Letní pohromy pro vaše kalhotky: Na jaké nemoci si dát pozor? | Moje zdraví

Letní pohromy pro vaše kalhotky: Na jaké nemoci si dát pozor?

Video se připravuje ...
16. července 2023 • 06:00

Zatímco ostatní si na dovolenou kupují tabletky na průjmy a cestovní nevolnost, vy se zásobíte přípravky na léčení zánětů močových cest a gynekologické potíže. Zkusíme přijít na to, kde děláte chybu.

Urologické záněty

Urologové potvrzují, že léto je pro ženy sezonou urologických potíží. Přitom jejich prevence je docela jednoduchá. Situace se každý rok opakuje. Na vině není jen koupání, stačí i večerní posezení venku nebo propocení při sportu. Vyloženě pro vás jsou určeny následující rady. Vlastně je všechny znáte, ale neškodí si je právě teď připomenout. S urologem MUDr. Pavlem Drlíkem z urologického oddělení ÚVN Praha jsme sestavili manuál. A jak víme, více se poučíte ze špatných příkladů než z těch dobrých.

Video se připravuje ...
Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky?VIDEO 

 

Co se může vymstít

1. Málo pít

V horku se více potíte a pěkné letní počasí vás vybízí k aktivnímu pohybu. Obojí vyžaduje dostatečné doplňování tekutin. „Jako urolog zdůrazňuji svým pacientům, že toto období je velmi rizikové pro vznik ledvinových kamenů včetně jejich zvětšování. V prvé řadě je nutné upravit pitný režim tak, aby odpovídal okolní teplotě a zátěži, kterou budu podstupovat. Jak poučuji pacienty, normou je 2–2,5 l tekutin denně, z toho by měla být polovina čisté vody. Důležitá je i rovnoměrnost přijímání tekutin během celého dne. Léto je čas grilování, proto je třeba si uvědomit, že v dnešní době se pokládá za největší rizikový faktor vzniku ledvinových kamenů nadbytečný příjem živočišných bílkovin.

Mysleme na to, že pacientům s ledvinovými kameny doporučujeme alespoň dva dny v týdnu bezmasé,“ radí MUDr. Drlík. Pitný režim zvyšte, jakmile začnete pociťovat už první signály zánětu močových cest. Ženy, které trpí záněty opakovaně, by měly trvale dbát na dostatečné pití. Vodu mohou prokládat urologickými čaji anebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek. Doktor Drlík varuje i před nadmírou pití piva a kolových nápojů. Pivo zvyšuje množství kyseliny močové a tím posouvá pH špatným směrem. Nepříznivý vliv mají také kolové nápoje, které v sobě mají kyselinu fosforečnou a cukr. Obě tyto látky mohou zvyšovat riziko vzniku ledvinových kamenů. Lékař doporučuje pro letní osvěžení minerálku s citronem.

2. Prochladnout

Prochladnutí jakýmkoli způsobem, ať už z mokra, nebo chladného podkladu, snižuje schopnost močových cest ubránit se před infekcí. V menopauze se jejich odolnost ještě výrazně sníží. „Dbejte tedy na to, abyste od pasu dolů neprochladly. Nesedejte si na studené povrchy a dobře se oblékejte. Obzvlášť při ochlazení je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůže i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím,“ vybízí k ochraně urolog.

3. Zůstat ve zpoceném oblečení a mokrých plavkách

Opravdu nepodceňujte radu převlékat se do suchého oblečení při zapocení a svlékejte co nejdříve mokré plavky. Nejde jen o chlad, ale po koupání v přírodní nádrži jsou plavky nasáté vodou, v níž jsou bakterie, viry a další nečistoty. Pokud je v místě koupání k dispozici sprcha, využijte ji po každém opuštění vody. Určitě byste měla dbát na nařízení hygieniků a nekoupat se tam, kde to nedoporučují nebo přímo zakazují.

4. Podceňovat první příznaky zánětu

Prvními příznaky zánětu dolních močových cest bývá nutkání na močení, pálení a řezání při močení. „Někdy je tento stav spojen u žen i s nálezem krve v moči. Bolesti v podbřišku s mírně zvýšenou teplotou také mohou souviset i se záněty gynekologickými. Pokud se přidají i bolesti v bedrech a teploty, eventuálně schvácenost, může se již jednat o zánět horních močových cest. Tento stav je třeba řešit se svým lékařem, užívat antibiotika a dodržovat klidový režim,“ vysvětluje MUDr. Drlík.

5. Nedoléčit infekci

Každá nedoléčená infekce dolních močových cest může přejít ve chronickou infekci a také může přejít do zánětu ledvin, který již není tak banálním onemocněním. Je třeba ho důkladně léčit a kontrolovat lékařem. A upozorněte na to i muže. Neléčený zánět dolních močových cest u nich může přejít v chronický zánět prostaty. Toto onemocnění je pak dlouhodobé a léčba je obtížná. Zmíněná bolest v bedrech, teplota, třes či krev v moči svědčí o tom, že jste kandidátem na užívání antibiotik či chemoterapeutik. Již propuknutou infekci sice neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie.

