Nejčastější zdravotní trable na dovolené. Jak se jim vyhnout? | Moje zdraví

Nejčastější zdravotní trable na dovolené. Jak se jim vyhnout?

15. července 2020 • 10:00

Pro země, které neoplývají mořem, je symbolem dovolené nořit se do jeho vln. Ale koupat se chceme na letní dovolené, ať už jsme kdekoli. Jenže i když jsou teploty vyšší, musíme si při této aktivitě dávat pozor hned na několik věcí.

Neznámé vody

„Při koupání v přírodních nádržích hrozí střevní a žaludeční infekce, ale i horečnatá onemocnění a zánětlivá onemocnění uší a očí, která způsobují viry, bakterie či prvoci,“ uvádí MUDr. Marek Tůma z ordinace UroKlinikum v Praze a dodává, že je třeba vždy zhodnotit kvalitu přírodní nádrže a vyhýbat se vodám evidentně znečištěným. „Dbejte na nařízení hygieniků a nekoupejte se tam, kde to nedoporučují,“ dodává odborník. Kvalitu koupacích vod sledujte na stránkách ww.koupacivody.cz.

Vyhněte se zánětům

Ihned po koupání se dojděte osprchovat a převlékněte se z mokrých plavek do suchého oblečení. Dodržujte také pitný režim a vezměte si s sebou na dovolenou přípravek z lékárny, který dokáže zachránit před urologickým zánětem.

Vše o zánětu močových cest čtěte zde.

„Dodržujte správnou hygienu – po toaletě se utírejte směrem dozadu. Pozor na kalhotky a plavky typu tanga: Úzký proužek na zadní straně snadno zachytává bakterie z okolí konečníku, jež se mohou přenést až do močové trubice a způsobit zánět,“ říká prim. MUDr. Josef Stolz, MBA z ordinace UroKlinikum v Praze. Zavlhlé a zapařené plavky také často stojí za vznikem nepříjemné vaginální mykózy. Oblékejte se do vzdušného prádla, jste-li náchylnější k tomuto problému, užívejte i na dovolené probiotika. Pro všechny případy s sebou mějte některé volně prodejné antimykotikum, třeba ve formě globulí nebo vaginálních čípků.

Podrobné informace o vaginálních mykózách najdete zde.

Varování před sluncem

„Každé zčervenání od slunce si kůže ‚zapamatuje‘, je třeba se před ním chránit,“ varují před každou sezonou dermatologové v čele s přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA, FCMA. Jedině to funguje jako spolehlivá ochrana před zákeřnou rakovinou kůže.

Jaká je nejlepší prevence slunečních spálenin? Ochrana s vysokým UV filtrem ve formě krémů, olejů a dalších přípravků na kůži, používání „chytrého“ oblečení s UV filtrem včetně pokrývky hlavy, pobyt ve stínu v době nejintenzivnějšího záření (10–11 a 15–16 hodin), dodržování pitného režimu. Pokožku vystavenou slunci je třeba po opalování ošetřit vhodným přípravkem, nejlépe s obsahem dexpanthenolu. Při dlouhodobém pobytu na slunci bez pokrývky hlavy může dojít k podráždění mozkových plen – úžehu, který se projevuje horečkou, nevolností, bolestí hlavy. Pokud jste zaznamenali tyto příznaky, nechoďte na slunce, dodržujte pitný režim, použijte studené obklady a odpočívejte, ideálně v chladné místnosti.

Nebezpečné přehřátí

Pobyt v horkém prostředí a dehydratace mohou vést k těžkému přehřátí organismu – úpalu. Centrum v mozku regulující tělesnou teplotu přestává plnit svou funkci, teplota stoupá, přidává se bolest hlavy, světloplachost, slabost, křeče, nevolnost, zrychlený srdeční tep. Tento stav vyžaduje odbornou pomoc. Než dorazí, snažte se všemi silami snížit teplotu pomocí sáčků s ledem, studené vody či studeného ventilátoru.

O tom, jak rozeznat úpal od úžehu a jak je léčit, čtěte zde.

S jídlem může radost skončit

Také stravování v exotických místech může „vynést“ další zdravotní potíže, například průjmová onemocnění, salmonelu nebo žloutenku typu A. Abyste potížím předešli, používejte, je-li to možné, pouze balenou vodu, stravujte se v restauracích, kde je připravováno čerstvé jídlo, a vyvarujte se konzumace tepelně neupravených potravin. Mějte s sebou pro jistotu rehydratační přípravek nebo iontový nápoj, pro zlepšení mikroflóry a celkové imunity pak probiotika.

VIDEO: Jak moc je nebezpečný úpal? 

Připraveni na cizí prostředí

„Rozhodně nezapomeňte na vhodné očkování do ciziny. Cestujete-li například do Afriky, nechte se naočkovat proti tetanu a žloutence typu A, ochránit vás mohou i další vakcíny. Správné je poradit se s odborníkem v některém z center cestovní medicíny,“ uvádí ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Jágrová.

Ještě malý vzkaz pro plavce – neskákejte rozpaření do studeného moře, neplavejte do úmoru. Rozložte si svou energii na pohybové aktivity. V tropickém počasí se síly vyčerpají snadněji.

Článek vyšel v loňském červencovém čísle časopisu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.