Alergií trpí i oči! Jak jim na jaře ulevit? | Moje zdraví

Alergií trpí i oči! Jak jim na jaře ulevit?

Alergií trpí i oči! Jak jim na jaře ulevit?
Autor: iStock.com
19. května 2019 • 06:00

Každého třetího Čecha trápí nějaká forma alergie, každý druhý alergik má během pylové sezony oční problémy a mívá rudé oči. Jak si pomoci?

Po zimě plné chřipek a viróz nastává klasická sezóna alergií. Alergie přitom může vypadat jako viróza, nemocné trápí dráždivý kašel, mají nateklý nosohltan, někdy i překrvené spojivky očí. Mnozí netuší, že mají alergii.

Začnete-li v tomto i nadcházejícím období kašlat, zrudnou vám oči, budete-li se cítit unavení a nebudete ve "své kůži", pak vězte, že vás nejspíš trápí alergie a nikoliv viry. První jarní pyly se již ozvaly a sezóna alergiků začíná.

Nemoc je přitom třeba léčit. Alergie se mohou s postupem času zhoršovat a znepříjemňovat člověku život. Nemocnému často komplikují konání běžných činností, sportu i povolání. Odhalení alergie je také důležité pro to, aby pacient nebyl špatně léčen. Pokud se u něj totiž dlouhodobě projevují například problémy s dýchacími cestami, bývá léčen antibiotiky a léky "na kašel". Což je zbytečné a od projevů alergie mu to nepomůže.

Alergie: zarudnutí očí

Alergie se může projevit na očních spojivkách. „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to všechno jsou příznaky oční alergie. Nejčastějším projevem oční alergie je zánět spojivek. Oční alergie je nejčastěji spojena se sennou rýmou. Ačkoliv se záněty spojivek objevují nejčastěji během jarního období, mohou vznikat po celý rok,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Zbavit se nepříjemných projevů oční alergie nebo očím alespoň částečně ulevit jde hned několika způsoby. „Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl mohou pomoci sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Také je dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad. Při pocitu svědění mají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže ještě zhoršit, protože při mnutí očí se může uvolňovat ještě víc dráždivých látek. Proto je dobré se tření očí vyhnout,“ radí Pavel Stodůlka.

Člověk může začít být alergický kdykoli v průběhu života, spousta lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se o alergii jedná. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. „Pokud má člověk pocit, že trpí oční alergií, měl by co nejdříve navštívit očního lékaře. Předepsané oční kapky nebo léky v naprosté většině případů nepříjemné příznaky alespoň výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní. Dlouhodobě neléčená oční alergie může však vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může vést k závažnému postižení oka i s trvalými následky na kvalitě zraku,“ říká Pavel Stodůlka.

První pomoc s alergií: lékárna

Obecně lze mírné projevy alergie léčit po poradě s lékárníkem volně prodejnými přípravky. “Na sezónní alergickou rýmu, která je charakteristická kýcháním, svěděním v nose, svěděním očí a vodnatou rýmou nebo naopak ucpaným nosem, pomáhají nosní spreje a oční kapky s obsahem antihistaminik a také nosní spreje s obsahem kortikoidů. Tyto přípravky působí úlevu od svědění, šimrání v nose a v krku a kýchání. Dále pak celkově působící antihistaminika, která jsou pro dospělé dostupná v tabletách, pro děti v kapkách nebo sirupu,” říká PharmDr. Veronika Orendášová, vedoucí lékárník BENU Lékárna Jičín.

Z celkově působících antihistaminik je volně prodejný cetirizin, loratadin, levocetirizin a dimetinden – ty se prodávají pod různými obchodními názvy. Každá z těchto látek má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody, proto se poraďte v lékárně.

Lékárnice každopádně varuje, že alergie mohou být méně závažné, ale i život ohrožující, proto se je nevyplatí podceňovat. Zejména u malých dětí do 6 let je vhodné u alergických obtíží navštívit alergologa. Rovněž potravinové alergie a dlouhodobé alergické projevy, atopický ekzém a další závažnější potíže patří do rukou lékaře.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.