Pampeliška lékařská | Moje zdraví

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská podporuje látkovou výměnu a ocení ji hlavně diabetici, listy rostliny totiž korigují hladinu cukru v krvi.

 

Popis

Pampeliška lékařská, též smetánka lékařská (Taraxacum officinale), je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Poznáme ji podle typického žlutého květenství, které se mění v korunu bílého chmýří (plody ochmýřených nažek). Pampeliška vyrůstá do výšky až 40 cm, má silný zásobní kořen, nápadné jsou i listy přízemní růžice. Květenství vyrůstají na dutých stvolech a tvoří květní úbory, složené až z 200 žlutých jazykových lístků. Rostlina je složena z mléčnic, produkované mléko (latex) má hořkou chuť.

Účinné látky

Pampeliška je bohatá na vitamíny A, B, C a D, obsahuje i betakaroten, dále křemík, draslík, vápník, železo a mnoho minerálních látek.

Použití

Z pampelišky se dělají především čaje a odvary. Někdy se kořen nechává usušit a poté se z něj namele pampelišková mouka. 

Účinky na zdraví

Odvar z pampelišek posilňuje činnost žlučníku, pomáhá v boji se žlučovými kameny. Také podporuje funkci jater i ledvin, pampeliška je skvělá jako močopudná bylina. Aktivuje látkovou výměnu, zlepšuje chod metabolismu, zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá k lepšímu zažívání. Ocení ji i diabetici, list pampelišky koriguje hladinu cukru v krvi. Rovněž pomáhá při léčbě artrózy.

Výskyt

Pampelišku nalezneme v mírném pásmu severní polokoule, tedy v Evropě, Americe a Asii, mnohé typy nalezneme i v Jižní Americe či Austrálii. Daří se jí na sušších loukách, mezích i zahradách, také plní úlohu plevele.  

Sběr

Listy se sbírají od května do října. Suší se na stinném místě v tenké vrstvě, protože díky mléčnicím schne pomaleji. Je proto dobré listy několikrát obracet. Listy se balí do papírových pytlíků a skladují se na suchém místě. Kořen se pak sbírá před rozkvětem byliny (březen a duben) nebo pak na konci vegetačního období (srpen a září). Suší se umělým teplem.

Domácí recepty

Pampeliškový med skvěle funguje na nachlazení. Vezměte v objemu asi dva litry pampeliškových květů, zalijte je 1,5 litrem vařící vody, přidejte kolečka ze tří citronů a povařte. Nechte stát do druhého dne. Poté přeceďte, přidejte 1,5 kg cukru a povařte asi 20 minut, až med zhoustne. Naplňte do sklenic, uzavřete, na pět minut otočte dnem vzhůru, poté obraťte a nechte zchladnout.

Čaj z pampelišky pomáhá na překyselený žaludek. Vezměte tři lžičky nasekaného sušeného kořene pampelišky, zalijte 250 ml vody a přiveďte k varu. Poté nechte 15 minut louhovat, přeceďte a nechte trochu zchladnout.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.