Nemoci na dovolené. Jak si poradit, když vás trápí zácpa, průjem, úpal nebo bolest zubů? | Moje zdraví

Velký přehled: Letní zranění a nemoci. Jak pomoci dětem i dospělým

Velký přehled: Letní zranění a nemoci. Jak pomoci dětem i dospělým
Autor: istock.com
23. června 2021 • 06:00

Určitě se shodneme na tom, že není nic horšího, než vyrazit k vodě nebo na vytouženou dovolenou a pak ty toužebně očekávané letní chvilky proležet v horečkách. Proto jsme pro vás připravili podrobný přehled nemocí a úrazů, které vám hrozí v létě, a rady, jak si s nimi co nejúčinněji poradit.

V létě nemusíte zrovna skákat bungee-jumping, přesto vám ale hrozí nejrůznější poranění. Mezi ty nejčastější patří puchýře, odřeniny, drobná řezná zranění nebo popáleniny. Víte, jak je vyléčit?

Video se připravuje ...
Štípance, spálení, bradavice: Jak se nepříjemností zbavit pomocí přírody?

Víc o tom, proč na dovolené často onemocníme, čtěte ZDE.

Drobná poranění

1. Ze všeho nejdůležitější je ránu vyčistit a poté vydezinfikovat. K tomu se používají antiseptika dostupná ve spreji, roztoku či masti. Dezinfekci použijte pro jistotu i v případě, kdy jde jen o malé říznutí nebo odření. Je to spolehlivá prevence proti zanícení, které by vám letní chvilky znepříjemnilo mnohem víc než říznutí od nože.

2. Ranku nezalepujte, pokud je opravdu malá, lépe se totiž bude hojit na vzduchu. V případě potřeby ji ale můžete také zalepit náplastí (u bazénu nebo u moře se budou hodit ty voděodolné).

3. Při chůzi po pláži a vstupu do moře bez obuvi se vám může stát, že si „ukopnete palec“. V takovém případě poranění ledujte, aby co nejdříve odezněla bolest. Jestliže si poraníte nehet, vydezinfikujte jej a přelepte. Vyvarujte se pak nošení uzavřených bot a nechte pokožku dýchat. Nejlepší prevencí podobného zranění je ale nošení bot do vody.

4. Menší popáleniny zchlaďte v proudu studené vody. Nedezinfikujte je. Poté na ně naneste krém, gel nebo pěnu s chladivým a hydratačním účinkem. Popáleninu můžete překrýt sterilní gázou. Na popáleniny od slunce použijte přípravek s obsahem panthenolu. 

Víc rad, jak na spáleniny od sluníčka, najdete ZDE

Puchýře

Zažili jsme to snad všichni: Letní sandálky s tenkými pásky či podpatky nebo dlouhé tření s pokožkou způsobí nevzhledné a často bolestivé puchýře. Právě kvůli nim si často nemůžeme užít letní radovánky tak, jak bychom si přáli. Co s tím?

Jak ošetřit puchýř: Před ošetřením si vždy důkladně umyjte ruce, puchýře se snadno infikují. Nikdy je nestrhávejte. Nechte puchýř volně odkrytý, jen pokud je v místech, kde se o něj nic netře – oblečení či boty. Pokud se tření nevyhnete, pak ho kryjte sterilním obvazem či náplastí, ale neutahujte je příliš pevně.

Pokud možno puchýř nepropichujte, hrozí infekce a zanícení rány, což může být poměrně bolestivé. Velké a hodně naplněné puchýře mají tendenci samy prasknout – v tomto případě je lze velmi opatrně propíchnout sterilní jehlou a tekutinu z nich vypustit. Pokud sám praskne, pak neodstřihujte okraje, ale ránu co nejrychleji přelepte. Z puchýře náplast nestrhávejte, počkejte, až se odlepí sama. Velkou pozornost věnujte puchýřům v případě, že jste diabetik – jejich hojení může být problematické. Než se místo zcela zhojí, vyhněte se pokud možno tomu, co puchýř způsobilo (vyměňte boty za jiné a podobně).

