Léto přináší o čtvrtinu více infekcí močových cest: Jak jim předejít a jak je léčit? | Moje zdraví

Léto přináší o čtvrtinu více infekcí močových cest: Jak jim předejít a jak je léčit?

Léto přináší o čtvrtinu více infekcí močových cest: Jak jim předejít a jak je léčit?
Mokré plavky si po koupání co nejdříve převlékněte • Autor: iStock.com
5. června 2017 • 06:00

Teplé počasí sice na první pohled prochladnutí a následnému zánětu močových cest nenahrává, opak je ale pravdou. Léto je ve znamení krátkých sukní a topů, a tak se může snadno stát, že při náhlé změně počasí lehce prostydnete. Navíc prvotní obtíže mnozí přehlížejí, protože si přece nebudou kazit léto návštěvou lékaře. Důsledky pak bývají zbytečně horší.

„Nejrizikovějším ročním obdobím pro vznik zánětu močových cest je léto. Lidé podceňují rychlé změny počasí v průběhu dne, tráví spoustu času venku, vysedávají na studených plochách,
ale přitom se nedostatečně oblékají a snadno prochladnou. Stejně jako při koupání v chladných vodních tocích a bazénech, kdy především dlouho zůstávají v mokrých, studených plavkách.
Letní oblečení si žádá i častější výměnu spodního prádla. Jenže tanga oblíbená pro svou nenápadnost nejsou pro delší nošení zrovna nejvhodnější. Mechanicky dráždí intimní partie, které jsou pak náchylnější ke vzniku infekce, a také usnadňují přesun bakterií z oblasti konečníku a pochvy
k močové trubici,“ vysvětluje prim. MUDr. Michaela Matoušková, místopředsedkyně České urologické společnosti.

Více k tématu zánětu močových cest čtěte zde.

Výskyt infekcí močových cest v reprodukčním věku výrazně převažuje u žen. Ve svém životě se s nimi setká každá druhá, ale jen necelá polovina z nich vyhledá lékaře. U 30 % postižených žen se onemocnění opakuje, v 15 % se vrací ve velmi krátkých intervalech. Vyvolávajícím momentem bývá také například sexuální styk, u některých žen a dívek i snížení příjmu tekutin. Moč je pak více koncentrovaná a bakterie se v ní rychleji pomnoží.

Muži trpí méně

U mužů mladších 50 let jsou močové infekce méně časté. Po prochlazení se obvykle potýkají se zánětem močového měchýře, ale také nadvarlat nebo prostaty. Především záněty prostaty mají sklon k opakování a zhoršování obtíží. U mladších mužů může močová infekce signalizovat jiné onemocnění močových cest, například přítomnost kamenů, dosud nepoznaných vrozených vad nebo nádorů.
Po 60. roce věku se incidence výskytu infekcí močových cest u obou pohlaví vyrovnává
a uroinfekce se vyskytují u 10–30 % osob.

„Léto je také období, které vybízí k větší sexuální aktivitě. Během pohlavního styku dochází
ke kontaktu různých bakteriálních mikroprostředí a k mechanickému dráždění poševní sliznice.
Tuto zátěž nemusí imunitní systém pochvy zvládnout. Důležitou roli proto hraje hygiena intimních partií, vlastních i partnera, před i po pohlavním styku, nesmí však být přehnaná. Vhodné jsou výplachy pochvy přípravky k tomu určenými, které jsou dostupné v lékárnách. Po sexu je prospěšné se nejen osprchovat, ale také vymočit. Obzvláště nebezpečná je sexuální turistika, zejména bez kondomu. Hormonální antikoncepce před přenosem pohlavních nemocí a infekcí neochrání, jak se bohužel stále mnozí domnívají,“ říká MUDr. Zuzana Líbalová Čepická, předsedkyně Sekce infekčních nemocí České gynekologické a porodnické společnosti.

Jak infekci předejít?

Vždycky mějte po ruce například velký šátek nebo svetřík, na který si můžete sednout nebo si ho uvázat kolem pasu. V případě, že se počasí zhorší, chraňte si břicho před prostydnutím. Po koupání nebuďte dlouho v mokrých plavkách, snažte se co nejdříve převléknout do suchých. Pokud jste na infekce močových cest náchylní, noste klasické kalhotky místo tang. Při sexu se chraňte kondomem.

Léčba zánětu močových cest

Pokud už se objevily první potíže, kterými jsou bolest v podbřišku a bolestivé močení a moč zbarvená do červena, první pomocí je hodně pít, protože bakterie se potřebují z těla dostat ven. Za 24 hodin byste měli vyloučit dva litry moči. Pijte zejména takové nápoje, které nedráždí – vodu, minerálky, neslazený urologický čaj. 

Pro rychlé zjištění, jestli je močový měchýř jen podrážděný, nebo zda se jedná o počínající zánět, můžete využít domácí test, který se dá zakoupit v lékárně. Pokud se infekce na testu prokáže nebo pokud budou potíže přetrvávat, je nezbytné vyhledat lékaře a onemocnění léčit, aby se nevyvinulo v chronickou formu. Základ léčby zánětu močových cest tvoří antimikrobiální léčba, která přinese během 24 hodin po zahájení úlevu od potíží. Během užívání většiny antibiotik se musí pacient vyhnout sluníčku, což není v létě úplně jednoduché. Existují i antibiotika, pro která tento zákaz neplatí, léčba s nimi však může trvat déle.







Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.