Rakovina štítné žlázy | Příznaky, úmrtnost, léčba | Moje zdraví

Nádorové onemocnění štítné žlázy

Primární nádory štítné žlázy jsou poměrně vzácné a postihují častěji ženy, zejména ty, které se léčí s autoimunitním zánětem štítné žlázy.

Příznaky a projevy rakoviny štítné žlázy

Hlavním příznakem rakoviny štítné žlázy je takzvaná struma – tedy zvětšení štítné žlázy, které může vypadat jako uzel či boule na krku, které je ale nutné vyšetřit, aby se vyloučil tumor štítné žlázy. Uzel může být tvrdý a někdy je fixován ke kůži. Větší nádor může způsobovat potíže s polykáním a dýcháním.

Výjimečně se může objevit i zvýšená či snížená funkce štítné žlázy, což se projevuje změnami nálad, nervozitou, poruchami spánku, únavou, špatným soustředěním, průjmem či zácpou, suchou kůží a pocitem horka. Také se mohou zvětšit mízní uzliny na krku.

Postihuje

muži
ženy
Spíše ženy

Projevuje se

Štítná žláza

Léčba rakoviny štítné žlázy

Léčba spočívá v chirurgickém odstranění nádoru, nejčastěji odstranění celé štítné žlázy, jejíž funkci pak musí nahrazovat léky. Dále se přistupuje k léčbě radiojódem nebo k zevnímu ozařování, to záleží na typu nádoru. Jako doplněk léčby se využívá chemoterapie. Nakonec se přistupuje k hormonální substituční léčbě. Pacientovi jsou podávány hormony, které ovlivňují růst nádoru.

Vyšetření rakoviny štítné žlázy

Vyšetření začíná pohmatem na krku, kde se může objevit uzel. Po nahmatání uzlu se provede ultrazvuk štítné žlázy a okolí. Po objevení ložiska je provedena biopsie tenkou jehlou, která se zavede do štítné žlázy. Po vyšetření odebraného vzorku se zjistí, o jaký druh nádoru se jedná. Vyšetření je doplněno i o krevní testy a vyšetření hormonů štítné žlázy.

Komplikace rakoviny štítné žlázy

Nádor se může rozšířit do plic, kostí či mozku. Komplikace způsobuje i léčba radiojódem a chemoterapie. Chemoterapie způsobuje snížení imunity, únavu, zvýšenou krvácivost, vypadávání vlasů, záněty v ústní dutině, nechutenství, nevolnost, zvracení a průjem.

Prevence rakoviny štítné žlázy

Člověk by se měl vyhýbat radioaktivnímu záření, a to nejen v prostředí, kde pobývá, ale neměla by být často prováděna ani rentgenová vyšetření, obzvlášť v dětství.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Kdy jít k lékaři

Při nahmatání uzlu na krku jděte k lékaři, o tumor se jednat nemusí, ale je dobré provést vyšetření.

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.