Jak ušít roušku? Několik návodů a tipy na její použití | Moje zdraví

Jak ušít roušku? Několik návodů a tipy na její použití

16. března 2020 • 06:00

Aktuální situace v České republice dovoluje pohyb osobám jen v nezbytných případech. Ještě lepší by ovšem bylo, kdyby všichni venku mohli nosit roušku. Bohužel, těch je v současné době kritický nedostatek i pro personál nemocnic. I tak je ale dobré vyjít alespoň s rouškou vyrobenou doma. Stoprocentně pochopitelně neochrání, pomůže ale zmírnit šíření nákazy – slouží částečně jako ochrana nositele, pomůže i naopak ve chvíli, kdy je nositel nakažený a neví o tom.

Než se ale pustíte do samotné výroby, hledání postupů nebo videí, přečtěte si náš článek, který vám prozradí, co a jak. Máme pro vás připravené také tipy, jak se před viry účinněji bránit.

Více k tématu koronavirus v Česku čtěte zde.
Aktuální mapu výskytu koronaviru čtěte zde.
O tom, že roušky musí nosit i děti, čtěte zde.

Má rouška vůbec smysl?

Mají vůbec kupované, natož podomácku vyrobené roušky význam, nebo je to nyní, v souvislosti s koronavirem, davové šílenství a velký byznys prodejců?

Nenechte se zlákat zaručenými tipy na speciální roušky, které se mohou pěkně prodražit. Je důležité si totiž uvědomit, že použití roušek je časově omezené. Po několika hodinách by se vždy měly roušky vyměnit za nové. A tak se taková rouška může stát velmi drahou záležitostí.

Návod na ušití roušky ze sáčku od vysavače najdete zde.
Vše o rouškách v autech čtěte zde.

Rouška předně slouží k tomu, aby nemocný člověk nenakazil ostatní. Je vhodná, pokud už jste nakažení nebo kašlete. Chráníte tak hlavně ostatní zdravé lidi. Proti nákaze od ostatních chrání jen částečně. Má tedy velký smysl roušku nosit i v době, kdy nepociťujete příznaky, šíření nákazy se tak dá účinně zpomalit. 

Graf vývoje nákazy koronavirem v Česku najdete zde.
Graf vývoje nákazy koronavirem ve světě najdete zde.

A teď k samotné výrobě roušky

Fantazii se meze nekladou, a tak na internetu, hlavně na sociálních sítích, kolují fotografie, jak si lidé po domácku vyrábějí různé roušky, ať už z prostěradel, z pet lahví, podprsenek, kávových filtrů, dámských hygienických pomůcek nebo třeba i z igelitek

roušku vyrobíte z čehokoliv, je třeba, aby dokonale přilnula k obličeji i přes nos.

Rouška vyrobená z papírové kuchyňské utěrky

Mezi nejjednodušší návody patří výroba roušky z kuchyňské papírové utěrky. Postačí vám k tomu 1–2 čtverce, 2 gumičky, případně sešívačka na pevnější uchycení.

Čtverec postupně přeložte na harmoniku. Oba její konce zafixujte gumičkou, která bude zároveň sloužit jako uchycení za uši. Gumičku můžete zajistit sešívačkou. Nyní roztáhněte harmoniku do požadovaného tvaru a nasaďte na obličej. Rouška by měla zakrývat nos i ústa a přilnout k obličeji. Mějte pořád na paměti, že toto je opravdu velice provizorní řešení, které vás před virovou infekcí nedokáže ochránit.

Návody:
Návod na výrobu roušky z igelitového sáčku a papírových kapesníků najdete zde.
Na návod na výrobu roušky z kuchyňských utěrek se podívejte zde.

Rouška ušitá z textilu

Velkým hitem je také šít si roušky doma a zdobit je různými aplikacemi a nápisy. Tato výroba už dá trochu více práce a je potřeba i jistá dávka zručnosti. Pokud nevlastníte šicí stroj, zabere vám to mnohem více času, ale pustit se do toho můžete i s jehlou. Tato rouška je spíše módní doplněk, ušít vhodný a padnoucí tvar a navíc ze správného materiálu není totiž jen tak.

Na takovou výrobu budete potřebovat látku o rozměrech 20 x 20 cm a další dvě látky o velikosti 3,5 x 100 cm. Ideálně by měly být vyrobené z nanovláken, ale lidé používají od neoprenu, softshellu až po bavlněná prostěradla. Můžete použít i látku ze 100% bavlny, která se dá vyvařit. Dále je potřeba šicí stroj a nit.

Postup výroby:
1. Na dvou protilehlých stranách připraveného čtverce látky zahněte 2x 0,5 cm a prošijte.

2. Dle střihu, který si můžete stáhnout na stránkách návrhářky, si udělejte nástřihy, které výrazně usnadní tvorbu skladů, zažehlete a zajistěte ještě špendlíky.

