Nádorové onemocnění štítné žlázy | Moje zdraví

Nádorové onemocnění štítné žlázy

Primární nádory štítné žlázy jsou poměrně vzácné a postihují častěji ženy, zejména ty, které se léčí s autoimunitním zánětem štítné žlázy.

Příznaky, projevy

Hlavním příznakem je takzvaná struma – tedy zvětšení štítné žlázy, které může vypadat jako uzel či boule na krku, které je ale nutné vyšetřit, aby se vyloučil tumor štítné žlázy. Uzel může být tvrdý a někdy je fixován ke kůži. Větší nádor může způsobovat potíže s polykáním a dýcháním.

Výjimečně se může objevit i zvýšená či snížená funkce štítné žlázy, což se projevuje změnami nálad, nervozitou, poruchami spánku, únavou, špatným soustředěním, průjmem či zácpou, suchou kůží a pocitem horka. Také se mohou zvětšit mízní uzliny na krku.

Postihuje

muži
ženy
Spíše ženy

Projevuje se

Štítná žláza

Léčba

Léčba spočívá v chirurgickém odstranění nádoru, nejčastěji odstranění celé štítné žlázy, jejíž funkci pak musí nahrazovat léky. Dále se přistupuje k léčbě radiojódem nebo k zevnímu ozařování, to záleží na typu nádoru. Jako doplněk léčby se využívá chemoterapie. Nakonec se přistupuje k hormonální substituční léčbě. Pacientovi jsou podávány hormony, které ovlivňují růst nádoru.

Vyšetření

Vyšetření začíná pohmatem na krku, kde se může objevit uzel. Po nahmatání uzlu se provede ultrazvuk štítné žlázy a okolí. Po objevení ložiska je provedena biopsie tenkou jehlou, která se zavede do štítné žlázy. Po vyšetření odebraného vzorku se zjistí, o jaký druh nádoru se jedná. Vyšetření je doplněno i o krevní testy a vyšetření hormonů štítné žlázy.

Komplikace

Nádor se může rozšířit do plic, kostí či mozku. Komplikace způsobuje i léčba radiojódem a chemoterapie. Chemoterapie způsobuje snížení imunity, únavu, zvýšenou krvácivost, vypadávání vlasů, záněty v ústní dutině, nechutenství, nevolnost, zvracení a průjem.

Prevence

Člověk by se měl vyhýbat radioaktivnímu záření, a to nejen v prostředí, kde pobývá, ale neměla by být často prováděna ani rentgenová vyšetření, obzvlášť v dětství.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Kdy jít k lékaři

Při nahmatání uzlu na krku jděte k lékaři, o tumor se jednat nemusí, ale je dobré provést vyšetření.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.