Zánět močových cest: Proč se stále vrací a dá se mu předcházet? | Moje zdraví

Zánět močových cest: Proč se stále vrací a dá se mu předcházet?

16. července 2019 • 06:00

Každý, kdo zažil zánět močových cest, ve skrytu duše doufá, že s ním už nikdy nebude muset bojovat. Zákeřná infekce se ale bohužel velmi ráda vrací. Proč se to děje a dá se s tím vůbec něco dělat?

Pokud nepatříte mezi šťastnou menšinu žen, které nikdy nepoznaly infekci močových cest, pak určitě dobře znáte její příznaky. Časté nutkání na močení, pálení, bolesti a někdy dokonce i horečka. To všechno provází nepříjemný zánět, který se navíc ve 30 až 40 % případů opakovaně vrací. Proč tomu tak je?

Pokud trpíte na opakované infekce močových cest, nejspíš vám velmi znepříjemňují život. Malou útěchou vám může být snad jen to, že za ně s největší pravděpodobností vůbec nemůžete. „Opakující se záněty nejsou způsobeny špatnou hygienou nebo něčím jiným, co by si ženy samy přivodily. Některé jsou k nim zkrátka jen náchylnější,“ říká odborník na infekční choroby Kalpana Gupta, který pracuje na Harvardské univerzitě.

Rizikový faktor? Sex

Infekce močových cest jsou obvykle způsobeny bakterií Escherichia coli, která žije ve střevech. Pokud je nechtěně přenášena z konečníku do vagíny, může vstoupit i do močové trubice a infikovat měchýř. K tomu může dojít při pohlavním styku a při používání spermicidů. Existuje také teorie, že sex zvyšuje počet bakterií v močovém měchýři, a proto odborníci radí ženám, aby se po sexu vymočily, a tím je dostaly z těla ven. Spermicidy zase zabíjejí prospěšné bakterie v pochvě, což usnadňuje pohyb E.coli.

Po menopauze hrají jistou roli ve vzniku onemocnění i fyzické změny. Počet prospěšných laktobacilů ve vagíně s věkem klesá a močový měchýř už nefunguje tak spolehlivě, jako dříve, což může znesnadňovat jeho úplné vyprázdnění. U všech věkových kategorií žen pak hrají roli i geny. Rizikovým faktorem také je, pokud matka nebo sestra trpí na časté záněty.

Vsaďte na léky a prevenci

Ženy, které zažívají infekce opakovaně, mají několik možností, jak jim předcházet. Někteří odborníci například tvrdí, že je účinné preventivní pití brusinkového džusu po dobu šesti měsíců až jednoho roku. Také vaginální estrogen může zabránit vzniku nemoci u žen po menopauze a navíc podpořit tvorbu laktobacilů. U žen před přechodem měly slibné výsledky i probiotické vaginální čípky obsahující laktobacily. Zajímavým řešením může být i užívání nízké dávky antibiotik na zánět močových cest po dobu šesti měsíců nebo i déle. O tom je ale potřeba se poradit s lékařem.

Na preventivní opatření proti zánětu močových cest se podívejte v naší fotogalerii: 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.