Voda s citronem: Jaké má zdravotní účinky a opravdu pomáhá s hubnutím? | Moje zdraví

Voda s citronem: Co se stane s vaším tělem, pokud ji budete pít každý den

Voda s citronem: Co se stane s vaším tělem, pokud ji budete pít každý den
Autor: iStock.com
26. prosince 2021 • 06:00

Také jste to slyšeli nebo četli? Sklenice vody s citronem po ránu přispívá nejen ke štíhlé postavě, ale také k celkovému zdraví. Propagátory této myšlenky jsou nejen hollywoodské celebrity, ale i řada influencerů a blogerů z oblasti fitness a zdravé výživy. Skeptici namítají: Pokud je to takový zázrak, proč to nepatří k tradičním radám našich babiček? Jak to tedy s vodou s citronem je?

 

Americká odbornice na výživu a zakladatelka společnosti Foodtrainers Lauren Slayton o sobě říká, že je první osobou, která s radostí vyvrací mýty týkající se výživy. „Trávím velkou část dne tím, že klienty odrazuji od konzumace částečně nebezpečných doplňků stravy a nesmyslného množství průmyslově zpracovaných surovin,“ říká sama. Jinými slovy – žádné superpotravině, která bude hubnout a řešit zdraví za vás, nevěří. Jak ale říká, na té citronové vodě něco je.

Video se připravuje ...
Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy!VIDEO 

Jeden plátek nestačí

Nejprve si ale vyjasněme, o jaké skleničce je přesně řeč. „Nemluvím o vodě, na jejíž hladině pluje plátek citronu,“ vysvětluje Slayton. „Mluvím o nápoji, který obsahuje šťávu nejméně z poloviny nebo i z větší části plodu.“ Je jedno, jestli je to citron, nebo limetka. Podstatné je, že pokud budete do sklenice kromě šťávy dávat i plátky, měli byste dát přednost nechemicky ošetřeným plodům. Ideálně v bio kvalitě.

A jaké jsou tedy benefity citronové vody pro lidské zdraví?

Hydratace

Pokud si zvyknete pít po ránu sklenici vody, uděláte pro tělo to nejlepší, po dlouhé noci totiž potřebuje doplnit tekutiny. Podle údajů amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí vypije až 44 % Američanů přes den méně než 4 šálky tekutin. A mezi Čechy dodržuje podle výzkumů pravidelně pitný režim jen pouhá čtvrtina.

Lahev vody, kterou si dáte za úkol za den vypít, tak zabrání dehydrataci a citron bude nejen příjemným a osvěžujícím ochucením, ale dodá vašemu tělu i potřebné látky. Citron obsahuje navíc antioxidanty a flavonoidy, které jednak podporují imunitní činnosti, dále pomáhají proti stárnutí a působí protizánětlivě. „Mnoho z těchto sloučenin se nachází ve slupce, takže v citronové vodě nechte pár plátků plavat,“ říká Slayton.

Pomáhá proti zácpě

Lidé trpící na zácpu často sklenici vody s citronem zařazují do svého ranního rituálu, který jim pomůže nastartovat proces vyprazdňování. Mnohem účinnější bude podle dietoložky voda teplá.

Ledvinové kameny

Pokud jste náchylní k tvorbě ledvinových kamenů, může být citronová voda vaším spojencem a pomáhat pročišťováním ledvin.

Účinky na pokožku

Vitamin C je silný antioxidant a chrání pokožku nejen před účinky slunce, ale zpomaluje i stárnutí. Podílí se také na syntéze kolagenu a ten, jak víme, má vliv na pružnost pokožky.

A co hubnutí?

A jsme u hubnutí. Citronová voda je kyselá a kůra je hořká a právě hořká chuť potlačuje u některých lidí chuť na sladké. Podle jedné japonské studie umí citronová voda pomoci s regulací hladiny cukru v krvi a lépe spalovat tuky. Výzkum byl ovšem prováděn na myších a s citronovou kůrou a vědce čeká ještě spousta další práce, každopádně je to, co se týče shazování kil, zajímavý příslib.

Mimochodem, když máte přes den hlad, zkuste se nejdříve napít. Nedostatek tekutin se totiž nemusí hlásit jen jako pocit žízně, ale i právě jako hlad. Sklenička vody s citronem jako první volba zabrání tomu, abyste konzumovali zbytečné kalorie navíc.

Pití citronové vody je malá pozitivní věc, se kterou můžete snadno začít. „Sama o sobě vás nepřemění na zdravého člověka, ale je to dobrý a bezpečný zvyk,“ uzavírá odbornice.

Zajímá vás, jestli nemáte nadváhu? Spočítejte si to na naší BMI kalkulačce.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.