Nákupy potravin v karanténě: Jaké zásady bychom měli dodržovat? | Moje zdraví

Nákupy potravin v karanténě: Jaké zásady bychom měli dodržovat?

Nákupy potravin v karanténě: Jaké zásady bychom měli dodržovat?
Autor: istock.com
6. dubna 2020 • 06:00

V době, kdy u nás stále řádí koronavirus, se někteří lidé bojí vycházet ven. Nákupům potravin a dalšího potřebného zboží se ale nemůže vyhnout nikdo. Ti, kteří nechtějí nebo nemají šanci objednávat potraviny online, tak musí čas od času vyrazit do obchodu. Víte, jak byste se při nakupování potravin měli chovat, abyste se nenakazili?

Právě teď je bezpečnost na prvním místě. Lidé po celém světě se řídí ochrannými protokoly a zdravotními směrnicemi, aby se vyhnuli nákaze nebo šíření koronaviru COVID-19. Bohužel ale nestačí dodržovat hygienické návyky a omezit kontakt s lidmi. V době šíření viru je nezbytné chovat se jinak i při běžných každodenních činnostech, jako je třeba nakupování potravin.

Aktuální informace o šíření koronaviru v Česku čtěte zde.
O tom, jaké potraviny jíst, když jste nakažení, čtěte zde.
Graf vývoje koronaviru v Česku najdete zde.
Graf vývoje nákazy koronavirem ve světě najdete zde.

Najednou se všichni ptají, jak by při nákupech vlastně měli postupovat, jestli je opravdu nutné si brát rukavice nebo otírat každou věc, které se dotkneme. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí spolu s Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv vydalo seznam doporučení, jak bychom měli bezpečně nakupovat.

O postupném otevírání obchodů čtěte zde.

Zhodnoťte riziko

Do obchodu s potravinami (nebo kamkoli mimo domov) byste měli vyrazit pouze v případě, že se cítíte být úplně zdraví. Dbejte především na to, jestli nemáte příznaky, jako jsou horečka, kašel nebo dušnost.

O tom, jak je důležité nosit roušky, čtěte zde.
O tom, jak se odnaučit dotýkat tváře čtěte zde.

Plánujte chytře

Předtím, než vyrazíte na nákup, si udělejte podrobný seznam toho, co potřebujete, a to na několik dní dopředu. Omezíte tak pohyb venku a mezi lidmi, čímž výrazně snížíte riziko nákazy koronavirem.

Vyhněte se davům

Velmi důležité je také to, v jakou hodinu nakupujete. Nechoďte nakupovat v době, kdy jsou obchody plné lidí, a cíleně se vyhýbejte těm, kde je jich větší skupina nebo se v nich tvoří fronty. Brzy ráno a pozdě večer většinou bývají obchody prázdnější. Pokud potkáte na nákupu známého, nepodávejte mu ruku a omezte se pouze na zdvořilý pozdrav. Za všech okolností se snažte udržet odstup od lidí ve vašem okolí, a to alespoň na vzdálenost 2 metrů. Při čekání na kasu dodržujte rozestupy a dbejte i na diskrétní zóny, které byly u pokladen zřízeny.

Používejte ochranné pomůcky

Jakmile vejdete do obchodu, nezapomeňte si navléknout rukavice. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby prodejny potravin bezplatně u každého vchodu zákazníkům poskytovaly jednorázové rukavice. Mějte na paměti, že koronavirus se přenáší i dotykem přes kontaminované věci včetně potravin, proto je nošení rukavic spolehlivou metodou, jak se před nákazou ochránit. Pokud si nejste jistí, jestli obchod s potravinami rukavice poskytuje, doneste si své vlastní.

O tom, jaký je rozdíl mezi koronavirem a chřipkou, čtěte zde.

Neplaťte hotově

Pokud je to možné, vyhněte se placení penězi a využijte možnosti bezhotovostních plateb – ať už přes kreditní kartu, nebo prostřednictvím mobilu. Kartu si ale otírejte dezinfekční ubrouskem. Obchod opouštějte nejlépe skrz automatické dveře, vyhýbejte se dotyku na klikách.

Očistěte potraviny

Po příchodu domů z obchodu umyjte všechny potraviny, na které mohl některý ze zákazníků sahat – tedy zejména ovoce a zeleninu, a to i takové druhy, které se loupají (mandarinky, banány). Myjte je pod čistou tekoucí vodou alespoň 20 vteřin.

Myjte si ruce

Vypadá to jako samozřejmost, ale spousta lidí na to stále zapomíná. Když přijdete z venku domů, měli byste si pečlivě umýt ruce, dvojnásob to pak platí, když se vrátíte z obchodu. Ruce si myjte pouze vodou a mýdlem, a to minimálně po dobu 20 sekund. Pokud z jakéhokoli důvodu nemáte možnost si je umýt, použijte dezinfekční gel – měl by ale obsahovat aspoň 60 % alkoholu.

Další podrobné informace o koronaviru čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.