Úpal: Jak poznat příznaky a jak dlouho úpal trvá? | Moje zdraví

Úpal

Jde o přehřátí organismu, ke kterému dochází ve chvíli, kdy selže jeho termoregulace. Zjednodušeně řečeno, pokud je tělo po delší dobu vystavené teplotě vyšší, než je běžná tělesná teplota, nedokáže se dál ochlazovat, a teplo se tak šíří všemi orgány, čímž narušuje jejich funkci.

Úpal není úžeh

Lidé často zaměňují úpal s úžehem, protože má podobné příznaky. Mechanismy jejich vzniku jsou ale odlišné. Zatímco úpal si můžete uhnat i například při dlouhém pobytu v uzavřeném, dusném dopravním prostředku, úžeh vzniká pouze na přímém slunci.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Příznaky

Mezi hlavní příznaky úpalu patří bolest hlavy, nevolnost, malátnost, závratě a zmatenost a někdy i zvracení. Často se vyskytne i zvýšená tělesná teplota, nebo dokonce horečka.

Jak dlouho trvá úpal?

Nejzávažnější projevy by měly odeznít do několika hodin. Pacientovi se uleví zpravidla hned, jakmile spadne tělesná teplota pod 37 stupňů. Organismus se bude zotavovat 2 až 3 dny, proto je na místě dodržovat režimová opatření - vyhýbat se fyzické aktivitě, slunci a dostatečně pít.

Jak na první pomoc?

Ze všeho nejdůležitější je snížit teplotu těla. Je nezbytné přesunout se do stínu nebo do klimatizované místnosti a zbavit se přebytečného oblečení. Pomůže i mokrý ručník na čelo, vlažná sprcha nebo kbelík s chladnou vodu na nohy. Je důležité také doplnit chybějící tekutiny a minerály. Ideální volbou jsou iontové nápoje, minerální vody nebo osolená voda.

Dbejte na prevenci

Až nastanou horké slunečné dny, pijte více tekutin, oblékejte se do vzdušných a přírodních materiálů, na hlavně noste šátek nebo čepici. Pokud se delší dobu nemůžete vyhnout slunci (na túře, na dovolené), zvažte, jestli nestojí za to si vlasy namočit.

VIDEO: Jak moc dokáže být nebezpečný úpal?

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.