Koronavirus a ibuprofen: Opravdu zhoršuje příznaky nemoci? | Moje zdraví

Koronavirus a ibuprofen: Opravdu zhoršuje příznaky nemoci?

Koronavirus a ibuprofen: Opravdu zhoršuje příznaky nemoci?
Autor: istock.com
17. března 2020 • 06:00

AKTUALIZOVÁNO. Spolu s koronavirem se mezi lidmi šíří i některé fámy, které se celosvětové pandemie týkají. Jednou z nich je to, že by léky s ibuprofenem, které lidé užívají na mírnění příznaků nákazy, mohly zhoršovat příznaky nemoci. Co je na tom pravdy?

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Verano varoval na svém twitterovém účtu před užíváním ibuprofenu během nákazy koronavirem. Politik na sociální síť napsal, že užívání protizánětlivých léků, jako jsou ibuprofen nebo kortizon, může zhoršit průběh nákazy koronavirem COVID-19 .

Aktuální informace o výskytu koronaviru v Česku čtěte zde.
Návody, jak si ušít roušky proti koronaviru najdete zde.

"Fake news" z Vídně

Reagoval tak na zprávu, kterou měla rozšířit Univerzita ve Vídni. V té se píše, že její tým provedl na základě lékařských pitevních zpráv z případů úmrtí v Itálii studii, která vysvětluje, proč se v Itálii na infekcí umírá tak často. Z ní vyplynulo, že na vině je právě Ibuprofen (a jemu podobné Léky jako Brufen, Ibalgin zda APO-Ibuprofen). Škola se ovšem od tohoto tvrzení distancovala a zprávu o škodlivosti léku označila za falešnou. 

"Pozor! Momentálně koluje prostřednictvím (aplikace) WhatsApp nepravdivá zpráva o údajných výsledcích výzkumu Vídeňské kliniky o ibuprofenu a nemoci Covid-19. Nemáme s tím nic společného, ​" uvedli představitelé univerzity.

Více o domácí léčba koronaviru čtěte zde.

Teorii vyvrací i úřady

Informaci o škodlivosti Ibuprofenu navíc nebyla podložena žádnou vědeckou studií. Dokonce i české úřady a výrobci léku neinformovali o tom, že by lék průběh nákazy koronavirem zhoršoval. Spíš naopak.

"Žádné takové studie nejsou. Neexistují. Nemoc je tu krátce, "říká epidemiolog Roman Prymula. Také Česká lékárnická komora tuto zprávu na Facebooku razantně odmítá: "Jde o fake news. Prosíme o maximální sdílení," píše se v jejím prohlášení. Fámě se brání také Státní ústav pro kontrolu léčiv: "Protizánětlivý účinek léčivé látky Ibuprofen neznamená, že by její používání mělo vést ke snížení imunity, jak tvrdí některé "fake news". Podobná logika by znamenala, že by byl nebezpečný i při používání např. u chřipky , což není," píše ve svém prohlášení. Zatím jde tedy o pouhou hypotézu, která navíc vychází z nedostatečných údajů.

Vše o tom, jaké má koronavirus příznaky a jak se léčí, čtěte zde.

Více o tom, jak virus v lidském těle funguje a také o bezpečnosti ibuprofenu můžete vidět v následujícícm videu:

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.