Gynekologické záněty | Moje zdraví

Gynekologické záněty

Záněty v oblasti ženských pohlavních orgánů bývají častou obtíží, se kterou ženy navštěvují gynekologa. Zánětem odpovídá tělo na poškození sliznice. Projevuje se většinou začervenáním, horkostí, bolestí a otokem. Gynekologické záněty může často provázet i svědění, pálení a výtok z pochvy.

Mezi gynekologické záněty patří zánět vnějších pohlavních orgánů (vulvy), zánět pochvy a děložního krčku. Tyto záněty jsou poměrně nepříjemné, většinou se ale vyléčí bez následků. Zánět se může rozšířit i dále do oblasti malé pánve a způsobit hluboké pánevní záněty (zánět dělohy, vejcovodů nebo vaječníků). Tyto záněty mohou být příčinou celoživotních komplikací a mohou způsobit neplodnost.

Postihuje

ženy
děti

Projevuje se

pohlavní orgány

Příčinou zánětu bývají většinou různé bakterie a další mikroorganismy. Ty se mohou přemnožit ve chvíli, kdy je narušeno přirozené prostředí v pochvě nebo je sliznice nějak poškozena. Rovnováha v pochvě je zajištěna „správnými“ mikroorganismy (laktobacily, které udržují kyselé prostředí), hormony a imunitním systémem. Na narušení prostředí mohou mít vliv: 

  • antibiotika („vybijí“ i příznivé mikroorganismy v pochvě a přemnoží se ty špatné)
  • hormonální změny (vyšší hladina estrogenů způsobuje změny pH v pochvě, například při těhotenství nebo při užívání antikoncepce s vysokou hladinou estrogenů)
  • oslabená imunita
  • nevhodná strava (například s vysokým podílem cukrů)
  • nevhodné hygienické návyky (špatné utírání genitálu směrem od řitního otvoru k pochvě, používání parfémovaných toaletních papírů, menstruačních vložek a tampónů, příliš časté mytí genitálu dráždivou kosmetikou)
  • nevhodné prádlo (těsné a umělé spodní prádlo vytváří teplé a vlhké prostředí, ve kterém se kvasinky dobře množí, stejně rizikové může být v létě delší setrvání v mokrých plavkách nebo nošení těsných džín)
  • rizikové sexuální chování

Na vznik zánětu mohou mít vliv i některá onemocnění (například cukrovka kvůli nevyrovnané hladině cukru v těle) nebo poruchy imunitního systému, případně antikoncepční tělísko.

Příznaky a druhy gynekologických zánětů

Při zánětech vnějšího pohlavního ústrojí a zánětech pochvy nemocná pociťuje často pálení, svědění, výtok. Ten se liší podle původce onemocnění. Další příznaky mohou být bolest při močení, při pohlavním styku, krvácení, vždy záleží na příčině onemocnění. 

Vaginální mykózy

Ve většině případů je způsobuje kvasinka Candida albicans, která způsobuje kvasinkový zánět pochvy (více zde). Kromě svědění, pálení, někdy i otoku vnějšího genitálu a pochvy se objevují bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh, nepříjemné pocity až bolest při močení a během pohlavního styku. Mezi vaginální mykózy patří i záněty vyvolané houbami či plísněmi. Proč se u někoho stále opakují, čtěte zde.

Bakteriální vaginální zánět 

Nejčastěji je způsoben bakterií Gardnerella vaginalis. Projevuje se především vodnatým výtokem zapáchajícím po rybách. Svědění a bolest můžou být přítomné, ale není to pro tuto infekci typické.

Trichomoniáza

Gynekologický zánět způsobený prvokem (bičenka poševní, Trichomonas vaginalis). Přenáší se z velké části pohlavním stykem (více zde). Doprovází ho hojný a řídký výtok, případně bolesti v podbřišku, může probíhat i bez příznaků. Léčí se antibiotiky.

Papilomavirové infekce

Nákaza HPV viry se může projevit formou genitálních bradavic – viz samostatné heslo, některé kmeny způsobují rakovinu děložního čípku.

Aerobní vaginitis

Původcem onemocnění jsou bakterie, které vyžadují pro svůj život kyslík (aerobní – streptokoky skupiny B, Escherichia coli a další), nebo jiné bakterie z okolí pochvy. Projevuje se hnisavým výtokem (nažloutlým, páchnoucím po hnilobě), dalším příznakem může být bolest při souloži.

Zánět děložní sliznice

Projevuje se nadměrnou sekrecí hlenu. Mohou ho doprovázet bolest, špinění, v akutním stadiu i teplota. Objevuje se v souvislosti s operačními výkony. Při podezření je nutné navštívit lékaře.

