Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Stan proti melanomu: Odborníci vám zkontrolují znaménka

9. května 2022 • 12:00

Stan proti melanomu nemusíme dlouze představovat. Jde o akci, při které si můžete nechat bezplatně zkontrolovat od dermatologů svá znaménka ve žlutých stanech postavených na veřejném prostranství v Praze, Brně a v Ostravě. Motiv letošního 15. ročníku zní „Nastartujeme prevenci po covidu“.

Pigmentové změny na kůži by nikoho neměly nechat v klidu, může z nich vzniknout jeden z nejagresivnějších nádorů – melanom, u něhož velikost již několika milimetrů znamená pokročilé stadium nemoci a menší naději na vyléčení. Vyšetření dermatologem by tak měli podstoupit všichni, u nichž se objeví nové pigmentové útvary na kůži nebo stávající změny mění svůj charakter.

Video se připravuje ...
Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolenéVIDEO 

Stan proběhne v těchto termínech (vždy 10–18 hodin):

16.–17. května Václavské náměstí, Praha

23. května náměstí Svobody, Brno

24. května Shopping Park, Ostrava

Stan proti melanomu • Autor: Stan proti melanomu

Pozvání na akci také obstarávají webové stránky: www.denmelanomu.cz. Zde také najdete informace k Evropskému dni melanomu, konajícímu se 25. 5. Po rozkliknutí stránek máte možnost udělat si registraci k bezplatnému vyšetření co možná nejblíže vaší adresy a podle kapacity míst. Odbornou garantkou Evropského dne melanomu je doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., vedoucí lékařka Centra diagnostiky a léčby maligního melanomu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na původně zdravé kůži se začne tvořit odlišně barevná skvrna, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce. Jindy se barevně a tvarově mění klidné mateřské znaménko. Nemusí vždy jít o maligní melanom, ale vždycky je třeba, aby projev vyšetřil kožní lékař (dermatovenerolog),“ vysvětluje odbornice.

Melanom – nejzhoubnější kožní nádor

Nemelanomové kožní nádory (NMSC) – představují:

Bazocelulární karcinom (bazaliom) – nejčastější a nejméně nebezpečný kožní nádor.

Spinocelulární karcinom (spinaliom) – druhý nejčastější podtyp kožních nádorů.

Co vědět o kožních nádorech

Jsou nejčastějšími typy nádorových onemocnění a jsou způsobeny nadměrnou expozicí slunečnímu záření (zejména jeho ultrafialovému /UV/ spektru), které proníká kůží během pobytu na slunci. Projevy kožních nádorů se vyskytují na kůži exponované slunečnímu záření (UVA a UVB záření), a to nejčastěji v oblasti obličeje, krku, zad a končetin. Nejčastěji jsou postiženi lidé nad 50 let věku, ale může být postižen kdokoli.

Stan proti melanomu • Autor: Stan proti melanomu

Partnerem Stanu proti melanomu je časopis Moje zdraví, které jednoznačně podporuje prevenci. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.