Puchýře se rychleji hojí při využití principu takzvaného vlhkého hojení. Tomu dopomohou různé moderní gely nebo gelové či hydrokoloidní náplasti, které se dají koupit v lékárně.

Video se připravuje ...
Jak vybavit lékárničku při cestování s dětmiVIDEO 

Zácpa, průjem, nevolnost, alergie

Na letních dovolených často ochutnáváme místní kuchyni, takže se může snadno stát, že na ni naše tělo bude reagovat vzbouřením trávicího systému.

V případě průjmu je nutné dodržovat pitný režim, jinak hrozí tělu dehydratace. Popíjejte vodu (máte-li jistotu, že je čistá a nezávadná), neperlivé minerálky, případně čaj. Naordinujte si dietu – jíst můžete bílé pečivo, suchary, piškoty, vařenou rýži, banán, dušenou mrkev, nemastné polévky nebo vařené brambory. Vyvarujte se všech těžkých a kořeněných jídel. Pokud máte zkušenost, že vám na průjem zabírají léky, vyzkoušejte je.

Zácpu zaženete dostatkem pohybu při sportování, musíte ale také hodně pít a doplňovat především vlákninu. Ta je nejvíc obsažena v ovoci a zelenině – dopřejte si jablka, melouny, švestky, hroznové víno, fíky, datle či rajčata. V případě nutnosti zvažte užívání projímadel, ale raději s nimi šetřete.

Nevolnost vás může přepadnout například při cestování autem nebo autobusem, zvlášť pokud jste na ni náchylní. Necestujte proto s prázdným, ale ani plným žaludkem, jezte malé porce, vyvarujte se kávy i alkoholu. V autobuse si sedněte na některé z předních sedadel. Oči mějte nejlépe zavřené, rozhodně si nečtěte a nepohybujte příliš hlavou. Dýchejte nosem. Před cestou můžete spolknout lék potlačující nevolnost, například Kinedryl.

Alergie na potraviny bývá také častou příčinou pokažené dovolené. Proto si před odjezdem dobře pročtěte, jaké jídlo můžete v cílové destinaci očekávat. Pokud to jde, přivezte si s sebou základní trvanlivé potraviny, u kterých vám žádná nepříjemná reakce nehrozí. Alergie na potraviny se většinou projeví zažívacími problémy, určitě si ale přibalte do kufru antihistaminika, silní alergici i adrenalin.

K nejčastějším potravinovým alergiím patří alergie na korýše, kterou trpí většina alergiků na roztoče a šváby (i když o tom často ani neví). Ta navíc může silou své reakce ohrozit člověka na životě. Více o anafylaktickém šoku čtěte ZDE.

Zánět močových cest

Na vracející se infekce močových cest jsou náchylné především ženy. Pravděpodobnost, že se objeví v cizím prostředí, tedy na dovolené, je vysoká. Zánět močových cest se projevuje častým nucením k močení, pálením a řezáním při močení, bolestí v podbřišku, zakalenou a nepříjemně zapáchající močí nebo krví v moči. Jednou z účinných prevencí je výměna mokrých plavek za suché hned po vykoupání, ani tak ale nemáte jistotu, že u vás zánět nepropukne.

1. V případě propuknutí infekce pijte dostatek tekutin, zhruba 2,5 až 3 litry denně.
2. Vyhněte se dráždivým nápojům, jako je alkohol, káva, černý a zelený čaj i perlivé nápoje.
3. Snažte se neprochladnout a držte se v teple.
4. Vyzkoušejte některý z běžně prodejných léků na zánět močových cest, vhodné jsou i urologické čaje a konzumace většího množství brusinek.

Lékaře vyhledejte ihned, pokud jsou bolesti silné, jakmile máte horečku, bolesti v bedrech, problémy trvají déle než 36 hodin nebo při hnisavém výtoku.