Zánět Bartholinovy žlázy

Tato žláza je umístěna blízko vchodu do pochvy. Její vývod se může ucpat a dojde k hromadění sekretu. Objeví se bulka, klidně až centimetr veliká. Poševní vchod může být oteklý, pacientce se špatně sedí i chodí. Může dojít k následné bakteriální infekci a vzniku abscesu. Léčí se většinou klidem, léky proti bolesti, případně obklady. Nekomplikované záněty samy odezní, abscesy většinou vyžadují chirurgické odstranění a léčbu antibiotiky.

Hluboké pánevní záněty 

Patří k nim zánět vaječníků, zánět vejcovodů a dělohy. Jejich příčinou jsou zpravidla bakterie, které se přenášejí při pohlavním styku. Chronické záněty mohou probíhat bezpříznakově, akutní se projevují horečkou, krvácením, bolestmi v podbřišku a při pohlavním styku.

Léčba

Léčba se odvíjí podle původce onemocnění – u bakteriálních infekcí jsou to antibiotika, v případě kvasinek antimykotika. Hluboké pánevní záněty představují vážnější onemocnění, mohou způsobit i neplodnost. Vyžadují léčbu antibiotiky, u některých je nutná hospitalizace, případně chirurgický zákrok.

Léky

Antimykotika, antibiotika

Bylinky

Kvasinky, které vyvolávají záněty, můžete pomoci likvidovat tinkturou z grepových jader, ořešáku černého nebo česneku. V boji s plísněmi a s posílením imunity pomáhá čaj Lapacho. Dobrým prostředkem proti kvasinkám jsou také Echinacea a dobromysl. S likvidací bakterií pomohou tinktury z lichořeřišnice nebo brusinky.

Homeopatika

S výtokem z pochvy mohou pomoci následující homeopatika: Mercurius solubilis 9 CH – ženu trápí žlutozelený, dráždivý a odírající výtok, který se zhoršuje v noci. Pacientka si stěžuje na páchnoucí dech, slinění. Pří léčbě homeopatiky se zkracuje doba léčení. Mercurius léčí i kvasinkové infekce. Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Hydrastis canadensis 9 CH – žlutý, hustý, přilnavý a táhnoucí se výtok, který je doprovázen svěděním pochvy. Genitální sekrece se ve vodě uvolní. Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Kalium bichromicum 9 CH – žlutozelený táhnoucí se hustý výtok, který dráždí děložní hrdlo. Jedná se o lék na kvasinkové i bakteriální záněty, které mohou přecházet až do vytvoření vředu v oblasti děložního čípku. Okraj vředu je lemován hnisem, který leptá sliznice a způsobuje jejich bolestivost. Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

Arsenicum album 9 CH – čirý, ale velmi pálivý páchnoucí výtok, který může být doprovázen  pálivými bolestmi břicha (v oblasti vaječníku). Vše se zlepšuje teplými obklady. Pacientka je unavená, úzkostná (zejména v noci). Obtíže se vracejí každý rok. Dávkování: 5 granulí 3–4krát denně.

(Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008)

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Domácí léčba a babské rady

Na záněty mohou pomoci sedací lázně například v nálevu z řapíku, do kterého se dá přidat tinktura z grepových semínek (asi 20 kapek na litr). Jako první pomoc se dá použít bílý jogurt s živými kulturami, který se aplikuje přímo do pochvy. 

Vyšetření

Kvasinková infekce bývá dobře rozpoznatelná při gynekologickém vyšetření. V ostatních případech se mohou provádět stěry a kultivace v laboratoři, případně odběr krve.

Prevence

Začněte zdravou stravou a omezte cukr na minimum, snižte podíl kofeinu, alkoholu, kynutého pečiva, plísňových sýrů. Preferujte kuřecí, králičí a krůtí maso a ryby, hnědou rýži, celozrnné potraviny, zeleninu a nepříliš sladké ovoce (grapefruit, jablka). Zaměřte se na jogurty s živými kulturami. 

Je nutné dodržovat základní hygienu. K narušení rovnováhy přirozené vaginální flóry může dojít v důsledku používání příliš mnoha hygienických přípravků, často agresívních, nevhodné jsou parfémované toaletní papíry či vložky. Vhodné je podpořit přirozené pH intimních partií přípravky určenými k mytí těchto partií, a ani s nimi to nepřehánět. Lékaři doporučují nosit bavlněné prodyšné oblečení, při léčbě antibiotiky použít laktobacily, ideálně ve formě vaginálních globulí. Významnou roli však hraje především zdravý životní styl, protože podporuje imunitní systém a bojuje proti stresu, který se na vzniku či opakovaném výskytu infekce může také podílet.

VIDEO: Jak často je vhodné chodit na preventivní prohlídky na gynekologii? 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.