Jak mít hezkou dovolenou? | Moje zdraví

Jak se vyhnout stresu před a během dovolené? Žijte celý život jako malou dovolenou

Jak se vyhnout stresu před a během dovolené? Žijte celý život jako malou dovolenou
Někdy má naše dovolená k té vysněné poměrně daleko... • Autor: iStock.com
20. července 2018 • 06:00

Většina z nás se během letních měsíců chystá vyrazit na nějakou tu dovolenou. Ti, kdo vyrážejí do teplých krajin, ale třeba i na Island, se už týdny předtím nemohou svého vysněného volna dočkat. Jak ale zvládnout stres, který je s přípravami i samotnou rekreací spojen, a jak se vyrovnat s návratem domů – do často „šedé“ středoevropské reality? Poradíme.

Někdy bývá velmi těžké vymanit se z každodenních stereotypů a soustředit se na to důležité  na odpočinek. První věcí je ale to, že bychom si měli i náš běžný život – zcela obyčejné všední dny  dělat hezké. Najít si v nich chvilku, kdy se zastavíme, dáme si někde kávu, přečteme si noviny, zajdeme do fitka. „Většinu našeho života tvoří právě tyto běžné dny a jeden či dva týdny dovolené u moře nás ze stereotypu nevytrhnou. Těšit bychom se proto měli i během celého roku z úplných maličkostí,“ radí oslovená lékařka Lucie Nováková.

Zkuste to bez stresu

Chápeme, že už se zasloužené dovolené nemůžete dočkat, ale nic se nemá přehánět. Ona je ta nervozita před odjezdem vlastně i příjemná.

„Na druhou stranu, stres nám samozřejmě nedělá dobře, proto si nebalte kufry den před odjezdem, ale udělejte to klidně už tři dny předem, ať se pak můžete soustředit na jiné věci, den předtím, než se vydáte na místo odjezdu, už byste měli mít klidový režim, měli byste si skočit na oběd, projít se v parku či v lese a rozhodně se nikde nehonit. Takže pracovat ještě pár hodin před vysněnou destinací není pro náš organismus to nejlepší,“ podotýká lékařka.

Žijte po celý rok, jako byste byli na dovolené

Mnoho různých článků nám radí, abychom na dovolené odhodili své běžné civilní role a zcela se ponořili do rekreace. Ano, něco na tom určitě bude, ale nic se nemá přehánět. Pokud se tomu „jinému životu“ totiž oddáte až moc, o to horší pak bude návrat do reality. Dovolená přece není žádný Matrix, ale doba, kdy si utříbíte myšlenky  dáte odpočinout svému tělu i hlavě. Málokdo to ale umí. Na dovolené to pak často nejsme my, chováme se úplně jinak než doma, a to samozřejmě není dobře. Určitě najděte nějaký kompromis, ale rozhodně se svého já nevzdávejte.

Samozřejmě tím ale nemyslíme, abyste si na dovolené něco plánovali. „Nejlepší je celý den nechat z větší části na náhodě. Zajděte si na pláž či do hor, do města. Dělejte to, co vás baví. Třeba se vám to zalíbí a přestanete si přílišně kouskovat život i doma,“ myslí si Lucie Nováková.

Pokud pak máte partnera či partnerku, určitě je dobré se mu co nejvíce věnovat. Otázkou samozřejmě je, zda s ním tolik času trávit chcete, pokud váháte, něco ve vašem vztahu asi nebude v pořádku. Pokud jste přes den oba dva osm hodin v práci, večer si řeknete pár slov, trávíte spolu nějaký ten víkend, tak to třeba může fungovat, ale být spolu najednou 24 hodin denně může mnohé naznačit, a z pohodové dovolené tak může být jen jedna stresující událost za druhou,“ varuje doktorka.

Snažte se si všechno užívat plnými doušky, dělejte jen skutečně to, co vás baví. Před odjezdem tak nebudete zklamaní, ale naopak budete cítit, že jste dokonale fyzicky i tělesně uvolnění. Před odjezdem pak určitě není dobré znovu hekticky balit kufry. Naopak si zajděte na místa, která vás na dovolené nadchla a jen tak relaxujte. Po příjezdu domů pak nemusíte všechno hned začít vybalovat, ještě chvilku sněte, zavřete oči, meditujte. Přechod do reality tak bude mnohem jednodušší,“ uzavírá lékařka.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.