Časté nutkání k močení | Moje zdraví

Časté nutkání k močení

Časté nutkání k močení je stav, při kterém má pacient velmi náhlou a nutkavou potřebu močit, i když močový měchýř obsahuje minimální množství moči nebo nevymočí vůbec nic.

Zánět močového měchýře

Časté nutkání k močení může být i projevem močové infekce. Zánět močových cest bývá doprovázen častým močením, pálením a bolestí při močení a na konci močení, případně bolestmi v podbřišku nebo teplotou. Častěji postihuje ženy v důsledku odlišené anatomie močových cest.

Hyperaktivní močový měchýř

Bývá také jedním z projevů takzvaného syndromu hyperaktivního močového měchýře. Příčinou onemocnění je narušení nervové dráhy mezi močovým měchýřem, mikčním centrem v mozku a sakrální míše a následný mikční reflex.

Zvětšená prostata

Časté močení u mužů nad padesát let bývá často projevem zvětšené prostaty – více čtěte zde. Mezi příznaky benigní (nezhoubné) hyperplazie prostaty (BHP) patří slabý proud moči, opožděný začátek nebo přerušované močení, pacient se plně nevymočí a po krátké době je nucen jít na toaletu znovu. Může se též objevit časté močení v noci, které narušuje spánek pacienta.

Časté močení může také signalizovat cukrovku nebo poruchu ledvin, močové kameny, případně nádor močového měchýře. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.