Svědění pokožky? Na podzim běžný problém, poradíme, co s ním | Moje zdraví

Svědění kůže je běžný podzimní problém. Víme, co pomůže

Svědění kůže je běžný podzimní problém. Víme, co pomůže
Autor: istock.com
26. října 2019 • 06:00

S příchodem chladnějších měsíců si lidé často stěžují na svědění pokožky. Většina z nich si ale neuvědomí, že jde o problém spojený právě se změnou ročního období. Víte, jak tomuto nepříjemnému problému zabránit?

K pocitu svědivé kůže přispívají především sezónní faktory, které můžeme jen těžko ovlivnit. Mezi ty nejzásadnější patří:

Chladný, suchý vzduch

Má v sobě mnohem méně vlhkosti než teplý nebo horký vzduch, takže pokožku intenzivně vysušuje.
Co s tím: Je nezbytné pravidelně ošetřovat místa, která před ním nemůžeme chránit oblečením (obličej, ruce), hydratačními krémy. Krémy fungují tak, že uzavírají vodu v horních vrstvách pokožky, takže by se měly aplikovat hned po sprše nebo koupeli.

Horká koupel

Spousta lidí se po celém dni stráveném v chladném počasí ráda naloží do vany plné horké vody nebo si dopřeje velmi teplou sprchu. Tenhle příjemný, hřejivý rituál bohužel pokožce velmi škodí, protože ji vysušuje, takže pak vzniká nepříjemní svědění.
Co s tím: Sprchujte a koupejte se kratší dobu a snižte teplotu vody. Problém se svěděním pokožky tím můžete odstranit už během několika dní. Zvažte také pořízení sprchového gelu pro citlivou pokožku, který je k ní mnohem šetrnější. V případě potřeby můžete při sprchování vetřít do pokožky pár kapek levandulového nebo mandlového oleje.

Silný vítr

Silný chladný vítr dokáže zbavit pokožku přírodních lipidů, které jsou nejdůležitější součástí kožní bariéry a zabraňují jejímu vysychání.
Co s tím: V silném větru chraňte obličej šálou nebo šátkem a nezapomeňte nosit sluneční brýle, pokud je zároveň hezké počasí. Vlasovou pokožku ochráníte kloboukem nebo čepicí, v opačném případě vám hrozí nejen svědění hlavy, ale také vznik lupů.

Přetopený domov

Jde o častý problém v mnoha domácnostech. Jakmile topíme v bytě nebo domě víc, než je potřeba, pokožka zareaguje rychlým vysycháním, pnutím a svěděním.
Co s tím: Pořiďte si do ložnice zvlhčovač vzduchu a spěte se zavřenými dveřmi, aby vlhkost neunikala ven.

Horké nápoje

Kdo by se za chladných dnů nechtěl zahřát šálkem horké kávy nebo čaje? Oba oblíbené nápoje ovšem obsahují kofein, který vysušuje pokožku zevnitř a ta je pak náchylná ke svědění.
Co s tím: Pokud se podobných nápojů nechcete vzdát, dopřávejte si je alespoň s mírou, a především dodržujte dostatečný pitný režim. Pamatujte, že ke každému šálku kávy, čaje nebo horkého alkoholu byste měli vypít minimálně stejné množství vody.

Zimní oblečení

Vlněný svetr od babičky je možná pohodlný, ale také může způsobit podráždění a svědění kůže.
Co s tím: Noste raději oblečení vyrobené z měkkých tkanin, jako je například bavlna. Pokud si chcete vzít teplý vlněný svetr, oblečte si jej na košili z bavlny nebo hedvábí, aby se nedotýkal vaší pokožky. Jestliže máte citlivou pleť, používejte při praní prádla a povlečení jemné, nekoncentrované, hypoalergenní prací prostředky a vyhněte se změkčovačům.

Slunce

Většina lidí ví, že slunce může být pro pokožku nebezpečné v létě, kdy je nejintenzivnější, ale zimní slunce může být stejně škodlivé.
Co s tím: Pokud se přes den pohybujete venku, vždy používejte opalovací krém, i když jsou teploty blízko nebo pod bodem mrazu. Používejte ho na všech slunci vystavovaných místech, zejména pak na rtech, a nejlépe s ochranným faktorem 30 nebo vyšším.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.