Na co je zdravá řepa? | Moje zdraví

Proč jíst červenou řepu? Protože je zdravá a dobrá. Jen ne pro každého

Proč jíst červenou řepu? Protože je zdravá a dobrá. Jen ne pro každého
Červená řepa obsahuje hodně zinku a hořčíku • Autor: iStock.com
13. října 2018 • 06:00

Červená řepa je teď na vrcholu popularity. Už dávno ji nejíme jen nakládanou, ale také pečenou nebo vařenou a v pomazánkách. Proč prospívá našemu zdraví?

Červenou řepu znali naši předci už ve starověku. Z biblického Babylonu se následně díky Římské říši rozšířila i dále do Evropy a od středověku se pěstovala skoro po celém starém kontinentu. Možná vás ale překvapí, že původně se jedl hlavně list téhle pochutiny, kořen se začal konzumovat až později. Listy se dají použít do salátu a polévek a konzumují se podobně jako špenát. Zmiňované listy obsahují pro náš organismus prospěšný beta-karoten, vápník, železo a velké množství vitamínu C.

Není vhodná pro diabetiky

Teď už se ale zaměříme na kořen. Řepa je jednou z nejsladších zelenin vůbec, obsahuje totiž hned sedm druhů cukru. Takže i když se jedná o zdravou zeleninu, cukrovkáři by se jí měli obloukem vyhnout. Konzumovat by ji neměli ani lidé trpící močovými kameny. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která naše močové cesty dráždí.

Kořen řepy obsahuje velké množství důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v něm železo či zinek. Je v něm ale i hořčík, který je dobrý pro růst a pevnost kostí, nehtů či vlasů. Obecně je pak známo, že červená řepa je i vhodná prevence proti problémům se srdcem, neboť upravuje srdeční puls a prospívá i našemu nervovému systému.

Tato zelenina posiluje i naši kůži, cévy, ale i vazivové tkáně. Dále v ní najdeme i draslík, který odvádí kyselé látky a vodu z těla. Vláknina v ní obsažená zase pomáhá správné funkci střev a zbavuje je nepotřebných a jedovatých látek a také tuků.

Prevence rakoviny

Kromě toho v ní je přítomná i látka zvaná betanin, což je takzvané přírodní cytostatikum, které pomáhá ničit rakovinové buňky. Posiluje tak naši imunitu a z výše uvedeného vyplývá, že je vhodná i jako prevence proti rakovině. Obecně pak látky v ní přítomné pomáhají při obnovování poškozených buněk. Pomáhá totiž při obnově a tvorbě červených krvinek, a díky tomu zásobuje buňky kyslíkem.

Co uvařit z řepy?

Nevíte, jak si řepu připravit? Zkusit třeba můžete vynikající boršč, jako přílohu k obědu si dejte nakládanou řepu a nebo si můžete udělat i lahodné bramboráky z téhle sytě červené zeleniny. No, smažené bramboráky zrovna nejsou nějak extra zdravé, ale pro začátek, jako „seznámení“ s touhle zeleninou budou stačit. Takže jak si je připravit?

Oloupejte a nakrájejte syrovou červenou řepu a brambory. Obě ingredience najemno nastrouhejte a dejte do větší misky. Do ní následně přidejte ještě nasekanou cibuli. Do směsi přidejte ještě vejce, mléko, koření a vše pořádně promíchejte. Vše následně ještě zahustěte pohankovou moukou. Pak už stačí jen rozpálit pánev a výsledné bramboráky na olivovém oleji osmažit. Pokud nad tímto receptem ohrnujete nos, na internetu najdete nepřeberné množství zdravějších receptů. Například na webu recepty.cz.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.