3. Pruhy – okraje po celé délce zahněte cca 0,5–0,7 cm a zažehlete, poté přeložte ještě napůl a znovu zažehlete.

4. Do takto připravených proužků vložíme do středu zažehlenou roušku, schováme do něj její nezačištěný okraj a zajistíme špendlíky.

5. Špendlíky zajistíme i celý zbytek proužku. 

6. Konce proužku rozložíme, zahneme 1 cm dovnitř a opět poskládáme dle zažehlení. Zajistíme špendlíkem.

7. Celé proužky prošijeme.

Látkové roušky je možné používat opakovaně, po použití je ale potřeba je vyvařit a vyžehlit z obou stran na maximální teplotu.

 

 

Řada českých návrhářek už sdílí návody, jak si ušít roušky doma tak, aby to zvládl každý. Návody najdete zde.

Videonávody:
Návod na výrobu látkové roušky na šicím stroji najdete zde.
Výroba roušky z pružné látky ke zhlédnutí zde.
Barevnou látkovou roušku si můžete ušít podle videa zde.



Rouška z PET lahve

Na sociálních sítí kolují i takovéto kuriózní nápady, jak se před viry chránit. Pokud byste to chtěli zkusit, musíte koupit velkou PET láhev, vyříznout dno a jednoduše si ji nasadit na hlavu tak, aby zakrývala celý obličej. Je vám ale určitě jasné, že ochrana není žádná, navíc budete středem pozornosti a možná se vaše fotografie dostane právě na nějakou sociální sít.

To stejné platí i při použití igelitek, které si někteří lidí s dobrým úmyslem natáhnou přes obličej. Navíc je toto velice nebezpečné a určitě to nezkoušejte!

Videonávody:
Přehledný návod výroby z PET lahve č. 1.
Masku na celý obličej z PET lahve vyrobíte podle návodu zde.
Kreslený návod na výrobu masky z PET lahve je ke zhlédnutí zde.

Další možnosti 

Využít k ochraně můžete i šátek nebo dostatečně široký nákrčník vyrobený z nanovlákna, které jsou i určené pro opakované používání.

Jak správně roušku používat a jak ji po té bezpečně zlikvidovat?

Chybu můžete udělat už před vybalením roušky. Nejprve je třeba pečlivě umýt ruce nebo použít desinfekci na bázi alkoholu.
Rouška musí přilnout k obličeji a musí zakrývat i nos. Pokud rouška někde odstává, její ochrana je výrazně nižší.
Během nošení roušky se jí pokuste co nejméně dotýkat. I dotyky přenášejí viry a bakterie a snižujete tím její účinnost.
I přes pečlivou hygienu je potřeba roušky často měnit, ideálně po 2–3 hodinách. Ve vlhkém prostředí častěji.
Sundávat roušku je doporučeno směrem od zadu, roušku zahodit do uzavíratelného koše a poté si ruce ošetřit desinfekcí nebo umýt mýdlem a vodou.

Látkové roušky je poté potřeba vyvařit a ideálně ještě přežehlit. Více o správné péči o roušky čtetě zde.

Jak nasadit a používat roušku zjistíte v naší fotogalerii:

Pokud potřebujete stoprocentní ochranu, protože jste například lékař, musíte sáhnout po vhodném respirátoru.

Jaký je rozdíl mezi rouškou a respirátorem?               

Vcelku zásadní, protože samotná rouška, ať je jakákoliv, vás před koronavirem neochrání. Ani u respirátoru není jedno, který vyberete. Dělí se na třídy FFP 1 až 3 a proti obávanému viru musíte vybrat ten s označením FFP3, který má nejsilnější ochrannou bariéru.

Obzvláště proti koronaviru jsou opravdu účinné pouze respirátory, pokud se tedy opravdu obáváte možné nákazy, používat musíte ten s označením FFP 3. Respirátory vypadají podobně jako rouška, jsou ale vyrobeny ze speciálního materiálu z nanovláken. Ten zachytí bakterie, spóry a viry ze vzduchu, který vdechujete do plic. Cena takového respirátoru je ale mnohem vyšší než za roušku.

I respirátory musí být certifikované a jejich účinnost je od 90–99 %, ten nejúčinnější nese označení FFP3 a je také nejdražší. Jeho cena se pohybuje kolem 100 korun. Pozor ale na to, že ani respirátory nejsou určeny k opakovanému používání. Jejich funkce je od 4 do 24 hodin, po té je potřeba použít nový.

Jak se bránit proti nákaze?

1.      Vyhýbat se místům, kde se zdržuje hodně lidí – MHD, nákupní střediska, nemocnice

2.      Zvýšená hygiena – často si mýt ruce mýdlem, pokud to není možné, používat antibakteriální gely nebo desinfekce na bázi alkoholu

3.      Nedotýkat se nemytýma rukama obličeje, především sliznic – očí, nosu a rtů

4.      Dostatečný příjem vitamínů

Autor: haf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.