Nesnesitelná bolest zubů: Jak se jí zbavit a co pomůže? | Moje zdraví

Jak na bolest zubů? Babské rady i léky, které zabírají

Video se připravuje ...
1. září 2023 • 06:00

Zubní kaz či stále neprořezané osmičky? To vše dokáže poměrně dost zkomplikovat život. Zubní lékař v nedohlednu a vy se ptáte: „Co teď?“ Na řadu přicházejí babské rady. Za zkoušku přece nic nedáte.

Ať už vás zuby bolí z jakéhokoliv důvodu, vždy je to nepříjemná situace zejména ve chvíli, kdy není k dispozici rychlá pomoc stomatologa. Následující rady vám mohou krátkodobě pomoct. Myslete ale na to, že nikdy nemůžou vyřešit příčinu potíží. Co nejdříve se proto objednejte k zubaři!

Video se připravuje ...
Jak se zbavit bolesti zubů?VIDEO 

Babské rady

Vyhýbejte se sluníčku. Pokud váš zub rozbolel konkrétní zánět, není dobré se vystavovat slunečnímu záření, které podporuje tvorbu zánětu a vaší bolesti rozhodně neuleví. Raději zkuste ústní dutinu pořádně vyčistit a udělejte si teplý roztok ze sody. Bude stačit jedna čajová lžička sody na šálek teplé vody. Tím zuby důkladně opláchněte a chvíli vyčkejte. Pokud bolest odezní, neměl by za tím být žádný závažnější důvod. Pokud ne, zkuste led. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Dejte si „frťana“! Vykloktejte si slivovicí, která svým obsahem alkoholu zub znecitliví, a bolest přejde. Kromě znecitlivění má alkohol i dezinfekční účinky, a určitě tak pomůže i od infekce nebo nežádoucích bakterií. Je to starý lék, v mnoha případech ale opravdu účinný.

Domácí léčba

Doma máme spoustu surovin, o kterých ani nevíme, že po určitém zpracování dokážou pomoci. Tymián. Zázračná bylinka, která má antiseptické a léčivé vlastnosti odstraňující onemocnění dásní a zubní kaz. Listy tymiánu můžete povařit a tento odvar celý den popíjet nebo jednoduše listy žvýkejte. Podobné účinky mají i kurkuma, hřebíček nebo listy guavy.

Více o zánětu dásní čtěte ZDE.

Cibule a česnek

Tak to má doma v lednici snad každý. Česnek je vlastně přírodní antibiotikum, které poskytuje obrovskou úlevu od palčivé bolesti. Smíchejte nadrcený česnek se solí a aplikujte přímo na postižené místo v ústní dutině. Oblíbená cibule ulevuje od infekce. Hned u nepatrných náznaků bolesti zubu je dobré syrovou cibuli žvýkat nebo alespoň přiložit na bolavé místo. Má antiseptické vlastnosti, a může tak od trápení pomoci rychle a blahodárně.

Více o zubních kazech čtěte ZDE.

Pepř a sůl

Smíchaná sůl s pepřem můžou být opravdu velice užitečné. Obě tyto složky jsou protizánětlivé a mají analgetické účinky. Sůl a pepř smíchejte s kapkou vody, vytvoříte pastu, kterou naneste na zub a nechte pár minut působit. Toto opakujte několik dnů minimálně jednou denně.

Léky na bolest zubu

V případě, že vám výše poskytnuté rady nepomohly, je namístě vyzkoušet některé z léků na bolest. Nejlepší je užití těchto prášků konzultovat s lékařem či lékárníkem. Ne všechna analgetika pomohou na tak velkou bolest, jako je bolest zubu. Obyčejné látky většinou uleví jen na chvíli, v horším případě vůbec. Velmi se doporučují analgetika, jako jsou Valetol, Nurofen, Ibalgin, Ibuprofen a Nalgesin.

Každému vyhovuje jiný typ analgetik, je proto lepší vyzkoušet, po kterých vám nebude špatně a bolest odezní. Lékaři většinou předepisují Aulin nebo kapky Algifen. S těmito látkami je lepší zacházet opatrně, bývají totiž návykové. Někdy raději zvažte návštěvu lékaře místo trápení a snášení děsivé bolesti.

Autor: Adéla Ondroušová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.