Na co jsou dobré kopřivy? Nejen na revma, ale i proti únavě, alergii a pro zdravé ledviny
Jaro je tady a stráně se začínají zelenat. Konečně nastává čas, kdy budeme moct využívat dary přírody naplno. Kopřivy sice nemáme rádi jako plevel, ale až je doma na zahradě vytrhnete či posečete, usušte je nebo zpracujte hned čerstvé.
K čemu jsou dobré kopřivy? Žahavá rostlina dokáže příznivě ovlivnit některé problémy, a proto se objevuje v mnoha přírodních léčivých směsích. Čaj z kopřivy poslouží k doplnění vitaminů a minerálů, ale užívá se také k pročištění organismu. Využívá se pro kúry na problémy se žaludkem, játry a žlučníkem, u nemocí ledvin a močových cest, při chudokrevnosti, posiluje činnost plic a také dokáže mít vliv na kožní problémy a růst vlasů.
Kopřiva pomáhá i při revmatismu a alergiích. „Obsahuje mimo jiné vitaminy C, K a B2 a také mnoho minerálních látek. Díky vláknině snižuje hladinu cukru v krvi a vitaminy celkově posilují organismus. Vzhledem k vysokému obsahu železa může být kopřiva skvělým pomocníkem v boji s jarní únavou,“ říká odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.