Malátnost | Moje zdraví

Malátnost

Malátností označujeme stav, kdy se nemocnému „motá hlava“, má pocit, že omdlí, je unavený a ospalý. Také přichází porucha soustředění a neschopnost udržet vzpřímenou polohu. 

Příčiny malátnosti

Může mít mnoho příčin. Od nejběžnějších, jako je změna tlaku v ovzduší, kdy citliví jedinci s nižším krevním tlakem reagují právě malátností, až po šokové reakce.

Důležité je vysledovat, v jaké situaci se malátnost objevuje. Velmi často je příčinnou malátnosti dehydratace, tedy nedostatečný pitný režim. V tom případě je často spojená s bolestí hlavy a někdy i s horečkou.

Může být také příznakem poruchy štítné žlázy, která produkuje hormony, nebo značit problém přímo v mozku, tedy mozkovou mrtvici. V těchto případech může být spojena i s ochrnutím části těla, neschopností se pohnout a s bolestí hlavy. Malátnost také často provází migrénu

Jak vyléčit malátnost?

Pokud je příčinou změna tlaku, postačí si tlak krátkodobě zvýšit například kávou a snažit se navrátit přítok krve do mozku předklonem nebo uložením do protišokové polohy – poloha vleže a nohy zvednuté nad výšku hlavy. V případě migrény pomáhají uložení do postele, zatemnění a analgetika. Pokud problém přetrvává, určitě navštivte lékaře, v první řadě neurologa.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.