Video se připravuje ...
Astronomický začátek léta – letní slunovrat 21.6.2021VIDEO 

Úpal, úžeh

Obě nemoci jsou spojené s příliš dlouhým pobytem v horkém, dusném počasí a na přímém slunci. Mezi společné příznaky úpalu a úžehu patří únava, zvýšená teplota, bolesti hlavy, malátnost a další. Úžeh navíc doprovází i bolestivé spálení od sluníčka. V obou případech se co nejrychleji přesuňte do stínu a pijte co nejvíc tekutin. Můžete si namíchat rehydratační roztok: Na jeden litr vody, ideálně převařené, použijte osm čajových lžiček cukru, jednu čajovou lžičku soli a jeden šálek stoprocentního džusu. Bolesti hlavy a teploty se zbavíte jednoduše za pomoci léků obsahujících paracetamol.

Prevence: Oběma nemocem se snadněji vyhnete, pokud budete důsledně nosit pokrývku hlavy (nebo alespoň namočené vlasy), zdržovat se ve stínu v době, kdy slunce svítí nejintenzivněji (mezi 11. a 15. hodinou), dodržovat pitný režim a často se mazat opalovacími krémy (pozor na nárty, špičku nosu, pěšinku ve vlasech a uši).

VIDEO: Jak moc může být nebezpečný úpal?

Více o tom, jak vyzrát na úpal a úžeh, čtěte ZDE.

Bolest zubu

V případě, že budete v létě pobývat někde, kde nemáte nablízku adekvátní stomatologickou péči, navštivte raději ještě předtím svého zubaře. Díky včasné preventivní prohlídce bude riziko, že vás „chytne“ zub, zatímco budete dovádět ve vlnách, naprosto minimální. Pokud vás ale přece jen tenhle problém potká, máte v podstatě jen dvě možnosti: bolest zubu překonat za pomoci analgetik a studených obkladů nebo žvýkání řebříčku, který má mírně znecitlivující účinek. Pokud bolest nepřestane, nejspíš se ale budete muset nakonec stejně vydat k zubaři.

Více o tom, co pomáhá na bolavé zuby, si přečtěte ZDE.

Požahání medúzou

Projevuje se jako náhlá intenzivní bolest v místě dotyku, vyrážkou, zrudnutím, pálením a svěděním kůže. Postižený může pociťovat i ztuhlost v místě požahání.

1. Ze všeho nejdříve odstraňte zbytky chapadel, které zůstaly na kůži, ale nedotýkejte se jich rukama – použijte nejlépe pinzetu.
2. Místo oplachujte slanou(!) vodou, případně octovým roztokem.
3. Proti bolesti poslouží ponoření místa do teplé vody (min. 43–45 °C) aspoň na 20 minut. Pomáhá prý i rajče, které rozkrojte a místo jím potírejte. V lékárnách jsou pak k dostání gely určené na požahanou kůži.
4. K neutralizaci jedu použijte podomácku vyrobenou pastu: Smíchejte 1 lžičku soli se 3 lžícemi sody a přilijte šálek mořské vody. Pastu nechte na postiženém místě působit 5 minut a opláchněte mořskou vodou. Opakujte 2x denně.

Lékařskou pomoc vyhledejte vždy, když se k příznakům přidá i nucení na zvracení nebo průjem, bolesti břicha, dýchací problémy či bolest na hrudi. Nejnebezpečnější druhy medúzy jsou irukandji – všechny jsou velmi drobné a pro člověka smrtelně jedovaté.

Šlápnutí na mořského ježka

Dochází k němu nejčastěji v Chorvatsku, které je oblíbenou destinací českých turistů. Pokud na něj v moři šlápnete, poznáte to okamžitě kvůli prudké bolesti, ale také díky zbarvení místa poranění do tmavě modré až černé barvy, což je důsledkem vypuštěných látek z bodlin. Bodliny opatrně odstraňte pinzetou, ty malé případně jehlou. Pak místo vydezinfikujte. V případě, že se vám nedaří bodliny vytáhnout, pokapejte poraněné místo citronovou šťávou, díky které se ostny uvolní a vypadnou nebo se alespoň snáze odstraní pinzetou.

Je-li poranění rozsáhlé nebo se vám na něm cokoli nezdá, vyhledejte lékaře.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.