Popraskané paty, oteklé nohy: Tipy, jak o ně pečovat v parném létě | Moje zdraví

Popraskané paty, oteklé nohy: Tipy, jak o ně pečovat v parném létě

Popraskané paty, oteklé nohy: Tipy, jak o ně pečovat v parném létě
Autor: istock.com
30. července 2020 • 06:00

Musíte s sebou v létě neustále nosit náplasti, protože nikdy nevíte, kdy se vám v sandálcích udělá puchýř? Nebo vám nohy nepříjemně těžknu a otékají? Na všechny tyto problémy můžete vyzrát. Zkuste naše osvědčené rady.

Zbavte se otlaků a puchýřů

„Otlaky stejně jako mozoly, puchýře či popraskané paty rozhodně indikují, že něco není v pořádku,“ říká pedikérka Lenka Henychová z Pompstudio v pražských Vysočanech. „Mezi prvotní příčiny patří nevhodně zvolená obuv, která je právě v kombinaci s nedostatečnou péčí o nohy a především chodidla příčinou mnoha nepříjemných starostí,“ vysvětluje odbornice. Obuv včetně té letní by měla být dostatečně široká a její typ je potřeba přizpůsobit tvaru chodidla (dlouhý palec, vysoký nárt apod.). Tím si zajistíte, že nebude docházet ke zbytečným otlakům.

V případě puchýřů jsou skvělou prevencí gelové polštářky, které koupíte téměř v každé drogerii a vložíte do bot na místa, na kterých se vám puchýře dělají nejčastěji. Pokud se vám přesto vytvoří, nejrychlejší léčbou je takzvané vlhké hojení. Puchýř namažte tenkou vrstvou gelu, který koupíte v lékárně, a zakryjte fólií, která je v balení přiložena. Puchýř je tak chráněn proti infekci a zahojí se rychleji. Vyzkoušet můžete také hydrokoloidní náplasti na puchýře, které je chrání před dalším sedřením a urychlují hojení.

Jak na popraskané paty?

Jde o klasické letní téma. Alfou a omegou je v tomto případě nohy stále hydratovat, aby neměly šanci se vysušit a popraskat. Ke zvláčnění pokožky můžete použít speciální krémy určené na pokožku chodidel s mastnější texturou (např. balzám od české značky SANTÉ). Pokud jsou již chodidla hodně poškozená, je zvážení výdajů na kvalitní ošetření u pedikérky na místě.

„Po ošetření pak stačí o nohy pravidelně pečovat v pohodlí domova,“ říká pedikérka Lenka Henychová.. „Rašplí či pemzou si opatrně odstraňte ztvrdlou kůži, což lze provést na sucho i na mokro, záleží, co vám vyhovuje,“ radí odbornice. „Pokud preferujete mokrou cestu, jsou vhodné i koupele, které nejenže změkčí kůži, ale v kombinaci s bylinkami či solemi jsou i příjemným zážitkem. Po ošetření použijte krém na ošetření popraskané kůže. Vhodná je např. značka Santé, která obsahuje čajovníkový olej, a tak kromě zvláčnění ulevuje i při nejrůznějších pocitech svědění,“ doporučuje pedikérka.

Jak často chodit na pedikúru? Odpověď najdete zde.

Dejte si nohy na stůl

Určitě to také znáte. Pocit těžkých a bolavých nohou trápí v létě nejednoho z nás. Trpí jimi každý druhý obyvatel Česka a jsou spojeny spíše se ženami než s muži. Proč tomu tak je? Především jsou tyto problémy spojeny s hormonálními změnami, těhotenstvím či menopauzou. Chronické žilní onemocnění, které o sobě dává nejvíc vědět právě v létě, se projevuje pocitem těžkých, unavených nohou doprovázeným otoky, křečemi a mravenčením. Na vině bývá dlouhodobé sezení, stání nebo špatně zvolená obuv. Máte-li bolavé a těžké nohy po celém dni, sedněte si a položte si je na stůl nebo opřete o zeď. Otok nohou pak rychleji zmizí. Jako první pomoc na zmírnění nepříjemných pocitů použijte některý z gelů na unavené nohy – například od značky SANTÉ, který příjemně chladí a je vhodný i při výskytu křečových žil

Další tipy, jak ulevit od oteklých nohou, čtěte zde.

Přezouvejte se

Přestože v létě chodíme v otevřených botách, zejména ženy často volí nepohodlné sandálky na vysokých podpatcích, které jejich nohám neprospívají. Proto je nezbytné po příchodu domů ulevit namáhavým nohám a přezout se do něčeho pohodlnějšího. Vyhýbat se nemusíte ani chůzi naboso, ta ale nemusí vyhovovat každému. „Chodit naboso je pro člověka přirozené a vhodné, ale jen na přírodním podloží. Dochází totiž ke správnému prokrvení nohou. Nevhodné je ale chodit na tvrdém povrchu, protože časem může přijít například komplikace v podobě zborcené nožní klenby,“ říká Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.