Zánět vaječníků | Moje zdraví

Zánět vaječníků

Zánět vaječníků je infekční onemocnění pánevní oblasti způsobené zánětem vejcovodů, dělohy, vaječníků nebo pánevní podbřišnice.

K nákaze přenosem bakterií dochází nejčastěji při pohlavním styku. Spouštěčem může být také porod, potrat, zavedení nitroděložního tělíska, hormonální výkyvy nebo menstruace.

Vše o pohlavně přenosných chorobách čtěte zde.

Příznaky

Mezi nejčastější příznaky této nemoci patří:

Léčba 

Gynekolog vám předepíše antibiotika, doporučí klid na lůžku a zvýšený přísun tekutin. Na bolest je možné podávat analgetika. V některých závažnějších případech je nutná hospitalizace v nemocnici. Pro úspěšnost léčby je důležité odpovědné sexuální chování obou partnerů.

Postihuje

ženy
děti

Projevuje se

Léky

Antibiotika, nejčastěji Ofloxacin, Metronidazol, Ceftriaxon nebo Doxycyklin. Z léků na bolest jsou volně prodejné například Nurofen, Ibuprofen, Aulin nebo na předpis Nimesil a algifenové kapky.

Bylinky

K podpůrné léčbě zánětu vaječníků je vhodná kopřiva, tymián, bylinný extrakt z maliny, měsíčku nebo hřebíčku.

Homeopatika

Homeopatická léčba aktivuje váš imunitní systém a tím spustí přirozenou samoléčbu. V případě akutních nebo chronických zánětů je nejvíce doporučovaný přípravek Traumeel, který je směsí několika homeopatik.

Jako u každého jiného závažného onemocnění také zánět vaječníků a vhodné léčení homeopatiky vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem.

Domácí léčba a babské rady

Dodržujte striktně všechna doporučení lékaře, antibiotika doberte do poslední pilulky, pijte bylinkové čaje a hodně odpočívejte. V době léčby se vyvarujte pohlavnímu styku.

Imunitu si posílíte hlívou ústřičnou, pupalkovým olejem, koenzymem Q10 a lecitinem.

Z alternativní léčby můžete vyzkoušet oplachy a výplachy pochvy léčivým roztokem benzydaminu  hydrochloridu nebo slabým roztokem hypermanganu a to i jako prevenci bakteriálních a kvasinkových infekcí.

Vyšetření

Gyneklog při vyšetření zjistí stupeň bolestivosti při dotyku na děložní hrdlo. Pro určení správné diagnózy je třeba udělat kultivaci z odebraného vzorku z děložního krčku, laboratorní vyšetření krve a ultrazvuk zjistí nahromadění moku v děloze nebo hnisavý zánět vaječníků.

V těhotenství

Zánět vaječníků vzhledem k tomu, že by mohl zasáhnout dělohu a její okolí, je nutné v těhotenství neprodleně řešit, protože by mohlo v některých případně dojít i k potratu.

Možné komplikace

Pokud není zánět vaječníků včas a správně léčen, může dojít až do akutní nebo chronické fáze. V tomto případě hrozí neplodnost, mimoděložní těhotenství, vnitřní krvácení nebo dokonce smrt.

Prevence

Pravidelná preventivní gynekologická vyšetření jsou základem a nutností. Dále pak si posilujte svou imunitu zdravým životním stylem, vitamíny a minerály.

Při rizikovém pohlavním styku se chraňte kondomem, ale ani ten není stoprocentně účinný proti vniknutí mikroorganismů do pochvy, proto se vyhýbejteg promiskuitě. Tím nejlépe předejdete riziku infekce.  

Kdy vyhledat lékaře

Vždy když máte pocit napětí v podbřišku nebo jiné výše uvedené příznaky, navštivte svého ženského lékaře. Neléčený zánět vaječníků vede k velmi závažným gynekologickým komplikacím.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.