Úžeh: Jaké má příznaky a jak dlouho úžeh trvá? | Moje zdraví

Úžeh

Úžeh je podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením, a hrozí vám tedy při dlouhodobém pobytu na přímém sluníčku.

Příznaky úžehu

Příznaky úžehu jsou velmi podobné úpalu – bolesti hlavy, závrať, zmatenost, zvracení. Objevuje se ale také spálená kůže – vlivem nadměrného slunečního záření.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Jak dlouho úžeh trvá?

První příznaky by měly odeznít do 12 hodin. V případě vážnějšího stavu pak do 24 hodin. Organismus se ale bude zotavovat nejméně 2 až 3 dny. Proto je nutné dodržovat klidový režim. 

První pomoc při úžehu

K úlevě dochází po přesunu do chladného a větraného prostředí a ochlazení těla, zejména pak hlavy, na kterou přikládáme obklady nebo ji omýváme studenou vodou. Klíčové je opět postupné doplňování tekutiny, v případě spálené kůže pak použití některého z přípravků s obsahem D-panthenolu.

Prevence úžehu

Prevence úžehu je podobná jako při úpalu (vyhýbat se extrémní fyzické aktivitě, dostatečně pít a používat pokrývku hlavy), je ale potřeba se navíc chránit před spálením pokožky. Na slunci tedy nikdy nepobývejte příliš dlouho, a mezi 11. až 15. hodinou pokud možno vůbec. Vždy používejte opalovací krémy s ochranným faktorem, a nezapomeňte se jimi mazat opakovaně. Myslete na to, že jedna aplikace nikdy nestačí.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.