Rakoviny kůže v Česku stále přibývá. Víte, jak se chránit? | Moje zdraví

Rakoviny kůže v Česku stále přibývá. Víte, jak se chránit?

Rakoviny kůže v Česku stále přibývá. Víte, jak se chránit?
Autor: istock.com
7. května 2021 • 14:00

Kůže je orgán, o který se většina z nás moc nezajímá, a pokud ano, tak převážně o část, která je nám nejvíce na očích. Jenže naší součástí je celá plocha kůže a to podceňujeme.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. 

V květnu vám přineseme články o ochraně kůže.

Kůže je náš největší orgán zaujímající povrch 1,8 m2 a tvořící přibližně 8 % naší celkové hmotnosti. Kůže má řadu důležitých funkcí, a proto je důležité o ni správně pečovat. Jedná se o cennou bariéru, která brání vstupu mikroorganismů. Slouží jako důležitý smyslový orgán díky obrovskému množství nervových zakončení. Podílí se také na regulaci tělesné teploty. Kůže je kromě tuku rovněž zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody a spolupracuje při tvorbě vitamínu D.

Může onemocnět

Mezi nejčastější onemocnění kůže, se kterými se mnoho z nás potýká, patří například atopický ekzém nebo akné. Stejně jako všude jinde v těle se i na kůži může vyskytnout zánět nebo i závažnější onemocnění, jako je rakovina. Rakovina kůže představuje pro tělo nekontrolovatelné množení melanocytů nebo jiných buněk pokožky. Na celé ploše kůže si takových změn však nemusíme na první pohled vůbec všimnout. Možná i proto rakovina kůže ročně postihne více než 15 000 lidí. V rámci České republiky se tedy jedná o nejčastější zhoubné nádorové onemocnění vůbec.

Jaké faktory přispívají ke vzniku nádorů?

Nejvýznamnější rizikový faktor pro vznik nádorů kůže je UV záření. Zdrojem UV záření je slunce, ale také lampy v soláriích. Riziko vzniku rakoviny kůže stoupá i s věkem, výrazně se pak zvyšuje po padesátém roce věku. Důvodem je fakt, že s věkem se postupně sčítá celková doba, po kterou jsme UV záření vystaveni během našeho života. Melanomy, nejagresivnější kožní nádory, se však mohou vyskytnout i u mladších lidí, kteří tráví hodně času na slunci.

Obezřetnější bychom měli být také tehdy, pokud se melanom vyskytl u někoho v naší rodině, máme-li na pokožce větší množství znamének nebo i jen jedno velké mateřské znaménko. Ve vyšším riziku jsou i lidé, kteří mají světlou kůži a snadno se spálí nebo lidé užívající léky, které potlačují imunitní reakci, takzvaná imunosupresiva.

Obyčejná piha, nebo agresivní melanom?

Příznaky rakoviny kůže se výrazně liší podle toho, jestli jde o agresivní melanom, nebo o jiný zhoubný nádor kůže. Melanom obvykle vypadá jako podivně se měnící pigmentové znaménko, které se najednou zvětšuje. Má také nepravidelnou hranici a mění svou barvu v čase. Zpozornět bychom měli, pokud je takové znaménko větší než 6 milimetrů. Ostatní zhoubné nádory kůže mohou působit na první pohled nenápadně a projeví se jako špatně se hojící vřed, který mokvá, svědí a může i krvácet, nebo jako zarudlé ložisko s drsným povrchem.

Co udělat pro zdraví pokožky

  • Omezte pobyt na slunci mezi 11. a 15. hodinou, v tuto dobu je totiž UV záření nejsilnější.
  • Používejte ochranné prostředky. Mezi ně se řadí i vhodný oděv, například dlouhé rukávy či pokrývka hlavy.
  • Nezapomínejte na sluneční brýle, protože naše oči může slunce také výrazně poškodit.
  • Při pobytu na slunci se pravidelně mažte ochranným krémem s SPF a obloukem se vyhněte soláriím.
  • V rámci prevence byste jednou za dva roky měli navštívit svého praktického lékaře, který znaménka orientačně prohlédne a případně vám doporučí návštěvu u kožního lékaře. K němu se v rámci prevence doporučuje chodit jednou za rok.

Sledujte se doma

Kůži si však můžete kontrolovat i vy sami z pohodlí domova. K tomu vám poslouží jednoduchá pomůcka ABCDE. Zaměřte se na pět následujících bodů:

  • ASYMMETRY (asymetrie) – Neškodné znaménko většinou bývá symetrické.
  • BORDER (hranice) – Obyčejné znaménko má jasné hranice.
  • COLOUR (barva) – Zbystřete, pokud je barva domodra, dočerna anebo se mění po celém znaménku.
  • DIAMETER (průměr) – Průměr znaménka by neměl být větší než 6 mm. 
  • EVOLUTION (vývoj) –Pokud se vaše znaménko začne měnit, nechte ho zkontrolovat dermatologem.

Nejčastější otázky

Co je to UVA a UVB záření a jak nám vlastně škodí?

Jedná se o „problémovou“ část slunečního záření, které může způsobovat poškození lidské kůže a očí. Ultrafialové záření se skládá z UVA (95 %) a UVB (5 %) záření. Podíl UVA záření roste nejvíce ráno a večer, poškozuje kůži v hloubce a způsobuje rychlejší stárnutí kůže, které se projevuje například vznikem vrásek. Podíl UVB záření je největší mezi 11. a 15. hodinou. Opaluje a způsobuje zarudnutí kůže.

Mohu se spálit, i když slunce nesvítí?

Ano, i při oblačnosti nebo mlze se můžete spálit, protože mraky či mlhou projde až 80 % UV záření.

Čím je solárium škodlivé?

Lampy používané v soláriích také vyzařují UV záření, které může způsobit rakovinu kůže.

Co znamená zkratka SPF užívaná na opalovacích krémech?

SPF neboli sun protection factor označuje, jak dlouho nás ochranný opalovací krém chrání před spálením nebo začervenáním pokožky oproti tomu, kdybychom žádný krém nepoužili.

Jak často bychom se měli mazat opalovacím krémem?

Při pobytu venku bychom se měli mazat krémem s SPF faktorem každé dvě hodiny. Po koupání je vhodné jej nanést na pokožku opět hned po usušení. Nezapomeňte se namazat opalovacím krémem také na horách, kde vás chladné počasí může zmást, UV záření je zde však ještě intenzivnější než u moře.

Co si zapamatovat

Rakovina kůže je nejčastějším typem rakoviny v České republice. Projevuje se jako měnící se znaménko, které se zvětšuje, má nepravidelnou hranici a hraje různými barvami. Může se také podobat špatně se hojícímu vředu, který mokvá, svědí a může i krvácet, nebo zarudlému ložisku s drsným povrchem. Rakovině kůže lze předcházet chráněním se před slunečním zářením opalovacími krémy s SPF faktorem, slunečními brýlemi, vhodným oblečením a vynecháním návštěv solária. Znaménka si pravidelně kontrolujte pomocí samovyšetření ABCDE a nezapomínejte ani na pravidelné kontroly u praktického lékaře nebo dermatologa.

Barvu naší kůži dodává pigment melanin, ten tvoří specializované buňky, které nazýváme melanocyty. Čím více melaninu v kůži máme, tím lépe jsme chráněni před UV zářením.

Další podrobné informace si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Květnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny. Co dělat pro prevenci vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz. Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

Partnerem projektu Chraň se je nezisková organizace Loono. Odbornou garantkou je MUDr. Martina Čermáková • Autor: Loono.cz

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.