Léky v zahraničí: Jak nakupovat v lékárně, jaké jsou účinné látky léků? | Moje zdraví

Jak si koupit lék v zahraničí? Spoléhejte na účinné látky!

Jak si koupit lék v zahraničí? Spoléhejte na účinné látky!
Na dovolené nás nemoc často zastihne nepřipravené • Autor: iStock.com
22. srpna 2018 • 06:00

Pokud musíte do lékárny v zahraničí, tak se spoléhejte na zavedené řetězce lékáren, které znáte z domova. Požádejte o léky podle účinné látky, kterou znáte, jste zvyklí ji používat nebo ji najdete na krabičce léku, který vám právě došel a vy potřebujete další balení.

Při nákupu léku v rámci Evropské unie se určitě nemusíte bát nespolehlivosti odborníků. Může se vám ale stát, že vám nebudou rozumět ani anglicky, ani německy. Taková praxe je kupodivu běžná například ve Španělsku. Co pak? Co dělat, když chcete lékárníkovi vysvětlit, že vaše dítě má štěkavý kašel a celou noc nespí?

Každý kašel je jiný

Nespoléhejte na to, že si ve slovníku na internetu najdete slovo kašel a o lék lékárníka požádáte. Mohlo by se vám totiž klidně stát, že dostanete léky na kašel, ale bude to přípravek, který vykašlávání ještě více podporuje. Ano, ten je užitečný přes den, ale pokud ho užijete po 17. hodině, rozhodně se nevyspíte a ještě si sobě nebo dítěti uškodíte.

Co tedy dělat? Pokud vám lék v lékárničce chybí a vám se podaří najít lékárníka, který opravdu bezpečně umí dobře nějaký jazyk, se kterým se společně domluvíte, pak si raději najděte na internetu lék, který na danou nemoc běžně používáte doma, zjistěte si jeho účinnou látku, napište si ji na lísteček a ten lékárníkovi ukažte. I v případě, že nebude mít lék se stejnou účinnou látkou, pravděpodobně vybere ten správný. Je to totiž součást jeho vzdělání, aby léky znal. A zrovna na kašel existuje poměrně nepřeberné množství léků i účinných látek, které se dají zaměňovat.

Bez předpisu jen výjimečně

Ukažme si to na jednoduché látce ibuprofen, ten v Česku koupíte hned v několika lécích s různým obchodním názvem. Nejčastěji asi znáte Ibalgin, Brufen nebo Nurofen. Zrovna poslední z nich vyrábí velká nadnárodní firma, takže Nurofen, narozdíl od Ibuprofenu, seženete po celé Evropě. Složení má stoprocentně stejné.

Samozřejmě platí, že léky na přepis si bez lékařského receptu nekoupíte nikde v Evropě. Téměř jistě se vám to podaří například v Asii, ale zvažte, zda si je opravdu chcete sami ordinovat bez lékaře. Platí to například i pro antibiotika.

Podívejte se na přehled léků podle účinných látek a účinku. Najdete zde i hlavní rady, které musíte dodržet, protože je možné, že si z cizího jazyka nepřeložíte příbalový leták.

Zvýšená teplota, bolest

Účinná látka: paracetamolum

Lék: Paralen, Panadol. Dávkování podle váhy pacienta. Dle lékové formy vhodné pro děti od 3 měsíců, krátkodobé podání vhodné i pro těhotné a kojící ženy, pacienty užívající léky na ředění krve. Nekombinovat s alkoholem a dalšími léky obsahujícími paracetamol.

Účinná látka: acidum acetylosalicylicum

Léky: Acylpyrin, Aspirin. Není vhodné pro děti do 16 let, pro těhotné a kojící ženy, pacienty užívající léky na ředění krve.

Účinná látka: ibuprofenum

Léky: Ibalgin, Brufen, Nurofen. Dle lékové formy vhodné pro děti od 3 měsíců, krátkodobé podání vhodné i pro kojící ženy. Nevhodné pro těhotné ženy, osoby užívající léky na ředění krve, pacienty s problémy se žaludkem.

Průjem

Účinná látka: carbo activatus

Lék: Carbo medicinalis. Vhodné od 3 let. Důležitá je dostatečná dávka. Dodržovat odstup od podání jiných léků minimálně 2 hodiny.

Účinná látka: diosmectitum

Lék: Smecta. Vhodné i pro děti.

Účinná látka: cloroxinum

Lék: Endiaron. Pro dospělé a děti od 40 kg.

Účinná látka: loperamidum

Lék: Imodium. Vhodný u průjmů z nervozity, např. z cestování.

Bolest v krku

Účinná látka: benzydamini hydrochloridum

Lék: Tantum verde. Dle lékové formy vhodné od 6 let. Po užití se nedoporučuje asi půl hodiny jíst a pít.

Účinná látka: benzoxonii chloridum + lidocaini hydrochloridum monohydricum

Lék: Orofar. Vhodný od 4 let. Po užití se nedoporučuje asi půl hodiny jíst a pít.

Alergie

Účinná látka: cetirizini dihydrochloridum

Léky: Zyrtec, Zodac, Analergin. U citlivých pacientů může vyvolat snížení bdělosti a výkonnosti. Nutná zvýšená opatrnost u těhotných a kojících žen. Dle lékové formy vhodné pro děti od 2 let.

Účinná látka: loratadinum

Lék: Claritine. Dle lékové formy vhodné od 2 let. Nedoporučuje se u těhotných a kojících žen. Vzácně se může objevit ospalost.

Účinná látka: levocetirizini dihydrochloridum

Léky: Xyzal, Analergin Neo. Možné užívat od 6 let, nutná zvýšená opatrnost u těhotných a kojících žen.

Alergie – zevní použití

Účinná látka: dimetindeni maleas

Lék: Fenistil gel. Při silném svědění nebo rozsáhlých lezích doplnit lokální aplikaci gelu léčbou tabletami nebo kapkami. Nepoužívat na rozsáhlejší plochy kůže vystavené slunci.

Spáleniny od sluníčka

Účinná látka: dexpanthenolum

Lék: Panthenol spray. Vhodný pro všechny věkové kategorie, těhotné i kojící ženy, aplikovat několikrát denně.

Připraveno ve spolupráci s lékárnami Benu.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.