Co vyzkoušet v rámci samoléčby: Jíst močopudné (diuretické) potraviny: petržel, celer, okurky či meloun a pít více nedráždivé tekutiny. Nejvhodnější je voda, nesycené nápoje a bylinné čaje. Kromě přípravků z brusinek a s D-manózou lze stav zmírnit i přípravky proti křečím a bolestem. Vhodné je doplňovat vitamin C, protože zpomaluje růst bakterie Escherichia coli. Ta může za většinu infekcí močových cest. Při sexu se snadno zavleče z blízkého konečníku.

Proč se záněty močových cest stále vrací? Více čtěte zde.

 

6. Nosit tanga

K letnímu outfitu jsou někdy tanga nezbytným doplňkem, ale úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku. Ty se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit zánět močových cest. A ještě nakonec pro ženy železné pravidlo od urologů a gynekologů – na toaletě se mají vždy utírat směrem dozadu a při menstruaci pravidelně vyměňovat tampony a vložky.

Gynekologické potíže

Jednou z nejčastějších gynekologických nemocí, která vás může potkat i v létě, je bakteriální vaginóza, kterou trpí zhruba čtvrtina žen. Vzniká snížením množství bakterií mléčného kvašení, takzvaných laktobacilů. „Poševní prostředí se změní, zvýší se hladina pH a dojde k přemnožení špatných bakterií, které způsobí zánět,“ vysvětluje MUDr. Oldřich Šottner, specialista v oboru gynekologie-porodnictví a gynekologie. „Pro vaginózu je hlavním příznakem vodnatý výtok s nepříjemným zápachem po rybách, doprovázený svěděním. Nástup potíží je postupný,“ popisuje Šottner.

Nepleťte si pojmy. Podle lékaře ženy velmi často bakteriální vaginózu zaměňují s vaginální mykózou, která se projevuje bílým hrudkovitým výtokem a nezvykle silným svěděním. Běžné je zarudnutí genitálií, doprovázeno může být bolestí při močení a při pohlavním styku. Poševní výtok je hustý, bílý a typicky tvarohovitý.

Je třeba jít k lékaři? Jak vysvětluje MUDr. Karel Mencl, CSc., z oddělení klinické mikrobiologie Pardubické nemocnice, ke gynekologovi byste měla jít ve chvíli, kdy si nejste jistá, co přesně vám je. „Stejně tak s návštěvou lékaře neváhejte, pokud vás obtíže zastihnou v těhotenství,“ říká odborník.

 

Můžete si pomoci sama

Pokud ale máte nemoc poněkolikáté a přesně víte, co se děje, pak sáhněte po některém z volně prodejných léků, nejčastěji ve formě čípků nebo mastí. V případě bakteriální vaginózy je důležité znovu nastavit rovnováhu pH v pochvě. K tomu pomáhají vaginální gely s kyselinou mléčnou a zároveň zabraňují opakování infekcí ve vagině.

Každopádně platí, že pokud vám masti nepomohou nebo uleví jen málo, je dobré se o léčbě poradit se svým gynekologem. Špatně vyléčené mykózy jsou totiž prvním krokem ke vzniku chronických potíží, které se léčí velmi složitě, často se vracejí a obtěžují i několik měsíců.

Stále se diskutuje o tom, zda muži mohou být přenašeči zákeřných kvasinek, i když se u nich žádné obtíže neprojeví. „Ano, mohou. Pokud tedy sama mykózami trpíte právě v souvislosti s pohlavním stykem, doporučuji problém řešit společně s partnerem,“ odpovídá Karel Mencl.

 

Pozor na náhodný sex

Během léta se sexuální aktivita obvykle zvyšuje a také je větší pravděpodobnost, že dojde k náhodnému sexu s neznámým partnerem. Pro všechny bez rozdílu platí, že je správné se vymočit co nejdříve po sexu. „U této kapitoly bych se rád ještě zastavil. V současné době vykazuje málo oblastí medicíny tak vysokou dynamiku nárůstu chorob, jaká je patrná ve skupině sexuálně přenosných nemocí. Je třeba vzít v úvahu, že každý náhodný pohlavní styk s náhodným partnerem je velké zdravotní riziko, které oba podstupují. Hlavně v letních měsících spousta lidí na tento fakt zapomíná. Nejčastěji se jedná o chlamydiové infekce, mykoplasmatické infekce a podobně. V poslední době se zvyšuje i výskyt ‚klasických‘ pohlavních chorob, jako jsou kapavka a syfilis. Samozřejmě nesmíme zapomínat na HIV a hepatitidu B,“ uzavírá urolog MUDr. Pavel Drlík.

Autor: Marie Hejlová, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.