Cukrovka zvyšuje riziko zánětu močových cest a inkontinence. Jak se bránit? | Moje zdraví

Cukrovka zvyšuje riziko zánětu močových cest a inkontinence. Jak se bránit?

20. listopadu 2019 • 06:00

Pálení, řezání a dalším nepříjemným pocitům provázejícím zánět močového měchýře by měli diabetici věnovat zvlášť velkou pozornost. Co se stane, máte-li diabetes a nemáte jej pod kontrolou? Hladina cukru zůstává dlouhodobě zvýšená. A nejen ve vaší krvi, ale také v moči.

„V takovém prostředí se daří bakteriím i kvasinkám. Močová infekce je pak nejčastějším onemocněním v oblasti vývodných močových cest (močovodů, močového měchýře a močové trubice),“ říká hlavní odborná garantka kampaně Hlídej si zdraví as. MUDr. Jarmila Jirkovská z Diabetologického centra Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha.

V organismu nemocného dochází ještě k další „akci“ – nervy diabetika, zvláště trpí-li nemocí dlouho a není-li stabilizovaný, přestávají plnit svou funkci. U starších diabetiků bývá jen otázkou času, kdy tato neuropatie postihne také močové cesty včetně měchýře. V některých případech celá situace často neskončí „jen“ zánětem, ale dochází rovněž k močové inkontinenci, a pokud se bakterie dostanou „výše“, mohou utrpět i ledviny.

Pestré spektrum příznaků

Infekce močového traktu může probíhat pod různými klinickými obrazy. „Spektrum se pohybuje od tzv. asymptomatické bakteriurie, kdy bakterie přítomné v moči nevyvolávají u člověka žádné příznaky infekce, až po prudké horečnaté onemocnění s celkovým schvácením organismu,“ vysvětluje lékařka. „Častým projevem jsou nepříjemné pocity při močení (lokální pálení, řezání apod.), které nazýváme odborně ‚dysurie‘, u někoho může infekce vyvolat častější nucení na močení,“ dokresluje obraz potíží MUDr. Jirkovská.

Nepřerušujte léčbu

Jak se ze soukolí zánětu a potíží vymanit? V první řadě je třeba navštívit lékaře, který vám poradí a předepíše účinné léky. „Máte-li při infekci močových cest příznaky jako neustupující nepříjemné pocity při močení nebo zvýšenou teplotu či přímo horečku, je namístě antibiotická léčba podle doporučení vašeho lékaře. Při opakující se infekci je možné využít navíc i některé léky na podporu imunity. V případě častějšího užívání antibiotik nebo chemoterapeutik bych zároveň doporučila zakoupit si probiotika – preparáty na podporu přirozeného mikrobiologického osídlení organismu,“ radí MUDr. Jirkovská. Důležité je vždy doléčení.

Lépe je všemu předejít

Na vznik onemocnění máte velký vliv i vy sami – je proto velmi důležité vědět, jaké preventivní prostředky můžete využít, abyste zánětu močových cest zabránili. „Při každé močové infekci a zároveň i jako její prevence jsou dobrý pitný režim a dostatečná hydratace organismu jedněmi ze základních principů léčby. Ohledně diety záleží na tom, s jakými dalšími onemocněními se léčíte. Pokud máte cukrovku, platí pro vás obecná doporučení diabetické diety,“ dodává lékařka. Jestliže se léčíte s chronickým onemocněním ledvin, je třeba podle jejích slov jíst kvalitní bílkoviny v množství doporučeném vaším lékařem a hlídat například i obsah soli ve stravě. K nejdůležitějším ochranným opatřením patří samozřejmě hlídat si vyrovnanou hladinu glykémie.

Je možné posílit močové cesty, močový měchýř, aby se předešlo komplikacím?

Existují cviky na zpevnění pánevního dna, cestou k úspěchu je pravidelnost při cvičení. Pokud již trpíte skutečnou inkontinencí moči, doporučuji navštívit lékaře specialistu – urologa či urogynekologa. Ten rozpozná příčiny, které se ve vašem konkrétním případě podílejí na samovolném úniku moči, a nabídne vám možná řešení. Namístě je i konzultace u rehabilitačního lékaře nebo fyzioterapeuta, vyškoleného přímo v rehabilitaci svalstva pánevního dna.

Najděte si svého diabetologa

Pro pacienta, který potřebuje být sledován kvůli diabetu, bývá někdy problém najít odborné pracoviště, kde by získal pomoc a relevantní informace – jak má udržet své onemocnění pod kontrolou, kolikrát denně si má měřit glykémii, co dělat pro to, aby z boje s diabetem vyšel s nejmenšími ztrátami. 

Na častější infekce močových cest trpí také pacienti, kteří mají vrozené či získané zúžení močové trubice. To pak podle slov lékařky působí jako mechanická překážka volného odtoku moči, která se může městnat v močovém měchýři.

Autor: Markéta Ostřížková, as. MUDr. Jarmila Jirkovská
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.