Čím zahnat v létě žízeň? Nejlepší jsou osvěžující čaje | Moje zdraví

Čím zahnat v létě žízeň? Nejlepší jsou osvěžující čaje

10. července 2020 • 10:00

Pít čistou vodu je správné, ale chuťové buňky by si při zahánění žízně také chtěly přijít na své. Použít k tomu v létě čaj je jedna z nejlepších možností. Stačí jen upravit způsob servírování, zvolit vhodný druh a příchuť.

Na léto jsou vhodné ovocné čaje nebo zelené či černé s ovocem. Ovoce dodává čaji sladkou a svěží chuť, takže není třeba ho ani doslazovat. Stačí jen myslet na přípravu čaje v předstihu, protože ideální je pít čaj vlažný nebo mírně zchlazený.

Vše o čajích vhodných na hubnutí čtěte zde.

Když se chcete osvěžit a nabrat sílu

Čaje obsahují kofein stejně jako káva, ale polyfenoly (taniny) v čaji regulují a zpomalují uvolňování kofeinu, takže pocit bdělosti, který vyvolává, trvá mnohem déle. Dokáže člověka lehce stimulovat, což má vliv na zlepšení psychické i fyzické svěžesti. Takzvaný nakopávač je silný černý čaj po ránu. Během dne pak volte ochucený černý čaj, vybírejte takový, který má větší lístečky, protože jeho chuť je jemnější. Nápoj z takového čaje je zbarvený do oranžova.

Tip: Pokud chcete povzbuzující účinky, ale vyhýbáte se kofeinu, bude pro vás ideální variantou bylinná směs Basilur Virgin Nature Cheer Up. Má lahodnou chuť červených jablek, antioxidační vlastnosti pomáhající posílit imunitní systém, bojující proti únavě a udržující svěží mysl. Květy ibišku, okvětních lístků růže a šípku dodávají směsi přirozenou sladkost.

Jak horkou vodou zalévat

Bylinný, černý a ovocný čaj: 100 °C. Zelený čaj: 80 °C. Oolong: 90 °C. Bílý čaj: 70–80 °C.

Doba louhování

Při přípravě čaje, aby vás dokázal povzbudit, je důležité dodržet i určitou dobu louhování. Bylinné směsi: 3–5 minut. Ovocné čaje: 5–7 minut. Černý čaj: jemná chuť v kombinaci s ovocem – 2 minuty. Ranní čaj je po 2 minutách už silný, ale v tureckých zemích a v Rusku se louhuje mnohem déle a pak je velmi silný. Po více než 5 minutách se totiž začnou z čaje uvolňovat třísloviny, které se projeví výraznou trpkostí. Třísloviny jsou významným antioxidantem.

Tip: Když se potřebujete uvolnit po nějaké aktivitě, můžete zvolit bylinnou směs Basilur Virgin Nature Free Your Mind, která pomáhá posílit imunitu, uvolňuje dýchací cesty a meduňka zase navozuje pocit zklidnění. 

S čím ještě kombinovat?

Čaj je velmi vděčný nápoj a lze jej kombinovat téměř se vším – ovocem, bylinkami, ledem, alkoholem, ovocnými šťávami, pyré, domácí limonádou a mlékem. Z čaje můžete připravit i různé koktejly, takže najde své uplatnění i jako párty nápoj.

Který čaj nepít na noc

Před spaním se vyhněte jakýmkoli černým nebo zeleným čajům, protože obsahují kofein a citlivější jedinci by po nich mohli mít problémy se spánkem. Vhodné jsou čaje rooibos, bylinné nebo ovocné, například Tipson Sleep Well nebo Basilur Virgin Nature Deep Breath, které přispívají k hlubokému a klidnému spánku.

Vše o čajích vhodných na pití před spaním čtěte zde.

Pro řidiče za volant

Čaj je ideální v době, kdy se mnoho řidičů vydává na dlouhé trasy na dovolenou. Je vhodnější než káva, protože minimalizuje hrozbu mikrospánku. Doporučujeme připravit černý nebo zelený čaj do termosky a nechat jej o něco déle louhovat, aby byl silnější.

Zmírní nevolnost na cestách

Trpíte-li vy nebo děti nevolností na cestách, není dobré popíjet limonády, ale ani obyčejnou vodu. I v tomto případě pomůže čaj. Připravte si na cestu jemnější zelený čaj nebo vhodný bylinný, který zklidní podrážděný žaludek.

Chuť na chlazený nápoj

Příprava ledového čaje by měla mít také svá pravidla. Černý a zelený čaj musí projít nejprve tepelnou úpravou, až poté se zchladí. Jen tak zůstanou zachovány antioxidanty obsažené v čajových lístcích. Čaj zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Rada: připravte si ráno teplý čaj do džbánku a pak během dne přidávejte bylinky nebo ovoce přímo do sklenice, aby byla zachována čerstvost použitých surovin. Ty si tedy připravte předem a smíchejte je až s vychlazeným čajem a uložte v ledničce.

Ledový čaj

Objev ledového čaje se připisuje Richardu Blechyndenovi, zástupci anglické čajové společnosti, který prezentoval indický čaj na Světové prodejní výstavě v St. Louis v americkém státě Missouri. Bylo to v roce 1904. Panovalo tam nesnesitelné horko a o šálky s horkým čajem nebyl velký zájem. Richard Blechynden tedy přidal do čaje led a zrodil se tak obrovský hit.

Co potřebujete na klasický ledový čaj

(4 porce): 6 lžiček sypaného černého čaje, 500 ml vroucí vody, špetku jedlé sody, při sladké variantě asi 175 g krupicového cukru, ale můžete si jej udělat i bez cukru, 2 nakrájené citrony k podávání, kostky ledu.
Vložte čajové lístky do konvice a přelijte vroucí vodou. Nechte louhovat 15 minut. Silný výluh přes sítko nalijte do džbánu z odolného skla, do stále ještě horkého čaje přidejte jedlou sodu (zabrání „zamlžení“ čaje), rozmíchejte cukr. Přidejte 1,5 litru studené vody a dobře promíchejte. Nechte vystydnout a pak dejte čaj na dvě hodiny do ledničky. K chlazenému čaji podle chuti přidejte plátky citronu a džbán zaplňte až po okraj kostkami ledu. Rada: ledové nápoje zaženou žízeň jen na chvilku. Na nízkou teplotu nápoje organismus zareaguje zvýšeným prokrvením rtů a nosohltanu, pocit žízně se tím pak ještě umocní. V létě je vhodnější pít vlažné nápoje.

Navzdory obsahu kofeinu má čaj i hydratační účinek.

Po delší běžecké aktivitě pijte čaj, který obsahuje kofein. Může být zelený i černý. Je velmi vhodný pro vytrvalostní sportovce. Při žaludečních nevolnostech je vhodné popíjet po lžičkách vychladlý silný černý čaj.

Článek vyšel v loňském červencovém čísle časopisu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.