Rakovina hrtanu | Jaké jsou příznaky, příčiny a prognóza? | Moje zdraví

Rakovina hrtanu

Rakovina hrtanu je nádorovým onemocněním, které postihuje stěnu hrtanu. Hrtan navazuje na nosohltan. Z nosohltanu ústí jeden vchod do hrtanu a jeden do jícnu. V hrtanu se nacházejí hlasivky.

Rakovina hlavy a krku se nejčastěji vyskytuje u lidí ve věku nad 40 let, onemocní jí častěji muži než ženy. Na onemocnění má vliv genetická dispozice, nejdůležitějšími rizikovými faktory jsou ale kouření a konzumace alkoholu. Novým rizikovým faktorem je ovšem i lidský papilomavirus (HPV virus), který způsobuje již více než polovinu nádorů ústní části hltanu. Jde o stejný typ viru, který je původcem nádorů děložního hrdla, a jeho šíření patrně souvisí se sexuálním chováním.Těchto nádorů v poslední době celosvětově významně přibývá, zatímco výskyt nádorů vázaných na tabák je stabilní nebo dokonce klesá, a to zejména v zemích, kde se podařilo konzumaci tabáku omezit.

Nádor hrtanu se nejčastěji vyskytuje přímo v oblasti hlasivek, druhým nejčastějším výskytem je oblast nad hlasivkami a minimálně v oblasti pod hlasivkami. Protože jsou s postupně rostoucím nádorem obvykle zasaženy hlasivky, projevuje se nádor změnou hlasu nebo chrapotem.

Postihuje

muži
ženy
děti
Více muže než ženy

Projevuje se

Hrtan, krk

Příznaky rakoviny hrtanu

Rakovina hrtanu na sebe zpočátku nijak neupozorňuje. Vzhledem k tomu, že se v hrtanu nacházejí hlasivky, bývá prvním příznakem změna hlasu – chrapot nebo zhrubnutí. Dále se mohou objevit dýchací, eventuálně polykací obtíže, pocit cizího tělesa v krku, zduření krku  nebo vykašlávání krve. Až 60 procent lidí s karcinomem hlavy a krku již v době diagnózy má lokálně pokročilé onemocnění.

Léčba

Úspěšnost léčby závisí na tom, v jakém stádiu rakoviny se pacient nachází. V týmu odborníků, který se podílí na léčbě pacienta s nádorem horních cest dýchacích a polykacích, má být chirurg hlavy a krku, onkolog, rentgenolog, případně plastický a maxilofaciální chirurg. Vzhledem k častým vedlejším onemocněním pacientů s těmito nádory je součástí týmu také internista. Je výhodné, pokud se zúčastní i odborník na výživu a logoped.

Základem léčby těchto nádorů je chirurgie nebo radioterapie, event. radioterapie v kombinaci s chemoterapií. Během chirurgických zákroků se používají nové metody, například endoskopické postupy, laser, ultrazvukové skalpely, někdy i robotická chirurgie. Začíná se také používat biologická léčba, jejíž toxicita je nižší.

Operaci, při které je odstraněn celý hrtan (laryngektomie), se lékaři snaží vyhnout, nicméně vždy ji nahradit nelze. Při operaci rozsáhlých nádorů hrtanu bývá poškozen hlas. Pacient pak musí používat jeden z náhradních mechanismů tvorby hlasu. V poslední době se velmi často používá takzvaná hlasová protéza, která pacientovi umožní tvořit relativně kvalitní hlas. Hlas je někdy poškozen i u částečných zevních nebo endoskopických výkonů, kdy zůstává funkční zbytek hrtanu, ale kvalita hlasu může být horší.

Vyšetření

Lékař pomocí laryngoskopického zrcadla nahlédne do oblasti hrtanu. U podezřelé struktury provede biopsii tkáně, ze které se určí, zda jde o nádor, popřípadě typ nádoru a jeho stadium. To je důležité pro volbu další léčby. K dalším vyšetřením patří CT vyšetření, magnetická rezonance (MRI), scintigrafie (metastázy v kostech), PET vyšetření, ultrazvuk, vyšetření krve a moči.

Možné komplikace

Komplikací je především šíření nádorů do mízních uzlin a jejich prorůstání do dalších orgánů.

Délka léčby

IndividuálníNěokolik měsíců až let
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Vhodnou prevencí rakoviny hrtanu je nekouřit a nepít alkohol ve velkém množství, dodržovat zdravý životní styl s vyváženou stravou a dostatkem pohybu a odpočinku. V souvislosti se šířením lidských papilomavirů přibývá pacientů, kteří jsou mladší, často nekuřáci a o své zdraví většinou dbají. Důležitým preventivním opatřením ke snížení výskytu nádorů hlavy a krku by kromě omezení konzumace tabáku dále mohlo být plošné očkování proti lidskému papilomaviru, a to nejen dívek, ale i chlapců.

Kdy jít k lékaři

Při potížích s polykáním a častou bolestí v krku si zajděte k lékaři. Pokud se u vás objeví chrapot, který trvá déle než dva týdny, také navštivte lékaře. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.