Péče o pleť s rouškou: Kosmetička radí, jak se o ni starat v karanténě | Moje zdraví

Péče o pleť s rouškou: Kosmetička radí, jak se o ni starat v karanténě

Péče o pleť s rouškou: Kosmetička radí, jak se o ni starat v karanténě
Autor: istock.com
2. dubna 2020 • 06:00

Kvůli pandemii koronaviru už v posledních dnech prakticky neopouštíme své domovy bez roušky. Časté zakrývání obličeje ale může škodit pleti, která přichází o možnost volně dýchat. Kosmetička nám prozradila, jak bychom se o ni měli v karanténě správně starat.

Je jasné, že časté nebo dlouhodobé nošení jakékoli látky na obličeji pleti příliš nesvědčí. „Především je potřeba dávat si pozor na různé dermatitidy, které mohou kvůli nošení roušek vzniknout vinou zapaření pokožky v okolí nosu, úst a brady,“ upozorňuje kosmetička Pavlína Krutská z Prahy.

Další tipy na to, jak se o pleť starat, najdete zde.

Dermatitida (zánět kůže) zahrnuje prosté vysoušení kůže, ale i vážné a bolestivé puchýře.

Vše o koronaviru v Česku čtěte zde.
Návody na to, jak si ušít roušku, najdete zde.
Další informace k tématu najdete zde.

„Samozřejmě je nejlepší, když kůže volně dýchá, ale roušku teď nosit musíme, je proto potřeba dbát na její hygienu. Roušky bychom měli často měnit, prát, vyvařovat, žehlit, tedy podomácku sterilizovat. O správném zacházení s rouškami jako s infekčním materiálem se už mluvilo dost, jde především o možnou nákazu dýchacích cest, ale platí to i jako základ, pokud si chceme udržet zdravou pokožku v obličeji,“ vysvětluje kosmetička.

Dopřejte si masky a pleť vyčistěte

Karanténa je podle ní ideální dobou pro zvýšenou péči o hygienu, ale i o pleť celkově. „Můžeme vyzkoušet to, na co v běžném režimu nemáme čas, aplikaci pleťových masek, ať už doma vyrobených nebo koupených. Až tato náročná situace pomine, budeme chtít vypadat svěže a odpočatě, proto nezapomínejme na pravidelné čištění a výživu pleti,“ zdůrazňuje Pavlína Krutská. A jaký je ideální postup?

Správný postup čištění pleti najdete zde.

„Žádné drastické čištění pleti teď není na místě. Mnoho mých klientek přemlouvám spíše ke „zvolnění“ péče. Jemný peeling maximálně jednou za týden, pleť příliš nevysušovat, nepoužívat přípravky s alkoholem a ty příliš odmašťující. Odličovací oleje a bylinné vody jsou podle mě ideální,“ radí kosmetička. „Dejte hlavně na svůj pocit. Pleť by měla být vláčná, nepodrážděná a podobně. V období karantény a s rouškou přes obličej si můžeme dovolit méně řešit lesknutí pleti, tak nechme kůži odpočívat, ono se to později vyplatí. Letní slunce jí dá zabrat,“ říká odbornice.

Návody na domácí masky, peeling a pleťovou vodu najdete zde.

Nezapomeňte na hydrataci

Spousta žen má po zimě sušší pleť a na to by také neměly zapomínat. „I když už bylo několik teplých jarních dní, stále je aktuální používání mastnějších – výživnějších krémů pro regeneraci pleti,“ radí kosmetička, jak vrátit pleti vitalitu a hydrataci. Podle ní tomu nebrání ani nošení roušek. „Vsáknutí krému do roušky nevadí. Předpokládejme, že nosíme většinou roušky bavlněné. Je třeba opět dbát na správnou hygienu pleti a používání krému na obličej. Pleť pak nebude suchá, ale navíc ani iritovaná látkou roušky.

Vše o péči o suchou pokožku čtěte zde.

Pokud to situace dovolí, ke zdravému vzhledu pleti podle ní přispěje i dostatek spánku, kvalitní strava a denně aspoň nějaký čas strávený na čerstvém vzduchu.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.