K čemu jsou dobré kopřivy? I proti únavě, zánětu močových cest a chudokrevnosti | Moje zdraví

Na co jsou dobré kopřivy? Nejen na revma, ale i proti únavě, alergii a pro zdravé ledviny

26. března 2022 • 14:00

Jaro je tady a stráně se začínají zelenat. Konečně nastává čas, kdy budeme moct využívat dary přírody naplno. Kopřivy sice nemáme rádi jako plevel, ale až je doma na zahradě vytrhnete či posečete, usušte je nebo zpracujte hned čerstvé.

K čemu jsou dobré kopřivy? Žahavá rostlina dokáže příznivě ovlivnit některé problémy, a proto se objevuje v mnoha přírodních léčivých směsích. Čaj z kopřivy poslouží k doplnění vitaminů a minerálů, ale užívá se také k pročištění organismu. Využívá se pro kúry na problémy se žaludkem, játry a žlučníkem, u nemocí ledvin a močových cest, při chudokrevnosti, posiluje činnost plic a také dokáže mít vliv na kožní problémy a růst vlasů.

Kopřiva pomáhá i při revmatismu a alergiích. „Obsahuje mimo jiné vitaminy C, K a B2 a také mnoho minerálních látek. Díky vláknině snižuje hladinu cukru v krvi a vitaminy celkově posilují organismus. Vzhledem k vysokému obsahu železa může být kopřiva skvělým pomocníkem v boji s jarní únavou,“ říká odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.