Nejúčinnější dieta při střevních obtížích. Pomoci může i půstová! | Moje zdraví

Nejúčinnější dieta při střevních obtížích. Pomoci může i půstová!

Nejúčinnější dieta při střevních obtížích. Pomoci může i půstová!
Autor: iStock.com
24. března 2019 • 06:00

Nadýmání, průjem či zácpa trápí občas každého. Pokud se držíte rad svého lékaře a užíváte jím předepsané léky a dietu, děláte dobře. Čas od času je však dobré svůj organismus detoxikovat, ať už střevními potížemi trpíte či nikoliv. Zkusit můžete i půstovou dietu, o které její autoři tvrdí, že je vůbec nejúčinnější ze všech.

Výzkumníci z univerzity v Jižní Kalifornii doporučují při léčbě chronických zažívacích onemocnění praktikovat takzvanou půstovou dietu. Jejich metoda prý slouží jako podpůrný prostředek pro léčbu nejrůznějších střevních zánětů, Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy. „Musíme mít ale na paměti, že vždy je potřeba dodržovat rady vašeho lékaře, takže tuto i jakoukoliv jinou dietu byste s ním vždy měli konzultovat,“ připomíná praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že výše uvedené nemoci jsou opravdu závažné, proto popisovaná nová metoda slouží opravdu jen jako preventivní podpůrný prostředek.

Zmiňovaná dieta není tak omezující, nevyžaduje od vás, abyste byli několik dní zcela bez jídla a přijímali například jen tekutiny či konzumovali suché pečivo. Základním pravidlem půstové diety je snížení denního příjmu kalorií o polovinu, další den si z tohoto množství odpustíte další kalorie tak, abyste se třetího dne dostali na deset procent lékaři a nutričními specialisty doporučovaného denního příjmu kalorií.

„Ten závisí na vaší tělesné výšce a váze. Číslo, které by bylo aplikovatelné pro všechny vám tak neřeknu. Znovu je proto dobré zajít za svým lékařem a zeptat se jej, jaký denní příjem kalorií vám doporučuje. Pomoc vám případně mohou i různé weby, které vám příjem podle vámi zadaných údajů vyměří, tyto výpočty ale vždy berte s rezervou,“ uvádí lékařka a dodává, že není potřeba dodržovat výše uvedené tři dny, klidně si snižování příjmu kalorií rozložte do 7 dní.

Každou dietu je nutné aplikovat ve fázích

Pokud máte denní limit vypočítaný a již jste se do diety pustili, je potřeba ji aplikovat alespoň jednou měsíčně například během půlročního cyklu. Její autoři připomínají, že jen tak může být účinná. „Nejhorší, co můžete udělat, je úplně přestat jíst. Naopak postupné snižování kalorií je dobrou cestou. Znovu upozorňuji, že každou dietu je nutné aplikovat ve fázích. Takže po ukončení dalšího cyklu je potřeba zase začít normálně jíst. A další měsíc si dát znovu dietní týden,“ podotýká Nováková s tím, že u lidí, kteří přestanou úplně jíst, se může časem objevit některá z poruch příjmů potravy, jako je mentální anorexie či bulimie.

Doktorka připomíná, že jednou z nejdůležitějších věcí při dietě je načasování a samozřejmě také složení pokrmu, který jste si zařadili do jídelníčku. Stručně řečeno – dieta, jako podpůrný prostředek vaší léčby – je určitě vhodná. Je jen důležité se poradit, jaká je pro vás nejvhodnější. „Já bych vše výše popsané doporučovala spíše pro lidi, kteří si chtějí vyčistit organismus a chtějí se detoxikovat. Jedná se o variantu, která našemu tělu nějak neuškodí, a vy svůj organismus dostatečně pročistíte,“ doporučuje Nováková.

Co jíst při zácpě, nadýmání a průjmu

Připomeňme si, že v tlustém i tenkém střevě dochází ke vstřebávání živin z potravy. „Naše střevní soustava je zvyklá na určitý stereotyp potravin, které konzumujeme. Pokud ale sníme něco, na co není zvyklá, může dojít k již zmiňovaným průjmům či k nadýmání,“ vysvětluje Nováková. Lékař nám nejčastěji předepíše konzumovat potraviny, ve kterých najdeme takzvaná probiotika a prebiotika.

„Prvně jmenovaná jsou bakterie, které prospívají správnému chování naší mikroflóry. Pro jejich dostatečný příjem konzumujte například jogurty či kefírová mléka. Prebiotika zase získáte z vlákniny různých druhů potravin, například z ovoce. Tyto látky nejsou tělem stravitelné, a vytváří tak ve střevech vhodné prostředí pro růst takzvaných probiotických bakterií,“ uvádí odbornice.

Dostatečné množství vlákniny by měli jíst hlavně lidé, kteří trpí na zácpu. „Do jídelníčku jim doporučuji zařadit více ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. K tomu je nutné denně vypít přibližně dva litry vody,“ říká lékařka. Dále je potřeba se při zácpě snažit alespoň trochu hýbat, takže se věnujte i cvičení, deset dřepů v několika fázích bohatě postačí.

Pokud vás trápí nadýmání, musíte se vyhnout luštěninám, jako jsou například čočka či fazole. Pít byste měli jen vodu, naopak vynechejte uměle sycené vody a limonády.

Jestliže máte průjem, jezte banány či takzvaný mrkvový odvar. Při jakýchkoliv střevních obtížích pak v každém případě vynechejte smažená a tučná jídla.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.