 600 Kč, svěřte její aplikaci raději do rukou aromaterapeuta.

Slasti z Orientu

Květová voda z neroli se rodí při destilaci bílých pomerančových květů jako sekundární produkt. Od středověku dodává ženám krásu a mladistvý vzhled. Stačí ji nastříkat ráno a večer na tampon a nanést na očištěný obličej, krk a dekolt. Zejména mladé dívky s nečistou, citlivou pletí s rozšířenými póry budou z její aplikace nadšeny. Malé množství hydrolátu také můžete přidat do mandlového oleje pro zklidňující, celkovou masáž těla.

Zázračná lahvička ovšem také vykouzlí mnoho slastných pokrmů. Turci přidávají pomerančovou vodu do baklavy, dezertů, šerbetů nebo s ní aromatizují čerstvé či sušené ovoce. Ve středoevropské kuchyni probudíte své chušové buňky za pomoci "citrusového závanu" v kombinaci s čokoládovou pěnou, palačinkami, pudinky a focacciou (italský chléb).

Ekologický krotitel bakterií

Až si zakoupíte síťku sladkých biopomerančů, jejich kůru rozhodně nevyhazujte. Nakrájejte ji na kousky, naložte do půllitrové sklenice a zalijte až po okraj octem. Nechte na slunci macerovat 3 měsíce a průběžně protřepávejte. Přeceďte do mechanického rozprašovače a používejte k dezinfekci kuchyňských, pracovních ploch nebo na postřiky pokojových květin proti škůdcům.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.